Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/7757
Karar No: 2022/1130
Karar Tarihi: 16.02.2022

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/7757 Esas 2022/1130 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, ortaklığın giderilmesi davasına konu olan taşınmazların muhdesatının aidiyetinin tespit edilmesi için davalılar aleyhine dava açtı. Mahkeme, davanın kısmen kabulüne karar verdi. Bazı davalılar karara itiraz etti ve Yargıtay 8. Hukuk Dairesi kararı bozdu. Mahkeme, Yargıtay'ın bozma kararına uyarak davanın kısmen kabulüne karar verdi. Buna karşı bazı davalılar temyiz başvurusunda bulundu. Mahkeme, aşağıdaki nedenler doğrultusunda bir kısmı reddedilmiş, diğer kısmın ise kabul edilerek hükmün \"Kısmen\" sözcüğünün çıkarılması ve \"Davanın Kabulü\" şeklinde düzeltilmesine karar verdi. 6100 sayılı HMK'nın 297/2 maddesi, hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gerektiği hakkındadır. HUMK'nın 438/7 maddesi gereği, hüküm sonucunun düzeltilerek onaylanması kararı verildi.
7. Hukuk Dairesi         2021/7757 E.  ,  2022/1130 K.

    "İçtihat Metni"

    7. Hukuk Dairesi
    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
    DAVALILAR : ... vd.


    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 27.03.2013 tarihinde verilen dilekçe ile muhdesatın aidiyetinin tespiti istenmesi üzerine Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kısmen kabulüne dair verilen 07.06.2017 tarihli hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekilleri tarafından istenilmekle; süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içeriğindeki tüm kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü :

    KARAR

    Dava, muhdesatın aidiyetinin tespiti istemine ilişkindir.
    Davacı vekili; ortaklığın giderilmesi davasına konu edilen taşınmazlardaki muhdesatların aidiyetinin tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Bir kısım davalılar, davanın reddini savunmuş; bir kısım davalılar ise davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece verilen ilk kararda davanın kısmen kabulüne karar verilmiş, bir kısım davalılar vekilinin temyizi üzerine Yargıtay 8.Hukuk Dairesince hükmün 6100 sayılı HMK'nın 297/2 maddesine göre uygun tesis edilmediği, tapuda paydaş olmayan şahıs hakkında da karar verilmiş olduğu ve yargılama giderlerinin belirlenmesinde yanılgıya düşüldüğü gerekçeleriyle karar bozulmuş, mahkemece bozmaya uyularak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmü, bir kısım davalılar vekilleri temyiz etmiştir.
    1-Yapılan yargılamaya, toplanan delillere ve tüm dosya içeriğine göre bir kısım davalılar vekillerinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde görülmemiş, bu nedenle reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Bilindiği üzere, 6100 sayılı HMK'nın 297/2. maddesinde: "hükmün sonuç kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, taleplerden her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, sıra numarası altında; açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesi gereklidir" düzenlemesi yer almaktadır.
    Somut olayda, mahkemece davacı talepleri kabul edilmesine karşın davanın kısmen kabulü yönünde karar verilmiş olması doğru görülmemiş ve bu husus kararın bozulmasını gerektirmiş ise de, yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, HUMK'nun 438/7 maddesi gereğince hüküm sonucunun aşağıdaki şekilde düzeltilerek onanmasına karar vermek gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle bir kısım davalılar vekillerinin sair temyiz itirazlarının REDDİNE; (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle bir kısım davalılar vekillerinin temyiz itirazlarının kabulü ile hüküm kısmından "Kısmen" sözcüğünün çıkarılmasına, hükmün "Davanın Kabulü" şeklinde düzeltilmesine, hükmün DÜZELTİLMİŞ ve DEĞİŞTİRİLMİŞ bu şekli ile ONANMASINA, peşin yatırılan harcın yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 16.02.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.








    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi