Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/35247
Karar No: 2016/2672
Karar Tarihi: 06.04.2016

Yağma - kasten yaralama - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2013/35247 Esas 2016/2672 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, bir restoranda gerçekleşen olayda sanığın, müşteri olarak masada bulunan kişilere saldırıp bir kişiyi basit tıbbi müdahale gerektirecek şekilde yaraladığı ve diğer kişinin altın kolyesini zorla aldığı iddiasıyla yargılandığını belirtiyor. Mahkeme, sanığın yağma suçundan beraat ettiğini ve kasten yaralama suçundan mahkum olduğunu bildiriyor. Ancak, sanığın eylemi bir bütün halinde yaralama suçunu oluşturduğu halde, açılan davada dönüşen suç türüne göre hüküm kurulması gerektiği belirtiliyor. Mahkeme, netice itibariyle karışıklığa neden olan beraat ve mahkumiyet kararları verildiği için hükmün bozulmasına karar veriyor.
Kanun Maddeleri:
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 86/2, 62, 52. maddeleri (kasten yaralama suçu)
- 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 149/1-h, 53. maddeleri (yağma suçu)
6. Ceza Dairesi         2013/35247 E.  ,  2016/2672 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Yağma, kasten yaralama
    HÜKÜM : Yağma suçundan beraat
    Kasten yaralama suçundan 5237 sayılı TCK"nın 86/2,62,52.maddeleri uyarınca 2000 TL adli para cezası.

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

    Bir başkasının, kendisinin veya yakınının; hayatına, vücut ve cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da mal varlığı itibariyle büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak bir malı teslimine, malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişinin eylemi yağma suçunu oluşturur. Malın alınması veya verilmesini temin için zilyetin üzerinde cebir ve tehdit kullanılmaktadır. Cebir ve tehdit karşısında mağdurun başka bir seçeneği kalmamakta ve bu durumda failin malı doğrudan alması söz konusu olmaktadır. Yani mağdur malı teslim etmektedir. Bu suçla korunan hukuki değer yalnızca malvarlığı değil, aynı zamanda kişi özgürlüğü ve vücut dokunulmazlığıdır. Yağma, icrai hareketle işlenebilen bir suç tipidir ve bu suçun maddi unsuru hareket kısmıdır. Kullanılan cebir ve tehdidin, kişiyi malı teslim etmeye veya alınmasına ses çıkartmamaya yöneltmeye elverişli olması gerekir. Yağma suçundan bir kamu davası açılması halinde yürütülen yargılama sırasında iddia, savunma ve bu bağlamda toplanan delillere göre ortada bir yağma suçundan bahsedilemeyeceği ve/veya yararlanma kastı ile bir malın alındığının saptanamaması durumunda açılan kamu davası içinde barındırdığı birleşik suçlardan hangisine dönüşüyor ise bunun belirlenerek hüküm kurulmasıyla yetinilmesi bir zorunluluktur.

    Somut olaya gelince;
    11.06.2012 tarih 2012/2281 esas sayılı iddianame ile olay tarihinde katılan ... Restaurant adlı işyerinde bulunduğu sırada, restauranta müşteri olarak bulunan tanıklar ... ve ..."un oturduğu masaya geldiği, kendisine ikram edilen içkiyi içtikten sonra masadan ayrılırken sanık ..."nın saldırısına uğradığı, sanığın katılanı boynundan basit tıbbi müdahale ile giderilecek nitelikte yaraladığı, katılanın boynundaki altın zincirini kopararak aldığı iddiasıyla 5237 sayılı TCK"nın 149/1-h, 53. maddeleri ile yağma suçundan kamu davası açıldığı, mahkemenin sanığın katılanın boynundan zorla altın kolyeyi alınmadığını kabul edip sanığın yağma suçundan beraatine, kasten yaralama suçundan ise mahkumiyetine karar vermiştir. Sanığın eylemi bir bütün halinde yaralama suçunu oluşturduğu halde, açılan davada dönüşen suç türüne göre hüküm kurulması ile yetinilmesi gerekirken, netice itibariyle kesin sonuç doğuracak şekilde beraat ve mahkumiyet kararları verilerek hükümde karışıklığa neden olunması,

    Bozmayı gerektirmiş, katılan ... vekilinin temyiz itirazları yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 06.04.2016 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi