Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/28031
Karar No: 2019/3215
Karar Tarihi: 12.03.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/28031 Esas 2019/3215 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, Kadastro Müdürlüğü araçlarının ihtiyacında kullanılan akaryakıtın davalı şirketten alınmakta olduğunu belirtmiş ve davalı şirkete ödeme yapıldığını, buna karşılık olarak da akaryakıt alındığını ifade etmiştir. Ancak davacı, davalı şirketten alacaklı olduğu akaryakıt miktarının bulunduğunu, ihtarname gönderdiklerini ancak ödeme yapılmadığını belirtmiştir. Davacı 10.316,63 TL alacaklı olduğunu belirtmiş ve davanın reddine karar verilmiştir.
Kararın temyizi üzerine incelenen durumda, davanın 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun kapsamına girmediği ve tarafların sıfatına ve aradaki ilişkiye göre genel mahkemede görülmesi gerektiği belirtilmiştir. Bu sebeple, hüküm usul ve yasaya aykırı olarak bozulmuştur. Kanunun amaç başlıklı 1. maddesi, kapsam başlıklı 2. maddesi, 3. maddesi’nde mal, satıcı, tüketici, hizmet ve hizmet sağlayıcısı kavramları açıklanmıştır.
13. Hukuk Dairesi         2016/28031 E.  ,  2019/3215 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi (Tüketici Mahkemesi Sıfatıyla)

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacı, ilçede bulunan Kadastro Müdürlüğü araçlarının ihtiyacında kullanılan akaryakıtın davalı şirketten alınmakta olduğunu, davalı şirkete 19/04/2001 tarihinden 28/11/2005 tarihine kadar olan süre içinde toplam 40.903,45 TL. ödeme yapıldığını, bu bedele karşılık olarak şirketten 3.115,60 litre normal benzin, 9.947,98 litre kurşunsuz benzin, 9.977,02 litre motorin, 5.332,19 litre LPG ve 41 litre madeni yağ alındığını,ödeme yapılan ve akaryakıt alınan tarihler itibariyle yaptıkları hesaplamalara göre davalı şirketten 1.188 litre benzin, 2.056 litre motorin ve 1.25 litre LPG alacaklarının bulunduğunu, davalı şirketten alacaklı olduklarından akaryakıtın verilmesi konusunda yaptıkları görüşmelerin sonuç vermemesi üzerineihtarname gönderildiğini ancak ödeme yapılmadığını belirterek davalı şirketten alacakları olan 10.316,63 TL."nin davalıya ödendiği tarihten itibaren ticari faiziyle birlikte davalıdan alınmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafından temyzi edilmiştir.
    1-Davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde “Bu kanun, birinci maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar” hükmüne yer verilmiştir. Yasanın 3. maddesinde mal; alışverişe konu olan taşınır eşyayı, konut ve tatil amaçlı taşınmaz malları ve elektronik ortamda kullanılmak üzere hazırlanan yazılım, ses, görüntü ve benzeri gayri maddi malları ifade eder. Satıcı; kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye mal sunan gerçek veya tüzel kişileri kapsar. Tüketici ise bir mal veya hizmeti ticari veya mesleki olmayan amaçlarla edinen kullanan veya yararlanan gerçek yada tüzel kişiyi, Hizmet; bir ücret veya menfaat karşılığında yapılan mal sağlama dışındaki her türlü faaliyeti sağlayıcı; Kamu tüzel kişileri de dahi olmak üzere ticari veya mesleki faaliyetleri kapsamında tüketiciye hizmet sunan gerçek veya tüzel kişileri ifade eder şeklinde tanımlanmıştır.
    Bir hukuki işlemin 4077 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için yasanın amacı içerisinde yukarıda tanımları verilen taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir. Somut olayda davacı, kamu tüzel kişisi olması nedeni ile kanunda belirtilen tüketici vasfına sahip değildir. Hal böyle olunca davanın 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun kapsamına girmediğinin kabulü gerekir. Öyle olunca, davanın tüketici mahkemesinde görülmesi doğru olmayıp, tarafların sıfatına ve aradaki ilişkiye göre genel mahkemede görülmelidir. Görev kamu düzeninden olup yargılamanın her safhasında ileri sürülebileceği gibi mahkemece resen de gözetilmesi gerekir. Mahkemece, genel mahkeme sıfatıyla davanın görülmesi gerekirken, Tüketici Mahkemesi sıfatıyla yazılı şekilde hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    2-Bozma nedenine göre davacının temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenle kararın BOZULMASINA, 2. bentte gösterilen nedenle davacının temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 12/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi