Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/12174
Karar No: 2018/10501
Karar Tarihi: 03.05.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/12174 Esas 2018/10501 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, işyeri devri sonucu işçilik alacaklarından kimin sorumlu olduğuna ilişkindir. Davacı, sözleşmeli işçi olarak çalıştığı işyerinde haksız olarak iş sözleşmesinin feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı talebinde bulunmuştur. Davalı ise, işçinin mazeretsiz işe gelmemesi sebebiyle iş sözleşmesinin sonlandırıldığını savunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne karar vererek, davacının haklı sebeple işten çıkarılmadığını ve kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin kabul edilmesine hükmetmiştir. Ancak, davalının işyeri devrinin sonrasındaki sorumluluğu konusunda yanılgıya düşmüştür. İşyeri devrinde, devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücreti ile sınırlı olmak üzere kıdem tazminatından sorumludur. 1475 sayılı Yasanın 14/2. maddesinde süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı İş Kanunu'nun 6. maddesindeki 2 yıllık süre sınırlaması kıdem tazminatı bakımından geçerli değildir. Bu nedenle, davalının sadece devir tarihindeki ücret ve devir tarihine kadar geçen süre için kıdem tazminatı sorumluluğu bulunmaktadır. Karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- 1475 sayılı Kanunun 14/2. maddesi
- 4857 sayılı İş Kanunu'nun 6. maddesi
22. Hukuk Dairesi         2017/12174 E.  ,  2018/10501 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili, müvekkilinin ... Metal İmalat San. Otom. Yedek Parça Tic. Ltd. Şti. ünvanlı işyerinde sözleşmeli işçi olarak kesintisiz çalıştığını, işe gelmediği gerekçesiyle davalı tarafından iş sözleşmesinin haksız olarak feshedildiğini, müvekkiline hiçbir ihbar yapılmadığını, işten çıkarmayı haklı göstermek amacıyla davalı tarafından müvekkili hakkında iş yerinde tutanaklar düzenlendiğini, söz konusu tutanakların ve işten çıkarma işlemlerinin usulsüz olduğunu, 18 yıllık bir işçinin yasal haklarını almadan işten kendi isteği ile ayrılmasının hayatın olağan akışına aykırı olduğunu ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatının davalıdan tahsilini talep etmiştir.
    Yargılama aşamasında davalı şirketin faaliyetinin sonlanması sonucu dava husumet yönünden anılan şirket ortağı ..."e yönlendirilmiştir.
    Davalı ... vekili, davacının en son ... şirketinde çalıştığını, sigorta primlerinin bu şirketçe ödendiğini, davacının mazeretsiz işe gelmemesi sebebi ile iş sözleşmesinin sonlandırıldığını, husumetin ... şirketine yöneltilmesi gerektiğini belirterek davanın husumet ve esastan reddini savunmuştur.
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporu doğrultusunda, davacının davalı ..."e ait işyerinde 01.10.1990 tarihinde işe başladığı, 01.04.2004 tarihinde bu işyerinin davalının eşi ..."ün katılımı ile ... Metal. İmal. San Oto Yed. Parça Tic. Ltd Şti ünvanı ile şirkete dönüştüğü, davacının bu işyerinde 06.10.2008 tarihine kadar çalıştığı, söz konusu şirketin 31.10.2010 tarihine kadar faaliyetini sürdürdüğü, ..."ün adı geçen şirketin ortağı sıfatı ile SGK nezdinde işveren olduğundan 506 Sayılı Yasa kapsamında yükümlülüğünün devam ettiği, ..."ün 31.10.2010 tarihi itibariyle tüzel kişiliği sona eren ... Metal. İmal. San Oto Yed. Parça Tic. Ltd Şti"nin ortağı olması sebebiyle işçi alacaklarından sorumlu olduğu ve iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğinin davalı tarafça ispatlanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Karar, davalı tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
    İşyeri devrinin iş ilişkisine etkileri ile işçilik alacaklarından sorumluluk bakımından taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    İşyeri devri halinde kıdem tazminatı bakımından devreden işveren kendi dönemi ve devir tarihindeki son ücreti ile sınırlı olmak üzere sorumludur. 1475 sayılı Yasanın 14/2. maddesinde devreden işverenin sorumluluğu bakımından bir süre öngörülmediğinden, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 6. maddesinde sözü edilen devreden işveren için 2 yıllık süre sınırlaması, kıdem tazminatı bakımından söz konusu olmaz. O halde kıdem tazminatı işyeri devri öncesi ve sonrasında geçen sürenin tamamı için hesaplanmalı, ancak devreden işveren veya işverenler bakımından kendi dönemleri ve devir tarihindeki ücret ile sınırlı sorumluluk belirlenmelidir.
    Somut olayda, işyeri gerçek şahıs ..."e aitken şirkete devredilmiştir. Son işveren dava dışı şirket olup, önceki işverenin devirden sonraki işçilik alacaklarından sorumlu tutulması mümkün değildir. Davalının devralan şirketin ortağı olması varılan sonucu değiştirmez. İhbar tazminatından davalının sorumlu tutulması doğru değildir. Mahkemece, davalının 1475 sayılı Yasanın 14.maddesi uyarınca devir tarihindeki ücret ve devir tarihine kadar geçen süre kıdem tazminatı sorumluluğuna karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde sonuca gidilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.05.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi