19. Hukuk Dairesi 2016/1333 E. , 2016/6649 K.
"İçtihat Metni"
TARİHİ : 16/10/2014
NUMARASI : 2014/443-2014/416
DAVACI : H..T. A . O. vek. Av.S..
DAVALILAR :1-H.. D.. vek. Av.Ö. K..
2-H.. D.. .A.. D.. II) F.. D.. III) G.. D.. vek. Av.M.K.
Taraflar arasındaki itirazın iptali davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı ve davalı Halil O. D.. vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- K A R A R -
Dava, genel kredi sözleşmesine dayanan banka alacağın tahsili için başlatılan takibe yapılan itirazın iptali istemine ilişkindir.
Temyize konu edilen kararda “İcra takibinin ...TL asıl alacak, ...-TL işlemiş faiz, ...- TL...-TL masraf olmak üzere toplam ..-TL üzerinden devamına; hüküm altına alınan miktar üzerinden %20 icra inkar tazminatı olan...TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine” şeklinde hüküm kurulmuş, daha sonra gerekçeli kararın alt kısmına ""tashih şerhi"" başlıklı bir kısım eklenerek “alacak kalemlerinin toplanması işleminde hesap hatası yapıldığı, hükmün bu kısmının hükümden çıkartılarak yerine "İcra takibinin...TL asıl alacak, ...-TL işlemiş faiz...-TL masraf olmak üzere toplam ..TL üzerinden devamına" şeklinde yazılmasına, buna bağlı olarak hükmün 3.maddesindeki "3.764,22.- TL" kısmının da hükümden çıkartılarak yerine ...TL" nin getirilmek suretiyle hükmün bu şekilde düzeltilmesine” karar verildiği ... tarihinde belirtilmiştir.
...sayılı HMK"nun hükmün tashihi başlıklı ...maddesinde “Hükümdeki yazı ve hesap hataları ile diğer benzeri açık hatalar, mahkemece re"sen veya taraflardan birinin talebi üzerine düzeltilebilir. Hüküm tebliğ edilmişse hâkim, tarafları dinlemeden hatayı düzeltemez. Davet üzerine taraflar gelmezse, dosya üzerinde inceleme yapılarak karar verilebilir. Tashih kararı verildiği takdirde, düzeltilen hususlarla ilgili karar, mahkemede bulunan nüshalar ile verilmiş olan suretlerin altına veya bunlara eklenecek ayrı bir kâğıda yazılır, imzalanır ve mühürlenir.“, hükmün tavzihi başlıklı 305.maddesinde “Hüküm yeterince açık değilse veya icrasında tereddüt uyandırıyor yahut birbirine aykırı fıkralar içeriyorsa, icrası tamamlanıncaya kadar taraflardan her biri hükmün açıklanmasını veya tereddüt ya da aykırılığın giderilmesini isteyebilir. Hüküm fıkrasında taraflara tanınan haklar ve yüklenen borçlar, tavzih yolu ile sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez. “, tavzih talebi ve usulü başlıklı 306.maddesinde “Tavzih, dilekçeye tarafların sayısı kadar nüsha eklenmek suretiyle hükmü veren mahkemeden istenebilir. Dilekçenin bir nüshası, cevap süresi mahkemece belirlenerek karşı tarafa tebliğ edilir. Cevap, tavzih talebinde bulunan tarafa tebliğ olunur.Mahkeme, cevap verilmemiş olsa bile dosya üzerinde inceleme yaparak karar verir; ancak gerekli görürse iki tarafı sözlü açıklamalarını yapabilmeleri için davet edebilir. Mahkeme tavzih talebini yerinde gördüğü takdirde 304 üncü madde uyarınca işlem yapar.“ hükmü bulunmaktadır.
Yukarıda anılan ... HMK"nun ilgili maddelerine göre gerek tashih yoluyla ile gerekse tavzih yolu ile hüküm fıkrası sınırlandırılamaz, genişletilemez ve değiştirilemez. Bu durum ... maddelerine aykırılık teşkil etmektedir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, peşin harcın istek halinde iadesine, ...gününde oybirliğiyle karar verildi.