23. Hukuk Dairesi 2014/10214 E. , 2016/2675 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hüküm süresi içinde davalı ... vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmiş ise de, dosya içerisinde tebligat için mürafaa pulu bulunmadığından duruşma isteminin red edilmesi üzerine incelemenin evrak üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
-KARAR-
1)7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesi "Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır." hükmüne; Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik"in 30. maddesinde; " (1) Adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine meşruhat verilerek çıkarılan tebligatlar hariç olmak üzere, muhatap veya muhatap adına tebliğ yapılabilecek olanlardan hiçbiri gösterilen adreste sürekli olarak bulunmazsa, tebliğ memurunun, adreste bulunmama sebebini bilmesi muhtemel komşu, yönetici, kapıcı, muhtar, ihtiyar heyeti veya meclisi üyeleri, kolluk amir ve memurlarından araştırarak beyanlarını tebliğ mazbatasına yazıp imzalatması, imzadan çekinmeleri halinde bu durumu yazarak imzalaması gerekir. "hükmüne; 31. maddesinde ise "(1) Tebliğ memuru; a) Muhatap veya muhatap adına tebligat yapılabilecek kişiler, o adreste bulundukları halde hiçbirinin tebliğ anında gösterilen adreste mevcut olmamaları, b) Muhatap ya da kendilerine tebligat yapılabilecek kişilerin tebellüğden kaçınması, c) Muhatap, gösterilen adreste hiç oturmamış veya bu adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi tebligatın, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine bu husus meşruhat verilerek çıkarılması, hallerinden biri gerçekleştiği takdirde tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti veya meclisi üyesinden birine ya da kolluk amir veya memuruna imza karşılığında teslim eder. Tebliğ memuru, ek-1"de yer alan (2) numaralı örneğe uygun olarak düzenlenen ihbarnameyi gösterilen adresteki kapıya yapıştırır. (a) bendinde belirtilen halin gerçekleşmesi durumunda tebliğ memuru, tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirir. (2) Birinci fıkranın (c) bendi gereğince yapılacak tebligatlarda tebliğ memurunca 30. maddeye göre araştırma yapılmaz." hükmüne yer verilmiştir.
Somut olayda ise, davalılardan ..."ya, gerekçeli kararın Tebligat Kanunu"nun 21. maddesine göre tebliğ edildiğinin belirtildiği, ancak davalının adreste bulunmama sebebine ilişkin herhangi bir şerh bulunmadığı gibi, bu konuda herhangi bir araştırma yapılmaksızın mahalle muhtarının mühür ve imzası alınmak suretiyle işlem yapıldığı, mezkur düzenlemeler karşısında tebliğ işleminin bu haliyle geçersiz olduğu anlaşılmakla; davalı ..."ya gerekçeli kararın Tebligat Kanunu ile Tebligat Kanununun Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükümleri uyarınca usulüne uygun olarak tebliğ edilmesi ile temyiz süresinin beklenilmesi, temyiz edilmesi halinde bu dilekçenin davacı tarafa tebliği ile birlikte dosyanın gönderilmesi için yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
2)Davalılardan ..., ... ve ... vekili Av. ..... yerel mahkemece verilen hükmü temyiz etmiş olup, 21.05.2014 tarihli sayman mutemedi alındısına göre tek maktu harç ve tek temyiz karar harcı yatırdığı anlaşılmıştır. Aralarında zorunlu dava arkadaşlığı bulunmayan bu davalılar hakkında kurulan bağımsız nitelikteki hüküm temyiz edildiğine göre, ayrı ayrı temyiz yoluna başvurma harcı ve maktu temyiz karar harcı yatırılması gerekirken, tek temyiz başvuru harcı ve temyiz karar harcı yatırılmıştır. Hükmü temyiz eden anılan davalılar vekili tarafından her bir davalı yönünden anılan harçlar yatırılmışsa buna ilişkin belgenin eklenmesi, yatırılmamışsa, yatırılan harçların hangi davalı yönünden yatırıldığına ilişkin yazılı açıklama alındıktan sonra, harç yatırılmayan davalı yönünden temyiz başvuru ve temyiz karar harcını yatırması için anlan davalılar vekiline, HUMK"nın 434/3. maddesi uyarınca muhtıra çıkarılması, sonucuna göre gerektiğinde aynı hüküm uyarınca mahkemece bir karar verilmesi, harçları yatan diğer davalılar yönünden dosyanın temyiz incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda (1) ve (2) numaralı bentlerde açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 27.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.