Abaküs Yazılım
7. Daire
Esas No: 1989/4231
Karar No: 1992/1864
Karar Tarihi: 27.05.1992

Danıştay 7. Daire 1989/4231 Esas 1992/1864 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir şirkete salınan kaçakçılık cezalı katma değer vergisi ve dahili tevkifatın indirilmesinin mümkün olup olmadığı ile ilgilidir. Taraflar arasında, verginin % 10'unun üzerinde gösterilmesi ve fazla ödemenin yapılmış olması sebebiyle ihtilaf çıkmıştır. Mahkeme, kanunen vergi oranlarında keyfi değişikliğin yapılamayacağına ve fason faturaların naylon olduğu tespit edilmediği için katma değer vergisinin indirilemeyeceğine hükmetmiştir. Kanunlar açıkça, Bakanlar Kuruluna vergi oranlarıyla ilgili kısmi bir yetki tanırken, yükümlüler için böyle bir yetki tanımamaktadır. Kanun maddeleri 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu'nun 28. maddesi ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 3/B maddesidir.

Daire : YEDİNCİ DAİRE
Karar Yılı : 1992
Karar No : 1864
Esas Yılı : 1989
Esas No : 4231
Karar Tarihi : 27/05/992

KANUNİ VERGİ ORANI OLAN % 10'UN ÜZERİNDE ÖDENMİŞ GÖRÜNEN KATMA DEĞER VERGİSİNİN TAMAMININ İNDİRİM KONUSU YAPILMASI MÜMKÜN OLMAYIP, BU YOLLA FAZLA İNDİRİLEN KATMA DEĞER VERGİSİNİN KABUL EDİLMESİNİN MÜMKÜN BULUNMADIĞI HK.
1986 Yılı Ocak-Nisan dönemlerine ilişkin olarak yükümlü adına inceleme raporuna dayanılarak salınan kaçakçılık cezalı katma değer vergisi ve dahili tevkifatı, davacı şirketin, ... Mensucat A.Ş.'ne ait fabrikada fason olarak iplik çekme işi yaptırdığı, bu fason imalat nedeniyle de ... Mensucat A.Ş.'nin davacı şirkete fason işin faturasını keserek
parasını tahsil ettiğinin anlaşıldığı, ancak ihtilaflı dönemde % 10 olan katma değer vergisi oranının faturalarda daha yüksek gösterildiği söz konusu katma değer vergilerinin indirim konusu yapıldığı ... Mensucat A.Ş. tarafından tahsil edilen katma değer vergilerinin Karşıyaka Vergi Dairesine beyan edildiği halde ödenmediği hususlarının taraflar arasında ihtilafsız olduğu, katma değer vergisinin % 10'un üstündeki kısmının indirim konusu yapılamayacağı zira bu vergilerin ... Mensucat Fabrikası Anonim Şirketince Karşıyaka Vergi Dairesine ödenmediği esasen olayda muvazaa bulunduğu hususlarının inceleme raporunda yer aldığı, bilirkişi raporunda ise söz konusu faturaların vergi konusu olan bir işlem için kesilmiş olduğu, ancak vergi matrahının şu veya bu mülahaza ile yanlış hesaplandığı ve bunun sonucu olarak vergi miktarının yanlış olduğu faturalarda gösterilen verginin, mükellefi tarafından kendi vergi dairesine beyan edildiği, beyan edilen verginin fiilen ödenip ödenmemesinden mükellefe karşı vergi borçlusu olan kişinin sorumlu tutulamıyacağı, beyan edilen ve tahakkuk eden verginin tahsilinin vergi dairesine ait bir görev olduğu, indirilecek verginin fazla hesaplanmış olması için bu verginin dayandığı faturanın naylon olması, yani gerçek bir mal hareketini göstermemesi ve bu fatura bedelini borçlanan kişinin namelekinde bir azalmaya yol açmaması gerektiği, oysa ... Mensucat A.Ş.'nin fason faturalarının naylon olduğu şeklinde bir tesbit bulunmadığı gibi, böyle bir iddianın da ileri sürülmediği, bu durumda yükümlü şirketin söz konusu fason ücretini belirleyen faturalardaki katma değer vergisinin indirim konusu yapılmasının yasalara uygun olduğu, bilirkişi raporunda "inceleme elemanınca 1986 Ocak ayı beyannamesinin katma değer vergisi devrini kabul etmiyerek inceleme konusu yaptığı dört ay için vergi tarhettirmesinin 1985 yılı incelemesine dayanmakta olduğu, 1986 yılının bağımsız bir inceleme dönemi olmayıp geçmiş yılın devamı mahiyetinde olduğu, dolayısıyla mahkemece 1985 yılı için fazla hesaplanan katma değer vergilerinin indirim konusu yapılabileceğine karar verildiği takdirde Ocak-Nisan 1986 dönemlerinde katma değer vergisi ile ilgili bir vergi farkı doğmadığının belirtildiği raporunun içeriği ve sonucunun mahkemelerince de yerinde görüldüğü bu nedenlerle kaçakçılık cezalı tarhiyatta isabet bulunmadığı gerekçesiyle terkin eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istenilmektedir.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 28.maddesinin ihtilaflı dönemlerde yürürlükte bulunan metninde; "Katma Değer Vergisinin nisbeti vergiye tabi her işlem için % 10 dur. Bakanlar Kurulu bu nisbeti temel gıda maddeleri için "0" (Sıfır)'a kadar indirmeye yetkilidir" hükmüne yer verilmiştir. Bu yetki daha sonraki tarihler de 3316, 3297 ve 3505 sayılı kanunlarla genişletilmiş, 28.maddenin, katma değer vergisinin nisbetinin vergiye tabi her işlem için % 10 olduğu genel kuralı değişmekle birlikte Bakanlar Kurulu bu oranı belli katlarda yada oranlarda artırmaya indirmeye bu oranlar dahilinde muhtelif mal ve hizmetler ile bazı malların perakende safhası için farklı vergi oranları tesbit etmeye yetkili kılınmıştır. Bu yetkiye dayanılarak Bakanlar Kurulunca bu oranlar üzerinde ve 3065 sayılı kanunda yer alan listeler üzerinde kanunun tanıdığı sınırları içinde değişiklikler yapılmıştır.
Madde hükmünden ve bu maddeyi değiştiren kanun metinlerinden de açıkça anlaşılacağı üzere Bakanlar Kuruluna tanınan bu kısıtlı yetkiler yükümlüler için söz konusu değildir. Yükümlülerce bu vergi oranlarında keyfi şekilde değişiklik yapılması olanağı yoktur.
Yükümlü şirketin ... Mensucat A.Ş.'ne fason olarak yaptırdığı iplik çekme işindeki kanuni vergi haddinin % 10 olduğu anlaşılmaktadır.
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 3/B maddesinde, vergilendirmede vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin esas olduğu, vergiyi doğuran olayın ve bu olaya ilişkin muamelelerin gerçek mahiyetinin (yemin hariç) her türlü delille isbatlanabileceği hükme bağlanmıştır.
İncelenen dosya kapsamından ... Mensucat Fabrikası A.Ş.'nin öteden beri zarar eden ve vergilerini ödeme güçlüğü içinde bir firma durumunda olduğu, yükümlü şirket ortakları ve ... Mensucat A.Ş.'nin muhasesecimedirir inceleme elemanı ve bilirkişiye verdikleri ifadelerinden, fason imalatçı ... Mensucat A.Ş.'ne kaynak yaratabilmek ve yükümlü şürkete haksız katma değer vergisi indirimi sağlamak amacıyla, kendi aralarında anlaşarak katma değer vergisi oranlarını çok yüksek tutup (% 29 ila % 61 arasında değişen oranlarda katma değer vergisi uygulayarak) … lira yerine … lira fazlasıyla … liranın fason imalatçı ... Mensucat'a ödendiği ve yükümlü şirket tarafından da haksız indirim konusu yapıldığı açıkça anlaşılmakta, esasen bu rakamlar üzerinde de bir uyuşmazlık bulunmamaktadır. Nitekim mahkemece yaptırılan bilirkişi incelemesine ait raporda da; yüksek oranlardaki katma değer vergisinin % 10 un üstündeki kısmının indirim konusu yapılıp yapılamıyacağına mahkemece karar verilmesi gerektiği, ancak bu indirimin yapılabileceğine karar verilmesi halinde, (diğer dönemlere yapılacak kaydırmalar nedeniyle) ödenecek katma değer vergisi borcu kalmayacağı belirtilmiş bulunmaktadır.
Mahkemece, taraflar arasındaki bu muvazaayı, ve bu yolla vergi kaçırıldığını gösteren deliller değerlendirilerek bir karar verilmesi gerekirken, ... A.Ş.nin fason faturalarının naylon fatura olduğunun tesbit edilemediği, bu faturalarda yazılı katma değer vergisinin indirilebileceği gerekçesiyle terkini yolunda verilen kararda isabet bulunmamaktadır.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin kabulüne ....Vergi Mahkemesinin ... gün ve ... sayılı kararının bozulmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi