Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/37392
Karar No: 2016/506
Karar Tarihi: 18.01.2016

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2014/37392 Esas 2016/506 Karar Sayılı İlamı

13. Hukuk Dairesi         2014/37392 E.  ,  2016/506 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün taraflar avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davalı ... vekili avukat ... geldi. Karşı taraftan gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalı spor kulübü ile 01.07.2010 başlangıç ve 31.05.2014 bitiş tarihli profesyonel futbolcu sözleşmesi yaptıklarını, bu sözleşmeye göre doğan alacakların ödenmesi için davalıya 10.09.2013 tarihli ihtarname gönderildiğini, ihtara rağmen ödeme yapılmaması üzerine sözleşmenin haklı olarak feshedildiğini, 2010-2011 sezonu için 134.187 ...,2011-2012 sezonu için 176.921 ..., 2012-2013 sezonu için 181.500 ... peşinat, aylık ve maç başı ücreti ile 2013-2014 sezonu için peşinat ve aylık (sözleşmenin fesih tarihine kadar 3 aylık) 94.900 ... olmak üzere toplam 587.500 ...alacağının doğduğunu ayrıca sözleşmenin feshinden sonra kalan aylık ücreti 51.100 ... ile 56.676 avro maç başı ücret toplamı 107.676... fesih zararı bulunduğunu ileri sürerek; şimdilik 320.000 ... alacağının ödeme tarihindeki kur üzerinden ve doğumu tarihlerinden itibaren reeskont faizi uygulanarak davalıdan tahsiline, kazanç kaybının 107.676 ...olduğunun tespiti ile fazlaya ilişkin haklarını saklı tutarak şimdilik 50.000 avro tazminatın sözleşmenin fesih tarihinden itibaren reeskont faizi ile birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı, sözleşmeyi fesheden davacının tazminat talep edemeyeceğini, davacının fesihten sonra bir başka kulüpte oynayarak gelir elde ettiğini savunarak davanın reddini dilemiştir.
    Mahkemece davanın kısmen kabulü ile, 320.000 ...alacağın muaccel olduğu tarihlerden itibaren devlet bankalarınca bir yıl vadeli ...hesabına ödediği en yüksek devlet mevduat faizi oranında işleyecek faizi ile davalıdan tahsiline, bu kaleme ilişkin 255.478,5 avro alacağının saklı tutulmasına, Davacının kazanç kaybı nedeniyle tazminat talebine ilişkin olarak, 50.000... sözleşmenin feshinden itibaren devlet banklarınca bir yıl vadeli ...hesabına ödediği en yüksek devlet mevduat faizi oranında işleyecek faizi ile davalıdan tahsiline, bu kaleme ilişkin 5.576 ... alacağının saklı tutulmasına karar verilmiş; hüküm, taraflarca temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalının 2. bendin kapsamı dışında kalan sair temyiz itirazlarının reddi gerekir.
    2-Davacı, davalı ile yapılan Profesyonel futbolcu sözleşmesi kapsamında hizmet verdiğini, davalının sözleşmede kararlaştırılan hizmet bedelini süresinde ödememesi nedeniyle yapılan ihtara dayalı olarak sözleşmeyi haklı nedenle feshettiğini ileri sürerek, fesih nedeniyle uğradığı zarar karşılığı tazminatın davalıdan tahsili isteminde bulunmuştur.Taraflar arasında yapılan sözleşmeye göre davacının muaccel hale gelen alacaklarının tahsiline dönük olarak PFSTT 28. maddesinde belirlenen usule uyulmak suretiyle davalıya tanınan 30 günlük mehile rağmen ödeme yapılmaması nedeniyle gerçekleştirdiği fesih işleminin haklı olduğunun kabulü gerekir.
    Taraflar arasındaki hukuki ilişki genel hizmet sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, buna ilişkin TBK 408 maddesinde; ”İşveren, işgörme ediminin yerine getirilmesini kusuruyla engellerse veya edimi kabulde temerrüde düşerse, işçiye ücretini ödemekle yükümlü olup, işçiden bu edimini daha sonra yerine getirmesini isteyemez. Ancak, işçinin bu engelleme sebebiyle yapmaktan kurtulduğu giderler ile başka bir iş yaparak kazandığı veya kazanmaktan bilerek kaçındığı yararlar ücretinden indirilir.“ Aynı yasanın 437. maddesinde “Haklı fesih sebepleri, taraflardan birinin sözleşmeye uymamasından doğmuşsa o taraf, sebep olduğu zararı, hizmet ilişkisine dayanan bütün haklar göz önünde tutularak, tamamen gidermekle yükümlüdür. Diğer durumlarda hâkim, bütün durum ve koşulları göz önünde tutarak haklı sebeple feshin maddi sonuçlarını serbestçe değerlendirir.” şeklinde yasal düzenlemelere yer verilmiş olup, bu yasal düzenlemeler kapsamında kural olarak, hizmet akdinin tarafı olan işçi sözleşmenin haklı feshi halinde dönem sonuna kadar olan ücretini isteyebilir. Bununla birlikte işçinin sözleşmenin yerine getirilmesinden kurtulması tamamıyla başka bir iş yapmaması sonucunu vermemektedir. Çalışma gücü serbest kalan işçi mesleğine uygun bir iş aramak ve bu yoldaki çabasını ispatlamak zorunda olup,yeni bir iş bulmak yoluna gidecek ve o işten sağlayacağı kazancı, işverenden alacağı ücretten indirecektir. İşçinin bu dönem içerisinde kazanacağı para göz önüne alınarak işveren ile yapılan sözleşmeye konu işi yapmaması nedeniyle tasarruf ettiği giderler de ücretten indirilecektir. Ayrıca işçinin kazanmaktan kasten kaçındığı paralar da mahsup işlemine tabi tutulacak, böylece işçinin zararın artmasına yol açacak davranışları önlenmiş olacaktır.
    Yukarıda yapılan açıklamalar ışığında somut uyuşmazlık değerlendirildiğinde; davacının sözleşmeye göre muaccel hale gelen ücret alacaklarının ödenmemesi nedeniyle ... 28. maddesindeki usule uygun olarak yaptığı ödeme ihtarına dayalı fesih işleminin haklı sebebe dayandığı anlaşılmakla, taraflar arasındaki sözleşmenin fesih tarihi ile sözleşmenin bitiş tarihi olan 31.05.2014 tarihi arasındaki döneme ilişkin sözleşmede 2013-2014 futbol sezonunda ödenmesi taahhüt edilen aylık 7.300 ...ücretten, davacının fesih sonrası sözleşme yaptığı kulüpten alacağı aylık asgari ücretin mahsubu ile bakiye miktara ilişkin zarardan davalı kulübün sorumlu olduğunun kabulü gerekir. Mahkemece 55.576 ...fesih tazminatı tespit edilerek ve davacının fazlaya ilişkin hakları saklı tutulmak suretiyle taleple bağlı kalınarak hüküm tesis edilmiş ise de, karara esas alınan bu miktarın nasıl hesaplandığı karar gerekçesinden anlaşılamamaktadır. Hal böyle olunca mahkemece fesih tarihi ile sözleşmenin bitiş tarihi arasındaki döneme ilişkin olarak davalı kulüp ile yapılan sözleşmede kararlaştırılan aylık ücret hesaplanarak, bu ücretten davacının fesih işlemi sonrası ... Kulübü ile yaptığı sözleşmede ödenmesi kararlaştırılan aylık asgari ücret alacağı miktarı mahsup edilerek bakiye aylık ücret alacağı üzerinden davacının fesih tazminatı talebinin kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde eksik incelemeye dayalı olarak hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.
    3-Bozma sebebine göre davacının, davalı lehine hükmedilen vekalet ücretine ilişkin temyiz itirazlarının bu aşamada incelenmesine yer olmadığına,
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalının sair temyiz itirazlarının reddine, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle mahkeme kararının davalı yararına BOZULMASINA, (3) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacının vekalet ücretine ilişkin temyiz itirazının incelenmesine yer olmadığına, 1350,00 TL duruşma avukatlık parasının davacıdan alınarak davalıya ödenmesine, peşin alınan 17,358,00 TL harcın istek halinde davalıya, 251,15 TL harcın davacıya iadesine, 18/01/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi