Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/784
Karar No: 2020/838
Karar Tarihi: 02.03.2020

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2020/784 Esas 2020/838 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, tapu iptali ve tescil isteğiyle açılmıştır. Davacı, davalı şirketten satın aldığı dairenin tapusunun devrini istemiştir. Mahkeme, eser sözleşmesi gereği davacının dava dışı taşeron ile davalı yüklenicinin aralarındaki ilişki nedeniyle tüketici mahkemesine başvurma hakkına sahip olduğuna hükmetmiştir. Kanunlar incelendiğinde, 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 3. maddesi (c) bendi ile konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda tüketicinin korunması kanununun kapsamına alındığı ve uygulanması ile ilgili çıkacak ihtilaflara tüketici mahkemelerinde bakılacağı öngörülmüştür. Hükmün bozulması gerektiği sonucuna varılmıştır. Kanun maddeleri: 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 3. maddesi (c) bendi, 23. maddesi.
15. Hukuk Dairesi         2020/784 E.  ,  2020/838 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Tüketici Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Dava, yükleniciden temlik alınan şahsi hakka dayalı tapu iptâli ve tescil isteğine ilişkin olup, mahkemece davanın görevsizlik nedeniyle usulden reddine dair verilen hüküm davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    Davacı vekili; müvekkilinin davalı şirketin yüklenicisi olduğu daireyi dava dışı ...’nun da imzaladığı harici satım sözleşmesi ile satın aldığını, ancak dava dışı ...’nun davalı şirketin yapmış olduğu dairelerinin boya ve marangoz işlerini tam olarak yerine getirmemesi nedeniyle dairenin tapu devrinin müvekkili adına yapılmadığını, oysa müvekkilinin davalı şirket ile dava dışı Eyüp arasındaki ilişkiden haberdar olmadığını, harici satım sözleşmesinde dairenin yaptığı iş karşılığı ...’na satıldığının yazılı olmadığını ileri sürerek, davalı gerçek kişi adına kayıtlı tapu kaydının iptali ile müvekkili adına tescilini talep ve dava etmiştir.
    Arsa sahibi davalı ile davalı yüklenici Kantar İnşaat San. ve Tic. A.Ş. vekili davanın reddini savunmuşlardır.
    Mahkemece, davaya konu dairenin davacı tarafından doğrudan davalı şirketten satın alınmadığı, davalı şirkete boya ve marangozluk işleri yapan dava dışı ...’ndan satın alındığı, dava dışı ... ile davalı arasında 6502 sayılı yasa kapsamında bir tüketici işleminin mevcut olmadığı, eser sözleşmesinin mevcut olduğu gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine, Asliye Hukuk Mahkemesi"nin görevli olduğuna karar verilmştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    4822 Yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun Amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde; "Bu kanunun 1. maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar" hükmüne yer verilmiştir.
    Bir hukuki işlemin 4077 sayılı Kanun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için kanunun amacı içerisinde taraflar adasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir.
    Somut olayda; davacı, davalı yüklenici Kantar İnşaat ve dava dışı ... ile yaptığı 21.11.2013 tarihli harici satım sözleşmesi gereğince satın aldığı dairenin tapusunun devrini istemiştir. Davacı 3. kişi ile dava dışı taşeron ... arasındaki ilişki konut satış sözleşmesine dayanmakta olup davalı yüklenici ve dava dışı taşeronun kendi aralarındaki iç ilişki eser sözleşmesi olsa da davacının sıfatı ve davanın konusu itibariyle tüketici mahkemesi görevlidir.
    4822 sayılı Kanun"la değişik 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkındaki Kanun"un 3. maddesi (c) bendi ile konut ve tatil amaçlı taşınmaz mallarda Tüketicinin Korunması Kanunu"nun kapsamına alınmıştır. Aynı Kanun"un 23. maddesi hükmüne göre de, bu Kanun"un uygulanması ile ilgili çıkacak her türlü ihtilaflara Tüketici Mahkemelerinde bakılacağı öngörülmüştür.
    Mahkemelerin görevinin kamu düzenine ilişkin olması ve resen dikkate alınması gerektiği gözetilerek, davaya bakmakla Tüketici Mahkemesi görevli olduğundan, işin esasına girilip gerekli inceleme ve araştırma yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, 6502 sayılı Kanun"un 73. maddesi gereğince tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü harçtan muaf olduğundan davacıdan harç alınmasına yer olmadığına, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 02.03.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.



    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi