Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/10611
Karar No: 2017/320
Karar Tarihi: 17.01.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/10611 Esas 2017/320 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı adına kayıtlı olan bir taşınmazda bulunan bağımsız bölümü aldığını ancak tapunun davalı adına düzenlendiğini ve davalının tapuyu devretmekten kaçındığını belirterek tapu iptali ile adına tescilini istemiştir. Asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın reddine karar verilmiştir. Temyiz eden davalı-birleştirilen dosya davacısı, kredi borcunun hala kendisi tarafından ödendiğini iddia etmiştir. Mahkeme, ödeme yükümlülüğü yerine getirilmeden taşınmazın naklini istenemeyeceği gerekçesiyle davacıya ödemenin depo edilip edilmeyeceği sorusunu sormuş ve depo edilmesi halinde asıl davada kabul, aksi halde reddi kararlaştırmıştır. Kanun maddeleri: TBK'nın 97. maddesi.
14. Hukuk Dairesi         2016/10611 E.  ,  2017/320 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalı aleyhine 20.01.2014 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil ikinci kademede tazminat, birleştirilen davada 11.02.2014 tarihinde verilen dilekçe ile elatmanın önlenmesi ve tahliye istenmesi üzerine yapılan muhakeme sonunda; asıl davanın kabulüne, birleştirilen davanın reddine dair verilen 23.02.2016 günlü hükmün Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi davalı- davacı vekili tarafından istenilmekle tayin olunan 17.01.2017 günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden davalı- birleştirilen dosya davacısı Av. ... ile karşı taraftan davacı- birleştirilen dosya davalısı vekili Av. ... geldiler. Açık duruşmaya başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelenlerin sözlü açıklamaları dinlendi. Duruşmanın bittiği bildirildi. İş karara bırakıldı. Bilahare dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    _ K A R A R _
    Davacı, davalı adına kayıtlı olan 325 ada 18 parsel sayılı taşınmazda bulunan 15 numaralı bağımsız bölümü kendisinin aldığını, tapunun davalı adına düzenlendiğini, ancak istemine rağmen davalının tapuyu devretmekten kaçtığını belirterek, iptali ile adına tescilini, mümkün olmadığı takdirde de taşınmazın değerinin tahsili isteğinde bulunmuştur.
    Davalı, dava konusu bağımsız bölümün kendisinin aldığını belirterek davanın reddini savunmuş birleştirilen dava ile de elatmanın önlenmesi ve tahliye talep etmiştir.
    Mahkemece asıl davanın kabulüne birleştirilen davanın reddine karar verilmiştir.
    Hükmü davalı- birleştirilen dosya davacı vekili temyiz etmiştir.
    TBK"nın 97. maddesinde "Karşılıklı borç yükleyen bir sözleşmenin ifası isteminde bulunan tarafın, sözleşmenin koşullarına ve özelliklerine göre daha sonra ifa etme hakkı olmadıkça, kendi borcunu ifa etmiş ya da ifasını önermiş olması gerekir." hükmü düzenlenmiştir.
    Somut olayda; dava konusu 15 numaralı bağımsız bölüm davalı-birleştirilen dosya davacısı adına tapuda kayıtlı olup taşınmazın satın alınması nedeniyle çekilen kredi borclusu olarak davalı-birleştirilen dava davacısı görünmektedir. Davalı-birleştirilen dava davacısı, aşamalardaki beyanlarında kredi borcunun halen kendisi tarafından ödendiğini beyan etmektedir. Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş kredinin çekildiği bankadan davalı-birleştirilen dava davacısı ... tarafından yapılan ödemeler sorularak hesaplanmalıdır. Davacı, davalı-birleştirilen dava davacısı tarafından ödendiği ispatlanan bedeli ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeden davalıdan taşınmazın mülkiyetinin naklini isteyemez. Bu nedenle, eğer davalı- birleşen dava davacısının iddia ettiği gibi kendisi tarafından ödenen kredi bedeli varsa TBK"nın 97. maddesi uyarınca birlikte ifa kuralı gereği davacıya bu bedeli depo edip etmeyeceği sorulmalı, depo etmesi halinde şimdiki gibi asıl davanın kabulüne, aksi halde davacı- birleştirilen dosya davalısının edimini yerine getirmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi gerekir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 1.480,00 TL Yargıtay duruşma vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı-birleştirilen dosya davacısına verilmesine, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 17.01.2017 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.

    K A R Ş I O Y
    Dava inanç sözleşmesinden kaynaklanan tapu iptal ve tescil istemine ilişkindir
    Birleşen dava bu taşınmaza elatmanın önlenmesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, asıl dava yönünden davanın kabulüne, birleşen davanın ise reddine karar verilmiştir.
    Hüküm, birleşen davada davacı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Asıl davada davacı; ... İli, ...Mahallesi, 325 Ada, 18 Parselde bulunan 15 nolu bağımsız bölümü satın aldığını, satış bedelinin bir kısmını banka kredisi ile ödediğini,bankanın yeterli kredi açmaması nedeniyle kredinin
    işvereni olan davalı adına çekildiğini, bu nedenle taşınmazın tapusunun da davalı adına olduğunu, banka kredisi ödemelerinin kendisi tarafından yapıldığını, taşınmazda iyileştirmeler yaptığını, evde kendisinin oturduğunu, davacının tapuyu devirden kaçındığını, iptali ile adına tesciline karar verilmesini talep etmiştir.
    Asıl davada davalı, taşınmazın kendisi tarafından satın alındığını, banka kredisinin de adına olduğunu, ödemelerin kendisi tarafından yapıldığını, bir kısım ödemelerin ise yanında çalışan görevliler tarafından yapıldığını, davacı tarafından yapılan bir kısım ödemelerin davacının mağaza müdürü olması nedeni ile olduğunu, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Birleşen davada davacı, taşınmazı kullanan davalı ile aralarında kira sözleşmesi bulunmadığını el atmasının önlenmesine karar verilmesini talep etmiştir.
    İnançlı işlemler, inananın teminat oluşturmak veya yönetilmek üzere malvarlığı kapsamındaki bir şey veya hakkını, inanılana devretmesi ve inanılanın da inanç anlaşmasındaki koşullara uygun olarak amaç gerçekleştiğinde inanana iade etmesini içeren işlemlerdir.
    İnanç sözleşmesi, 5.2.1947 tarihli ve 20/6 sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca ancak, yazılı delille kanıtlanabilir. Açıklanan nitelikte bir yazılı delil bulunmasa da taraflar arasındaki uyuşmazlığın tümünü kanıtlamaya yeterli sayılmamakla beraber bunun vukuuna delalet edecek karşı tarafın elinden çıkmış delil başlangıcı niteliğinde bir belge varsa 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 202 maddesi uyarınca inanç sözleşmesi her türlü delille ispat edilebilir.
    Davacı tarafından, davalı ile arasında olduğunu söylediği inanç sözleşmesine dair diğer tarafın imzasını içeren herhangi bir yazılı delil ibraz edememiştir. Dosyaya sunulan bir kısım ödeme belgeleri inanç sözleşmesine atıf yapmadğından yazılı delil başlangıcı kabul edilemez. Bağımsız bölümün iyileştirilmesi amacıyla yapılan ödemelerin davacı tarafından yapılmış olması da inanç ilişkisini kanıtlamaya tek başına yeterli değildir. Ancak davacı, yemin deliline de dayanmış olduğundan davacıya, davalı tarafa yemin teklif etme hakkı olduğu hatırlatılarak sonucuna göre tapu iptal ve tescil talebi ile birleşen davada el atmanın önlenmesi talebi hakkında bir karar verilmelidir.
    Bu nedenle sayın çoğunluğun bozma kararının gerekçesine katılamamaktayım.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi