Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/3849
Karar No: 2013/3027
Karar Tarihi: 09.05.2013

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/3849 Esas 2013/3027 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmıştır ve iş bedeli ile işlemiş faiz için yapılan ilâmsız icra takibinde faize itirazın iptâli ve takibin devamı istenmiştir. Sözleşmede ödeme şekli bölümünde 45 günlük vadeler ile ödenecektir yazılı olup, özel şartlar bölümünün 1. maddesinde ödemede gecikme halinde %5 gecikme faizi uygulanacağı kararlaştırılmıştır. Ancak, 45 günün hangi tarihte başlayacağı ve ilk taksidin ödeneceği gün kararlaştırılmadığından kesin vade niteliğinde değildir. İcra takip tarihinden önce alacaklının usulüne uygun ihtarı ile borçlu temerrüde düşürülmemiştir. Bu nedenlerle, davacının işlemiş faiz isteme koşulları gerçekleşmediğinden buna yönelik itirazın iptâli davasının kabulü doğru bulunmamıştır. Sözleşmenin 1. maddesinde faiz oranı aylık, günlük ya da haftalık olduğu belirtilmeksizin belirlenmiş olup, bu halde kararlaştırılan oranın kural olarak yıllık kabul edilip, buna göre işlemiş faiz hesabı yapılması gerekmektedir. Mahkeme kararında bahsedilen kanun maddesi 818 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 101. maddesidir.
15. Hukuk Dairesi         2012/3849 E.  ,  2013/3027 K.

    "İçtihat Metni"


    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanmış olup, süresinde ödenmemesi nedeniyle iş bedeli alacağı ve işlemiş faiz için yapılan ilâmsız icra takibinde faize itirazın iptâli ve takibin devamı istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Yanlar arasında imzalanan 23.01.2009 tarihli sanal reklam protokolü başlıklı sözleşme ile davacı yüklenici davalı iş sahibinin reklamlarını 72.000,00 TL net + KDV bedelle yapmayı üstlenmiştir. Ödeme şekli bölümünde 45 günlük vadeler ile ödenecektir yazılı olup, özel şartlar bölümünün 1. maddesinde ödemede gecikme halinde %5 gecikme faizi uygulanacağı kararlaştırılmıştır.
    Sözleşme, takip ve dava tarihinde yürürlükte bulunan 818 Sayılı Borçlar Kanunu’nun 101. maddesine göre muaccel bir alacağın temerrüt faizi yürütülebilmesi alacaklının yöntemine uygun bir ihtarıyla borçlunun temerrüde düşürülmüş olması ya da kararlaştırılan kesin vadede ödenmemiş bulunması gerekir. Somut olayda, icra takip tarihinden önce alacaklının usulüne uygun ihtarı ile borçlu temerrüde düşürülmemiştir. Sözleşmenin ödeme şekli bölümünde 45 günlük vade ile ödeyecektir şeklinde yazılmış ise de 45 günün hangi tarihte, ya da hangi işlemden itibaren başlayacağı belirtilmediği gibi, ilk taksidin ödeneceği gün de kararlaştırılmadığından kesin vade niteliğinde değildir.
    Bu durumda davacının işlemiş faiz isteme koşulları gerçekleşmediğinden buna yönelik itirazın iptâli davasının kabulü doğru olmadığı gibi, sözleşmenin 1. maddesinde aylık, günlük ya da haftalık olduğu belirtilmeksizin faiz oranı belirlenmiş olup, bu halde kararlaştırılan oranın kural olarak yıllık kabul edilip, buna göre işlemiş faiz hesabı yaptırılması gerekirken, aylık akdî faiz kararlaştırıldığı düşüncesiyle hesaplama yapan bilirkişi raporuna itibar edilerek yazılı değerlendirme sonucu kısmen kabul kararı verilmesi de kabul şekli itibariyle usul ve yasaya aykırı görülmüş, bozulması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davalı yararına BOZULMASINA, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 09.05.2013 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi