Abaküs Yazılım
12. Ceza Dairesi
Esas No: 2018/7981
Karar No: 2019/3143
Karar Tarihi: 06.03.2019

Trafik güvenliğini tehlikeye sokma - Yargıtay 12. Ceza Dairesi 2018/7981 Esas 2019/3143 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanmış ve TCK'nın 179/2. maddeleri gereğince mahkum edilmiştir. Sanık, mahkumiyet kararını temyiz etmiştir. Yapılan yargılamaya ve delillere göre, sanık hakkında verilen kararda hukuki açıdan hatalar bulunmaktadır. Sanığın kastı, suçun işleniş biçimi ve meydana gelen tehlikenin ağırlığı gibi özellikler göz önünde bulundurularak hakkaniyete uygun bir ceza belirlenmemiştir ve ceza, suçun ağırlığına orantısızdır. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
-TCK'nın 179/2. maddesi: Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunu düzenlemektedir.
-TCK'nın 62. maddesi: Esasa ilişkin delillerin sunulması ve yargılama hukuk ilkelerine uygun şekilde yapılması gerektiğini belirtmektedir.
-TCK'nın 61/1. maddesi: Temel cezanın belirlenmesinde kullanılacak ölçütleri düzenlemektedir.
-TCK'nın 3/1. maddesi: Suçların cezalandırılmasında orantılılık ilkesinin gözetilmesini öngörmektedir.
-5320 sayılı Kanunun 8. maddesi: Temyiz edilen kararlarda yapılacak işlemleri düzenlemektedir.
-1412 sayılı CMUK'un 321. maddesi: Temyiz edilen kararların bozulmasını öngörmektedir.
12. Ceza Dairesi         2018/7981 E.  ,  2019/3143 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Ceza Mahkemesi
    Suç : Trafik güvenliğini tehlikeye sokma
    Hüküm : TCK’nın 179/2. maddeler gereğince mahkumiyet

    Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan sanığın mahkumiyetine ilişkin hüküm sanık tarafından temyiz edilmekle, dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın, TCK’nın 62. maddesinin uygulanmamasına, şüpheden sanık yararlanır ilkesinin göz önünde bulundurulması gerektiğine, gerekçenin mahkumiyet için yeterli olmadığına, mahkemece hükme esas alınan tutanağı kabul etmediğine yönelik yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    Kasıtlı suçlar açısından temel cezanın belirlenmesinde TCK’nın 61/1. maddesinde yer alan ölçütlerden olan failin kastı, suçun işleniş biçimi ile meydana gelen tehlikenin ağırlığı nazara alınmak suretiyle TCK’nın 3/1. maddesi uyarınca işlenen fiilin ağırlığıyla orantılı olacak şekilde maddede öngörülen alt ve üst sınırlar arasında hakkaniyete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken; olay günü otobüs terminalinde idaresindeki motosikletin ön tekerini kaldırarak kişilerin hayat, sağlık ve malvarlıkları açısından tehlikeli olabilecek nitelikte motosikletini sevk ve idare ettiği tespit edilen ve bir süre sonra da kolluk güçleri tarafından yakalanan sanık hakkında, kastının yoğunluğu ve meydana gelen tehlikenin ağırlığı gözetilerek, hak ve nesafete uygun bir cezaya hükmolunması gerekirken, benzer olaylar ile karşılaştırıldığında eylem ile ceza arasındaki dengeyi bozacak, adalet ve hakkaniyete uygun düşmeyecek biçimde yetersiz gerekçe ile alt sınırdan çok fazla uzaklaşılarak, teşdidin derecesinde yanılgıya düşülmek suretiyle sanık hakkında fazla ceza tayini,
    Kanuna aykırı olup, sanığın temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu nedenlerle 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi uyarınca halen uygulanmakta olan 1412 sayılı CMUK"un 321. maddesi gereğince isteme uygun olarak BOZULMASINA, 06.03.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi