Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 1991/2621
Karar No: 1992/1825
Karar Tarihi: 21.05.1992

Danıştay 3. Daire 1991/2621 Esas 1992/1825 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İnşaat müteahhitliği yapan davacının istihkaklarından kesinti yoluyla ödenen vergilerin, beyanına göre ödenmesi gereken vergiden fazla olduğu nedeniyle yapılan iade işleminin doğru olup olmadığının tesbiti için yapılan incelemeye dayanarak adına salınan gelir vergisi ile kesilen kaçakçılık cezasına karşı açılan dava incelenmiştir. Uyuşmazlık, işin bitiminden sonra alınan faturanın gider olarak yazılmasının mümkün olup olamayacağına ilişkindir. Vergi Mahkemesi, işin bitim tarihinin geçici kabul tutanağının onaylandığı tarih olduğunu ve bitim tarihinden sonra yapılan giderlerin kar veya zarar tespitinde dikkate alınması gerektiğini belirtmiştir. Ancak, 16 Aralık 1987 tarihli faturanın on günlük süre geçtikten sonra düzenlenmesi nedeniyle gider olarak kaydının yasaya aykırı olduğu ve bedelinin dönem matrahına ilave edilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır. Vergi Mahkemesi kararı, Daire tarafından da uygun bulunmuş ve temyiz istemi reddedilmiştir. Kararda, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun 44. maddesi, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın düzenlendiği tarihin diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edildiği, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderlerin ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapı

Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 1825
Esas Yılı : 1991
Esas No : 2621
Karar Tarihi : 21/05/992

İNŞAAT VE ONARMA İŞLELRİNDE GEÇİCİ VE KESİN KABUL USULÜNE TABİ OLAN HALLERDE, İŞİN BİTİM TARİHİNİN İNŞAAT İLE İLGİLİ GEÇİCİ KABUL TUTANAĞININ ONAYLANDIĞI TARİH OLACAĞI VE BİTİM TARİHİNDEN SONRA YAPILAN GİDERLERİN KAR-ZARAR TESPİTİNDE GÖZÖNÜNE ALINMASININ 193 SAYILI GELİR VERGİ Sİ KANUNUNUN 44.MADDESİ GEREĞİ OLDUĞU HK.

Uyuşmazlık; İnşaat müteahhitliği yapan davacının istihkaklarından kesinti yoluyla ödenen vergilerin, beyanına göre ödenmesi gereken vergiden fazla olduğu nedeniyle yapılan iade işleminin doğru olup olmadığının tesbiti için 1987 takvim yılına ilişkin işlemlerinin incelenmesi sonucu düzenlenen inceleme raporuna dayanılarak adına salınan gelir vergisi ile kesilen kaçakçılık cezasına karşı açılan davayı; uyuşmazlığın, işin bitiminden sonra alınan faturanın gider olarak yazılmasının mümkün olup olamıyacağına ilişkin olduğu, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 44.maddesinde, inşaat ve onarma işlerinde geçici ve kesin kabul usulüne tabi olan hallerde geçici kabulün yapıldığını gösteren tutanağın düzenlendiği tarihin diğer hallerde işin fiilen tamamlandığı veya fiilen bırakıldığı tarihin bitim tarihi olarak kabul edildiği, bitim tarihinden sonra bu işlerle ilgili olarak yapılan giderlerin ve her ne nam ile olursa olsun elde edilen hasılatın, bu giderlerin yapıldığı veya hasılatın elde edildiği yılın kar veya zararının tesbitinde dikkate alınacağının hükme bağlandığı, olayda yükümlünün yapımını üstlendiği yıllara yaygın inşaat işinden dolayı kesinti yolu ile ödenen vergilerin, beyanına göre ödenmesi gereken vergiden fazla olduğu ve Gelir Vergisi Kanununun 121.maddesi gereğince iadesi ile ilgili istemin doğru olup olmadığının tesebiti bakımından yapılan incelemede, inşaatın 3.12.1987 tarihinde bitmiş olmasına rağmen 16.12.1987 tarihli … liralık kum-çakıl alışına ilişkin faturanın gider olarak yazıldığı, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 231/5.maddesine göre faturanın malın teslimi veya hizmetini yapıldığı tarihten itibaren on gün içerisinde düzenleneceği, bu süre içinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağının hükme bağlandığı, bu nedenle işin bitim tarihine göre on günlük süre geçtikten sonra 16.12.1987 tarihinde düzenlenmiş bulunan faturanın gider olarak kaydının yasaya aykırı olduğu, fatura bedelinin dönem matrahına ilave edilmesi gerekeceğinin tesbiti üzerine bulunan fark matrah üzerinden cezalı tarhiyatın yapıldığının anlaşıldığı, Davacının yapımını üstlendiği inşaat ile ilgili geçici kabul tutanağı 3.12.1987 tarihinde düzenlenmişse de geçici kabulün 5.1.1989 tarihinde onandığı, bitim tarihinden sonra yapılan giderlerin karzarar tesbitinde dikkate alınmasının yukarıda sözü edilen madde hükmü gereği olduğu, öte yandan bu giderlerin yapılmadığına dair bir tesbitin olmaması karşısında işle ilgisi açık olan faturanın sahteliği de iddia edilmediğine göre bedelinin gider olarak yazılmasında herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı, gerekçesiyle kabul ederek tarhiyatı terkin eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması isteminden oluşmaktadır.
Dayandığı hukuki ve kanuni nedenlerle gerekçesi yukarıda açıklanan Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararı, aynı gerekçe nve nedenlerle Dairemizce de uygun görülmüş olup temyiz istemine ilişkin dilekçede ileri sürülen iddialar sözü geçen kararın bozulmasını sağlayacak durumda bulunmadığından temyiz isteminin reddine ve kararın onanmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi