Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2860
Karar No: 2016/7021
Karar Tarihi: 21.04.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/2860 Esas 2016/7021 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir kredi sözleşmesinden kaynaklanan ihtiyati haciz talebini inceledi ve talebin reddedildiğine karar verdi. Taraflar arasındaki uyuşmazlık tüketici sözleşmesi niteliğindeydi ve bu nedenle tüketici mahkemesinin görevli olduğu belirtildi. Kararda, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun'un tüketicinin korunması için düzenlemeler içerdiği ve tüketici işlemlerinin taraflarından biri tüketici ise bu tür davalarda tüketici mahkemelerinin görevli olduğu açıklandı. Kanunun 73/1 maddesi mahkemelerin görevini tüketici mahkemelerinin dava şartları arasında saydı ve 115.maddesi ise dava şartlarının yargılamanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden gözetileceğini belirtti.
19. Hukuk Dairesi         2016/2860 E.  ,  2016/7021 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki ihtiyati haciz talebinin yapılan incelemesi sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı talebin reddine yönelik olarak verilen kararın süresi içinde ihtiyati haciz talep eden vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -

    İhtiyati haciz talep eden vekili, müvekkili ile borçlu arasında imzalanan 18.04.2014 tarihli kredi sözleşmesine istinaden kredi alacağının tahsili için 13.124,60 TL üzerinden ihtiyati haciz kararı verilmesini istemiştir.
    Mahkemece dosya üzerinde yapılan inceleme sonunda; borçlu karşı tarafa kredi ödeme ihtarı tebligatının yapılamadığı, bu nedenle İİK"nın 68/b maddesindeki belge niteliğinde olmadığı, alacağın varlığı ve miktarının yargılamayı gerektirdiği ve İİK"nın 257. maddesindeki koşulların oluşmadığı gerekçesiyle ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiş, karar talep eden vekilince temyiz edilmiştir.
    Talep bireysel kredi sözleşmesine istinaden ihtiyati haciz kararı verilmesi istemine ilişkindir.
    28.05.2014"te yürürlüğe giren 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun"un 3/1- k maddesinde "tüketici", ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi olarak, 3/1-e maddesinde ise “tüketici işlemi”, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekalet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlem olarak ifade edilmiştir.
    Yine anılan Yasanın 73/1 maddesinde tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara ilişkin davalarda tüketici mahkemelerinin görevli olduğu, 83/2 maddesinde ise taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenleme olmasının bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu kanunun göreve ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyeceği hükme bağlanmıştır.
    Yukarıdaki açıklamalardan sonra somut olaya dönersek; ihtiyati haciz istemi, tüketici sözleşmesi niteliğindeki bireysel kredi sözleşmesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda mahkemece, tüketici işlemi niteliğindeki bireysel kredi sözleşmesinden kaynaklanan ihtiyati haciz istemiyle ilgili olarak tüketici mahkemesinin görevli olduğu HMK"nun 114. maddesinde görevin dava şartları arasında sayıldığı, 115. maddesinde ise dava şartlarının yargılamanın her aşamasında mahkemece kendiliğinden gözetileceği hususları gözden kaçırılarak genel mahkeme sıfatıyla işin esasına girilerek yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır.

    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, 21/04/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi