Abaküs Yazılım
4. Ceza Dairesi
Esas No: 2020/19046
Karar No: 2021/2592
Karar Tarihi: 27.01.2021

İş ve çalışma hürriyetinin ihlali - Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/19046 Esas 2021/2592 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık ile katılanlar arasında bir arazi mülkiyeti ihtilafı bulunuyordu. Sanık, söz konusu arazide karşılaştığı katılanları tehdit edip, av tüfeğiyle havaya ateş açtıktan sonra katılanlardan birini yaralamıştı. Ancak, eylemin gelir elde etmek amacıyla ekonomik faaliyette bulunma hakkının ihlaline yönelik bir eylem olmadığı gerekçesiyle, sanık iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçundan değil, tehdit ve yaralama suçlarından cezalandırılmalıydı. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, sanığın önceki mahkumiyet kararını bozarak, tekrar yargılama yapılmasına hükmetti.
İlgili kanun maddeleri:
- TCK’nın 117/1 ve 119/1-c maddesi: iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunu tanımlar.
- TCK’nın 106/2-a maddesi: tehdit suçunu tanımlar.
- TCK’nın 86/2. maddesi: yaralama suçunu tanımlar.
4. Ceza Dairesi         2020/19046 E.  ,  2021/2592 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : İş ve çalışma hürriyetinin ihlali
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    KARAR

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ile gerekçe içeriğine göre; 7188 sayılı Kanun"un 26. maddesi ile değişik CMK"nın 253. maddesi uyarınca, TCK’nın 117/1 ve 119/1-c maddesinde tanımı yapılan iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunun uzlaştırma kapsamına alındığı, aynı Kanun’un 119/1-a maddesinin uzlaştırma kapsamında olmadığı anlaşıldığından tebliğnameye iştirak edilmeyerek yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    İş ve çalışma hürriyeti, bireyin gelir elde etmek amacıyla, mal ve hizmet üreterek, serbestçe çalışma, sözleşme yapma ve teşebbüs kurma hakkı olarak tanımlanmaktadır. TCK"nın 117/1. maddesinde düzenlenen iş ve çalışma hürriyetini ihlali suçu ile korunan hukuki yarar, bireyin her türlü baskıdan uzak, üçüncü kişilerin olumsuz müdahalelerine uğramadan serbestçe çalışabilmesidir. İş ve çalışma hürriyetini ihlali suçunun oluşabilmesi için, mağdura karşı cebir, tehdit kullanılması ya da bir başka hukuka aykırı bir davranışla, çalışma hürriyetinin ihlal edilmesi gerekir.
    Bu açıklamalar dikkate alındığında; sanık ile katılanlar arasında, katılanların etrafını tel ile çevirdikleri arazinin mülkiyeti hususunda ihtilaf bulunduğu ve sanığın olay günü söz konusu arazide karşılaştığı katılanları tehdit edip, katılanlardan ...’u yaralaması ve av tüfeği ile havaya ateş açması biçiminde gelişen somut olayda, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunun unsuru olan, gelir elde etmek amacıyla ekonomik faaliyette bulunma hakkının ihlaline yönelik bir eylemin bulunmaması nedeniyle, sanığın aşamalardaki beyanları ve adli raporu ile katılanlardan ... hakkında sanığa yönelik yaralama eylemi nedeniyle hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmesi de göz önüne alınıp, TCK’nın 29. maddesinin uygulanıp uygulanmayacağı tartışıldıktan sonra; sanığın TCK"nın 106/2-a ve aynı Kanun’un 86/2. maddesinde düzenlenen tehdit ve yaralama suçlarından cezalandırılması yerine, yasal olmayan gerekçeyle, iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçundan mahkûmiyetine karar verilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ...’in temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak, HÜKMÜN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Kanun"un 8. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK"nın 326/son maddesi uyarınca “cezayı aleyhe değiştirme yasağının” dikkate alınmasına,yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 27/01/2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi