Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/29582
Karar No: 2019/3147
Karar Tarihi: 11.03.2019

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/29582 Esas 2019/3147 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı, davacının kendisini işe sokacağı vaadiyle aldığı 1.000 TL, 250 TL ve 1.250 TL tutarındaki paraları iade etmediği için icra takibi başlatılmıştır. Ancak, davalı hakkında yapılan tebligat usulüne uygun olmadığı için mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Davacı tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda, vekaleten takip işlemi olmadığı için yapılan tebligatın usulüne uygun olmadığı ve davalının hukuki dinlenilme hakkının ihlal edildiği gerekçeleriyle karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- 7201 sayılı Tebligat Kanunu, 11. madde: Vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 122. madde: Adalet ve eşitlik ilkeleri gereği davaya konu her türlü belge, dilekçe, tebligat, ilam vb. gibi bütün yazılı evrak, usulüne uygun olarak tebliğ edilir.
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu, 27. madde: Tarafların haklarının korunabilmesi ve doğru hüküm verilmesi için, tarafların iddia, savunma, delil sunma ve dinlenme hakları saklıdır.
13. Hukuk Dairesi         2016/29582 E.  ,  2019/3147 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı avukatınca temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi gereği konuşulup düşünüldü.

    KARAR

    Davacı, davalının, eşi ..."nın TEAŞ genel müdürlüğünde genel müdür sekreteri olarak çalıştığını söyleyerek kendisini işe sokacağını vaadettiğini, karşılığında para istediğini, davalının kendisini işe sokacağına inandığı için, 1.000,00 TL yi davalıya elden verdiğini karşılığında davalının 10.09.2004 düzenleme 10/10/2004 vade tarihli senedi verdiğini, 250,00TL"yi 19.09.2001 tarihinde kayın biraderi ... aracılığı ile davalının banka hesabına gönderdiğini, 1.250,00 TL yi 25/09/2001 tarihinde kayın biraderi ... aracılığı ile davalının banka hesabına gönderdiğini, ancak davalının kendisini kandırdığını, herhangi bir işe yerleştirmediği gibi işe yerleştirme vaadiyle aldığı paraları da iade etmediğini, bu nedenle ... 6. İcra dairesinde icra takibi başlattığını, davalının zamanaşımı itirazının 13. İcra hukuk mahkemesince kabul edildiğini, Davalı hakkında savcılığa giderek şikayette bulunduğunu, (Anadolu CBS 2013/113774) İleri sürerek senet alacağını vade tarihinden itibaren, diğer alacaklarını ödeme gününden itibaren işleyecek yasal faizleriyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir
    Mahkemece davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı tarafça temyiz edilmiştir.
    Davalı asile usulüne uygun olarak yapılmış bir tebligatın bulunmadığı, dava dilekçesinin davalının davanın konusu olmayan bir icra dosyasında vekilliğini yapan avukata tebliğe çıkartıldığı, vekilin 27/04/2015 havale tarihli cevap dilekçesiyle davalı ile irtibata geçemediğini, davaya katılmak istemediğini, ancak vekaletnamenin sorumluluk yüklediği kabul edilirse diye davaya cevap verdiğini belirttiği, mahkemenin davanın reddine karar vermesi sebebiyle davalı lehine avukatlık ücretine hükmettiği, davacının, temyiz dilekçesinde davaya katılmayan avukat için davalıya vekalet ücreti verilmesini temyiz sebeplerinden biri olarak gösterdiği anlaşılmaktadır.
    7201 sayılı Tebligat Kanunun 11.maddesine göre vekil vasıtasıyla takip edilen işlerde tebligat vekile yapılır. Diğer bir ifadeyle vekile tebligat yapılabilmesi için, vekille takip edilen bir işin olması gerekir. Somut olayda her ne kadar vekil ile davalı arasında bir vekaletname var ise de, dava dilekçesi davalı asile tebliğe çıkartılmış ve davadan haberdar olan davalı tarafından işin takibi vekile bırakılmış değildir. Bir vekilin umumi vekil olması müvekkilin talimatı olmadan bütün davaları takip etme mecburiyetini ona yüklemez. Umumi vekalet verilmesinin amacı, her dava veya işlem için yeni bir vekaletname verilme külfetinden kurtulmaktır. Sorumluluğu yüklenmek şartıyla umumi vekilin müvekkili ile temas etmeden onunla ilgili davayı takip etmesi mümkün ise de, mahkemece umumi vekil, müvekkilini temsile, müvekkil de kendisini vekille temsil ettirmeye zorlanamaz. Bu nedenle davalı vekili olarak avukata tebliğ yapılması ve itirazına rağmen onun huzurunda davaya devam olunması usul ve yasaya aykırı olduğu gibi, bu durum davalının hukuki dinlenilme hakkını (HMK m.27) da ihlal etmiştir.
    Bu durumda mahkemece usulüne uygun tebligatla davalının davaya teşkili sağlanması gerekirken (HMK m.122), bu husus gözardı edilip vekile yapılan tebligatla yetinilerek sonuca gidilmiş olması usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA peşin alınan harcın istek halinde iadesine, HUMK’nun 440/III-1 maddesi uyarınca karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere, 11/03/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi