16. Hukuk Dairesi 2015/10567 E. , 2018/2772 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :... MAHKEMESİ
Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
... sırasında 2859 sayılı Yenileme Kanunu"na göre tutulan yenileme tutanağı ile temyize konu ... Köyü"nün eski 89 parsel sayılı ve 8660 metrekare yüzölçümündeki taşınmaz 102 ada 4 sayılı parsel altında 8.834,33 metrekare olarak tespit edilmiş ve yenileme tutanağı askı ilanı ile kesinleştirilmiştir. Davacılar ... ve müşterekleri, mahkemeye verdikleri 12.05.2010 tarihli dava dilekçeleri ile 89 parselin tespiti yapılıp, murisleri adına askıya çıkarılmış olmasına rağmen, her nedense tapuda malik hanesinin boş bırakıldığını, bu taşınmazın murisleri ..."dan kaldığını ve zilyet bulunduklarını ileri sürerek malik hanesinin doldurulması istemi ile dava açmışlardır. Mahkemece yapılan yargılama sonunda dava konusu 102 ada 4 (eski 89) sayılı parsel hakkında maddi hata ile dava açıldığından ve davanın atiye terk edilmesi nedeniyle bu hususta bir karar verilmesine yer olmadığına ve 102 ada 4 sayılı parselin tutanağının ... Müdürlüğüne iadesine karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir. Yargıtay 16. Hukuk Dairesi"nce yapılan temyiz incelemesi neticesinde hüküm; “çekişmeli taşınmazla ilgili olarak 3402 sayılı ... Kanunu"nun 30/2. maddesi uyarınca gerçek hak sahibinin ... Mahkemesince re"sen belirlenmesi ve malik hanesi doldurularak sicil oluşturulması” gereğine değinilerek bozulmuştur. Mahkemece bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda 102 ada 4 parselin yenileme tutanağında belirtilen yüzölçümü ve niteliği ile tamamı 2 pay kabul ederilerek; 1 payının ... oğlu 1931 doğumlu ..., 1 payının ... kızı 1933 doğumlu... adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Mahkemece; ... ve mirasçıları adına 3402 sayılı Yasa"nın 14. maddesinde belirtilen zilyetlik koşullarının oluştuğu gerekçesi ile yazılı şekilde hüküm kurulmuş ise de, taşınmaz üzerindeki zilyetlik konusunda yapılan keşiflerde dinlenen mahalli bilirkişi ve tanıklar çelişkili beyanlarda bulunmasına rağmen çelişki giderilmemiş, taşınmaz üzerinde kimin ne suretle ne zamandan beri zilyet olduğu kesin olarak belirlenmemiş, keşifte ziraat bilirkişisi yer almamış, yargılama sırasında davacılar temyize konu parseli dava etmediklerini belirtmelerine rağmen adlarına tescil hükmü kurulmuştur. Bu şekilde eksik araştırma ve inceleme ile hüküm kurulamaz. Hal böyle olunca doğru sonuca varılabilmesi için; mahallinde yaşlı, tarafsız, yöreyi iyi bilen, davada yararı bulunmayan şahıslar arasından seçilecek yerel bilirkişiler, taraf tanıkları, teknik bilirkişi ve 3 kişilik ziraat bilirkişi kurulu huzuruyla yeniden keşif yapılmalıdır. Yapılacak keşifte; yerel bilirkişi ve tanıklardan, taşınmazın öncesinin ne olduğu, kim tarafından, hangi tarihten beri ve ne şekilde kullanıldığı, taşınmazda imar-ihya işlemi yapılıp yapılmadığı, yapılmış ise imar-ihyanın hangi tarihte tamamlandığı hususlarında olaylara dayalı ayrıntılı bilgi alınmalı; komşu taşınmazların dayanak kayıtlarının dava konusu taşınmaz yönünü ne okuduğu bilirkişi ve tanık beyanları ile denetlenmeli; yerel bilirkişi ve tanık sözleri arasında doğabilecek çelişkiler gerektiğinde yüzleştirme yapılmak suretiyle yöntemince giderilmeli; tespite aykırı sonuçlara ulaşılması halinde tüm tespit bilirkişileri tanık sıfatıyla dinlenilerek aykırılıkların giderilmesine çalışılmalı; yerel bilirkişi ve tanık sözleri, komşu taşınmazların ... tutanakları ve varsa dayanaklarını oluşturan kayıtlarla denetlenmeli; teknik bilirkişiden keşfi takibe elverişli krokili rapor alınmalı; ziraat bilirkişi kurulundan dava konusu taşınmazın toprak yapısı ve niteliğini, zirai durumunu, üzerinde sürdürülen zilyetliğin şekli ve süresini, taşınmaz üzerindeki bitki örtüsünü, taşınmazın imar-ihyaya konu olabilecek yerlerden olması halinde imar-ihyaya konu olmaya başladığı ve imar-ihyanın tamamlandığı tarihi bildirir, komşu parsellerle karşılaştırmalı değerlendirmeyi ve taşınmazın değişik yönlerden çekilmiş fotoğraflarını da içerir ayrıntılı ve gerekçeli rapor alınmalı; bundan sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre karar verilmelidir. Mahkemece bu yönler göz ardı edilerek yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup, davalı ... vekilinin temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 19.04.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.