Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/32929
Karar No: 2016/6298

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/32929 Esas 2016/6298 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen bir davada, davacı işçi sözleşmeli çalıştığı işyerinde ilave tediye hakları ve yemek yardımı ödemelerinin yapılmadığını iddia etmiştir. Davalı işveren ise davacının kamu görevlisi olarak çalıştığını ve tediye alacağı için zamanaşımı süresinin dolduğunu belirtmiştir. Mahkeme yapılan incelemeler sonucunda davacının ilave tediye ve yemek yardımı alacağını kısmen kabul etmiştir. Davalı vekili karara itiraz etmiştir ancak bazı itirazları kabul edilmemiştir. Kararda, avukatlık ücretleriyle ilgili olarak belirtilen tarifelere de yer verilmiştir. Kararın onanması ve temyiz giderlerinin temyiz edene yükletilmesi kararlaştırılmıştır.
Kanun Maddeleri: 657 Sayılı Kanun'un 4/C ve 4/B maddeleri, 6772 Sayılı Yasa.
9. Hukuk Dairesi         2014/32929 E.  ,  2016/6298 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı; davalı işyerinde sözleşmeli olarak 28/02/1996-30/11/2011 tarihleri arasında çalıştığını, çalıştığı bu süre içinde 6772 Sayılı Yasa gereği ilave tediye haklarının ödenmediğini, ayrıca 01/01/2008 tarihinden geçerli olmak üzere 2 yıllık iş sözleşmesi imzaladığını, işverence toplu sözleşmenin 31.maddesine göre çalışılan günler için 3,00 TL net yemek yardımı ödenmesi öngörülmüş olmasına rağmen yılın ilk Ocak-Haziran ayı 6 aylık yemek bedelinin ödenmediğini beyan ederek ilave tediye alacağı yemek parası yardımı alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili; davacının davalı vakıfta 25/01/2007 tarihine kadar 657 Sayılı Kanun"un 4/C maddesine göre düzenlenen idari nitelikte belirli süreli sözleşme ile hizmetli memur olarak çalıştığını, bu tarihten sonra 657 Sayılı Kanun"un 4/B Maddesine göre düzenlenen idari nitelikte ki belirsiz süreli iş sözleşmesiyle geçici personel olarak istifa ettiği 30/11/2011 tarihine kadar çalıştığını, 657 Sayılı Kanunun 4/B ve 4/C maddelerine göre sözleşmeli olarak çalıştırılanların işçi sayılmayan kamu görevlileri olduğunu, bu bakımdan 6772 Sayılı Yasadan yararlanamayacağını, itirazlarının kabul görmemesi durumunda dahi tediye alacağın zamanaşımına uğradığını, davacının beyan ettiği döneme ilişkin yemek ücreti bulunmadığını, nitekim bordrolarda yazılı miktarın banka vasıtasıyla ödendiğini, davacının hiçbir itirazı kayıt sunmadan bankaya yatırılan tutarları aldığını, davalı kurumca düzenlenen bordrolarda davacının banka hesabına yatan miktarın birbiriyle örtüştüğünü, bu bakımdan davacı isteminin reddine karar verilmesini talep etmiştir.

    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece yargılama sonunda bilirkişi raporuna dayanılarak ilave tediye ve yemek parası yardımı alacağının kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalı vekilinin aşağıdaki bent kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2- Davacı 6772 sayılı Kanun’dan kaynaklı ilave tediye alacağı olarak 10.774,22 TL talep etmiş, mahkemece bunun 9.424,06 TL’si kabul edilmiş olup reddedilen miktar 1.350,16 TL’dir. Karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 12. maddesine göre “(1) Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde gösterilen hukuki yardımların konusu para veya para ile değerlendirilebiliyor ise avukatlık ücreti, davanın görüldüğü mahkeme için Tarifenin İkinci Kısmında belirtilen maktu ücretlerin altında kalmamak kaydıyla (yedinci maddenin ikinci fıkrası, dokuzuncu maddenin birinci fıkrasının son cümlesi ile onuncu maddenin son fıkrası hükümleri saklı kalmak kaydıyla,) Tarifenin üçüncü kısmına göre belirlenir. (2) Ancak hükmedilen ücret kabul veya reddedilen miktarı geçemez.”. Hükmü karşısında reddedilen miktar dikkate alındığında davalı yararına vekalet ücretine hükmedilmemesi hatalı olup bozma sebebi ise de, söz konusu hatanın giderilmesi yeniden yargılamayı gerektirmediğinden hükmün 6100 sayılı HMK’nun geçici 3/2. maddesi yollaması ile HUMK"nun 438/7. maddesi uyarınca düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    F) Sonuç:
    Hüküm kısmında “Davacı tarafça yapılan masraflar toplamı olan 225,00 TL yargılama giderinden red ve kabule göre 200,00 TL.sinin davalıdan tahsiline davacıya verilmesine, geri kalanının davacı üzerinde bırakılmasına,” fıkrasından sonra gelmek üzere Davalı vekili ile temsil edildiğinden reddedilen miktar üzerinden karar tarihinde yürürlükte olan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nce belirlenen 1.350,16 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine” fıkrasının eklenmek suretiyle hükmün bu şekli ile DÜZELTİLEREK ONANMASINA, aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edene yükletilmesine, 17/03/2016 günü oybirliği ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi