Esas No: 1989/2137
Karar No: 1992/2132
Karar Tarihi: 20.05.1992
Danıştay 10. Daire 1989/2137 Esas 1992/2132 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Dava, Aşılama ve Serumlama Ücretleri Yönetmeliği'nin 3. maddesinin (f) bendindeki makbuz tanımının hukuka aykırı olduğu iddiasıyla açılmıştır. Mahkeme, aşılama, serumlama ve ilaçlamaların veteriner hekimler tarafından yapılabileceği veya veteriner hekimlerin sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılabileceğine dair yasal düzenleme olduğunu ve bu nedenle makbuz tanımının hukuka aykırılık olmadığı sonucuna varmıştır. Kararda geçen kanun maddeleri şunlardır: 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'nun 17. maddesi, (e) bendi; Aşılama ve Serumlama Ücretleri Yönetmeliği'nin 3. maddesi, (f) bendi; Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliği'nin 48. maddesi.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 2132
Esas Yılı : 1989
Esas No : 2137
Karar Tarihi : 20/05/992
AŞILAMA VE SERUMLAMA ÜCRETLERİ YÖNETMELİĞİNİN MAKBUZ'UN TANIMINI YAPAN 3.MADDESİNİN (F) BENDİNDE HUKUKA AYKIRILIK GÖRÜLMEDİĞİ HK.
Dava, 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 17.maddesinin (e) bendi uyarınca Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca hazırlanıp 24.6198 1988 gün ve 20205 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Aşılama ve Serumlara Ücretleri Yönetmeliğinin, aşı ve serum uygulaması karşılığı ücret alındığını gösteren ve veteriner hekimler tarafından hayvan sahiplerine verilen belgenin makbuz olarak tanımlanmasına ilişkin 3.maddesinin (f) bendinin veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılan aşılama ve serumlama karşılığında verilecek makbuzunda veteriner Hekimler tarafından verilmesi ve ücretin de yine Veteriner Hekimler tarafından alınması sonucunu doğurduğu bunun ise Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulan Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Yönetmeliğinin 48.maddesindeki, makbuzun uygulamayı yapan tarafından hayvan sahibine verileceğine ve uygulama ücretinin uygulamayı yapana ait olacağına ilişkin düzenlemelere aykırı olduğu iddialarıyla iptali istemiyle açılmıştır.
3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanununun 17.maddesinin (b) bendinde ... mücadele ve tedavi amacıyla aşı, serum ve ilaç uygulamasının hükümet veteriner hekimleri, Bakanlıkça görevlendirilen diğer kamu kuruluşlarındaki veteriner hekimler ve bunların sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılacağı (c) bendinde hastalık tehlikesi görülen yerlerde koruyucu aşılama ve ilaçlamaların Bakanlığın vereceği program ve emirlere göre hükümet veteriner hekimleri, serbest veteriner hekimler veya hükümet veteriner hekiminin sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılacağı (e) bendinde, hayvan sahiplerince bu Kanun 4.maddesine göre tesbit olunan hastalıklarla diğer hayvan hastalıklarına karşı veteriner hekim ve veteriner sağlık teknisyeni tarafından hayvanlara uygulanan aşı ve serumlar için Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirtilen esas ve miktarlara göre ücret ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Yukarıda metni yazılı yasa hükümlerine göre aşılama, serumlama ve ilaçlamaların veteriner hekimler tarafından yapılacağı veya veteriner hekimlerin sorumluluğunda veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılabileceği açık bulunmaktadır. Buna göre Veteriner sağlık teknisyenlerinin müstakilen aşılama, serumlama ve ilaçlama yetkilerinin olmadığı,ancak veteriner hekimlerin sorumluluğunda bu görevi ifa edebilecekleri anlaşılmaktadır. Bu nedenle anılan 3285 sayılı yasanın 17.maddesi (e) bendi uyarınca davalı idarece yayımlanan Aşılama ve Serumlama Ücretleri Yönetmeliğinin 3.maddesinin (f) bendinde, makbuzun aşı ve serum uygulamasından sonra veteriner hekimler tarafından hayvan sahiplerine verilen ve sadece aşı-serum uygulama ücretlerinin alındığını gösteren belge olarak tanımlanmasında hukuka aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, hukuki dayanağı bulunmayan davanın reddine karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.