Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/548
Karar No: 2020/834
Karar Tarihi: 02.03.2020

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2020/548 Esas 2020/834 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacının davalılardan satın aldığı dairenin tapusunun devrini istediği ancak olmadığı takdirde taşınmazın dava tarihindeki rayiç değerinin faizi ile birlikte tahsilini talep ettiği bir dava söz konusudur. Tüketici Kanunu, mal ve hizmet satışına ilişkin hukuki işlemlerin tarafları arasında olması halinde geçerli olmaktadır. Bu nedenle, davacının ticari amaçla hareket ettiği düşünülerek davada görevsizlik kararı verilmiştir. Ancak, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un yürürlüğe girmesiyle, söz konusu dava Tüketici Mahkemesi'nin görevine girmiş ve Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görevsizlik kararı vermesi hatalı bulunmuştur. Kanun, tüketici işlemleriyle ilgili ihtilafların Tüketici Mahkemeleri'nde çözümlenmesi gerektiğini belirtmektedir. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un amaç ve kapsam maddeleri ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un kapsam, tanımlar ve tüketici mahkemeleri hakkındaki düzenlemeleri kararda açıklanmıştır.
15. Hukuk Dairesi         2020/548 E.  ,  2020/834 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Tüketici Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Davacı vekili müvekkilinin, davalı arsa sahiplerine ait...Mahallesi 216 ada, 13 pafta, 39 parsel sayılı taşınmazda A blok 7 numaralı daireyi haricen düzenlenen sözleşme ile yükleniciden satın aldığını, inşaatın bitimi ile 1985 yılı Haziran ayında dairenin fiilen teslim edildiğini, müvekkilinin muhtelif kişilere kiraya vererek malik sıfatı ile davalıların da bilgisi dahilinde kullandığını, dava konusu 7 nolu bağımsız bölümün tapu kaydının iptâli ile davacı adına tesciline, bu mümkün olmadığı takdirde taşınmazın dava tarihindeki rayiç değerinin dava tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Arsa sahibi davalılar ile davalı yüklenici vekilleri davanın reddini savunmuşlardır.
    ... 3. Asliye Hukuk Mahkemesi"nce 18.10.2011 tarih, 2005/190 Esas, 2011/476 Karar sayılı hüküm ile konut alım satımına ilişkin sözleşme ilişkisi nedeniyle davaya Tüketici Mahkemesince bakılması gerektiği gerekçesi ile görevsizlik kararı verilmiştir.
    ... 1. Tüketici Mahkemesi"nce 10.03.2016 tarih, 2015/1413 Esas, 2016/325 Karar sayılı hüküm ile taşınmazın değerlendirilmesi ve ticari amaçla hareket edildiğinden davacının Tüketici Kanununun tanımladığı şekliyle tüketici olmadığı, davanın diğer taraflarının da tüketici sıfatının bulunmadığı gerekçesiyle mahkemenin görevsizliğine, Asliye Hukuk Mahkemesinin görevli olduğuna karar verilmiştir.
    Hükmü, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Davanın açıldığı tarihte yürürlükte olan 4822 sayılı Yasa ile değişik 4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun"un Amaç başlıklı 1. maddesinde yasanın amacı
    açıklandıktan sonra kapsam başlıklı 2. maddesinde; "Bu kanunun 1. Maddesinde belirtilen amaçlarla mal ve hizmet piyasalarında tüketicinin taraflardan birini oluşturduğu her türlü tüketici işlemini kapsar" hükmüne yer verilmiştir. Bir hukuki işlemin 4077 sayılı Kanun kapsamında kaldığının kabul edilmesi için kanunun amacı içerisinde taraflar arasında mal ve hizmet satışına ilişkin bir hukuki işlemin olması gerekir.
    Konut satış sözleşmeleriyle birlikte, devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri de kanun kapsamına alınmıştır.
    Dava açıldıktan sonra yürürlüğe giren 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun “Kapsam” kenar başlıklı 2. maddesinde, “(1) Bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar.”, “Tanımlar” kenar başlıklı 3. maddesinin birinci fıkrasının; (k) bendindeki tanıma göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, (l) bendindeki tanıma göre de tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dahil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dahil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder. Anılan Kanun"un 73. maddesinin (1) bendi gereğince de bu kanun uygulaması ile ilgili çıkacak her türlü ihtilâflara tüketici mahkemelerinde bakılması gerekir, şeklinde düzenlemeler bulunmaktadır.
    Somut olayda; davacı, davalılardan yüklenici ... ile yaptığı 06.08.1985 tarihli harici satım sözleşmesi gereğince satın aldığı dairenin tapusunun devrini, olmadığı takdirde taşınmazın dava tarihindeki rayiç değerinin faizi ile birlikte tahsilini istemiştir. Dava konusu 7 No"lu bağımsız bölüm tapuda mesken niteliği ile kayıtlıdır. Davacının daireyi muhtelif kişilere kiralamış olması ticari amaçla hareket ettiğini göstermez. Davacı, temlik alan sıfatı ile yüklenicinin halefi durumundadır.
    Mahkemelerin görevinin kamu düzenine ilişkin olması ve resen dikkate alınması gerektiği gözetilerek, davaya bakmakla Tüketici Mahkemesi görevli olduğundan, işin esasına girilip gerekli inceleme ve araştırma yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken, yazılı olduğu şekilde görevsizlik kararı verilmesi doğru görülmediğinden hükmün bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, hükmün BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin ve Yargıtay başvurma harçlarının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 6502 sayılı Kanun"un 73. maddesi gereğince tüketici mahkemeleri nezdinde tüketiciler, tüketici örgütleri ve Bakanlıkça açılacak davalar her türlü harçtan muaf olduğundan davacıdan harç alınmasına yer olmadığına, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 02.03.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi