Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/30288
Karar No: 2016/6176
Karar Tarihi: 15.03.2016

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2014/30288 Esas 2016/6176 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı işçi, davalı iş yerinde uzun süre çalıştıktan sonra iş akdinin feshedildiğini ve işe iade davası açtığını iddia ederek yıllık ücretli izinleri kullanamadığını ve izin ücretlerinin ödenmediğini belirterek alacak talebinde bulunmuştur. Mahkeme ise davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının işe iade başvurusuna rağmen işveren tarafından işe başlatılmadığı takdirde feshin geçersiz sayılacağına dikkat çekmiş ve dosyanın yeniden incelenmesini talep etmiştir. Kanun maddeleri olarak, İş Kanunu'nun 21/5. maddesi, iş akdinin feshinin geçerliliğini belirleyen maddelerden biridir. Ayrıca işçinin yasal süresi içinde işe başvuru hakkı da iş hukukunun önemli maddelerinden biridir.
9. Hukuk Dairesi         2014/30288 E.  ,  2016/6176 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ


    Y A R G I T A Y K A R A R I

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalı işyerinde 01.08.1988 tarihinden 01.02.2012 tarihine kadar çalıştığını, iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğini, İstanbul 12. İş Mahkemesi’nin 2012/290 E. sayılı dosyasında işe iade davası açtığını ve bu davanın derdest olduğunu, çalıştığı süre boyunca görevi ve ağır sorumlulukları gereği işyeri uygulaması olan yıllık 30 günlük ücretli izinlerini kullanamadığını ve karşılığının da işverence ödenmediğini iddia ederek yıllık ücretli izin alacağının tahsilini talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkeme, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanarak davanın reddine karar vermiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı davacı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    Davacı, 30.05.2012 harç tarihli dava dilekçesiyle 01.02.2012 tarihinde yapılan feshe dayanarak izin ücreti talebinde bulunmuş ve dava dilekçesinde iş akdinin feshinin geçersizliğine ilişkin 03.02.2012 tarihinde işe iade davası açtığını ve derdest olduğunu beyan etmiştir.
    Mahkemece, davacının bakiye ücretli izin alacağının bulunmadığı gerekçesiyle davanın esastan reddine karar verilmiş ise de; dosyadaki bilgi, belge ve özellikle davacı vekilinin Yargıtay duruşmasında, işe başlatma talebini içeren noter ihtarnamesinden ve davacı vekilinin işe başlatmadığını beyan etmesi karşısında davanın dayanağı yapılan 01.02.2012 tarihli feshin geçersiz hale geldiği izlenimi edinilmektedir. Şayet süresi içinde yapılan işe iade başvurusunda işverenin işe başlatılmayacağının sözlü ya da eylemli olarak açıklandığı tarihte veya bir aylık başlatma süresinin sonunda iş sözleşmesi işverence feshedilmiş sayılacaktır.
    Mahkemece yapılacak iş, işe iade kararının davacı vekilinin beyan ettiği gibi infaz edilip edilmediği ve bunun sonucunda davacının süresinde işe başvuruda bulunup bulunmadığı, şayet süresinde başvurmuş ise işverence işe başlatılıp başlatılmadığının araştırılmalıdır.
    Davacının yasal süresi içinde usulüne uygun başvurusu olmamışsa, 01.02.2012 tarihinde yapılan fesih İş Kanunu’nun 21/5. maddesine göre geçerli feshin sonuçlarını doğuracağından 30.05.2012 tarihinde açılan bu dava ile yıllık izin ücreti talep edilebilecektir.
    Davacının yasal süresi içinde işe başlamak için başvurması halinde, işverence işe başlatılıp başlatılmadığının belirlenmesi gerekir. İşçinin işe başlatılması halinde feshe bağlı haklardan yıllık izin ücreti talep edilemez. İşverence işe başlatılmaması halinde ise işe başlatmama anı fesih tarihi olacağından, henüz feshin gerçekleşmediği bir aşamada erken açılan davanın usulden reddi gereklidir.
    Belirtilen nedenlerle, eksik inceleme ile sonuca gidilmesi bozmayı gerektirmiştir.
    F) Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, davacı yararına takdir edilen 1.350.00 TL. duruşma avukatlık parasının karşı tarafa yükletilmesine, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15/03/2016 gününde oybirliği ile karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi