Esas No: 1990/4572
Karar No: 1992/2222
Karar Tarihi: 25.05.1992
Danıştay 10. Daire 1990/4572 Esas 1992/2222 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı şirket, acentası oldukları bir geminin sintine basarak denizi kirlettiği gerekçesiyle para cezası istenmesi üzerine davalı idareye dava açtı. İdare Mahkemesi dosya incelendiğinde gemi kaptanının tutanağı imzalamadığı, yeteri kadar fotoğraf çekilmediği, numune alınmasının tek taraflı yapıldığı iddialarına rağmen yapılan tahlil sonucunda yağ miktarının standart miktar olan 15P.P.M'den çok fazla olduğu tespit etti. Yönetmeliğin 4. maddesinde Standart laboratuvar, kirlenmeleri tespit amacıyla suların fiziksel, kimyasal ve biyolojik analizlerini yapabilecek yetkili sabit ve seyyar laboratuvarlar olarak tanımlandığından dolayı tahlilin idarenin kendi laboratuvarında yapılmasında sakınca görülmediği belirlendi. Ayrıca, 3506 sayılı yasayla para cezalarında artış sağlandığından istenilen para cezasının fahis olmadığı tespit edildi. Temyiz edilen kararın usul ve hukuka uygun olduğu ve temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirmeyecek nitelikte olduğu için temyiz istemi reddedildi. Kararda, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 3622 sayılı Kanun ile değiştirilen 49.maddesi belirtiliyor.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 2222
Esas Yılı : 1990
Esas No : 4572
Karar Tarihi : 25/05/992
ÇEVRE MEVZUATI UYARINCA YAPILACAK TESBİTTE, DENİZ KİRLİLİĞİNE İLİŞKİN TAHLİLİN, İDARENİN KENDİ LABORATUVARINDA YAPILABİLECEĞİ HK.
Davacı şirketin, acentası olduğu … adlı dökme yük gemisinin sintine basarak denizi kirlettiğinden bahisle para cezası istenilmesine ilişkin davalı idarece tesis edilen işlemin iptali istemiyle açılan dava sonunda, İdare Mahkemesince, dava dosyasının inclenmesinden, Çevre Yasası uyarınca yürürlüğe konulan gemi ve deniz araçlarına verilecek cezalarda suçun tesbiti ve ceza tahakkuk usullerini düzenleyen Yönetmelik hükümlerine göre, davalı idarenin kontrol ve tesbit ekibi tarafından olay yerinde yapılan tespit sonucu düzenlenen tutanakla geminin sintine basbak suretiyle deniz kirliliğine sebep olduğunun belirlendiğinin, gemi kaptanının tutanağı imzadan imtina ettiğinin anlaşıldığı, yeteri kadar fotoğraf çekilmediği, numune alınmasının tek taraflı yapıldığı, basılan suyun temiz olduğu davacı tarafından iddia edilmişse de, dosyada bulunan fotoğraflarla eylemin saptandığı, yapılan tahlil sonucunda yağ miktarının standart miktar olan 15P.P.M'den çok fazla ve 2600 P.P.M. olarak bulunduğu, Yönetmeliğin 4.maddesinde Standart laboratuvar, kirlenmeleri tespit amacıyla suların fiziksel, kimyasal ve biyolojik analizlerini yapabilecek yetkili sabit ve seyyar laboratuvarlar olarak tanımlandığından, tahlilin idarenin kendi laboratuvarında yapılmasında sakınca görülmediği, 3506 sayılı yasayla para cezalarında artış sağlandığından istenilen para cezasının fahis olmadığı, dava konusu işlemde mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle dava reddedilmiştir.
Davacı, … İdare Mahkemesinin … sayılı anılan kararının temyizen incelenip bozulmasını istemektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz isteminin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.