Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/8486
Karar No: 2016/13482
Karar Tarihi: 21.10.2016

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2016/8486 Esas 2016/13482 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Türkiye İş Bankası, müşterisi ile imzaladığı kredi sözleşmesi gereği borcu ödenmeyince ihtiyati haciz kararı verdirir. Ancak, müşterinin avukatı bu karara itiraz ederek, kefalet sorumluluğunun kalktığını ve kesinleşmiş bir alacak olmadığını iddia eder. Mahkeme, bankanın alacağını karşılayacak kadarki kısmın üzerine ihtiyati haciz konulmasının yeterli olduğuna hükmeder. Ayrıca, müşterinin diğer talebi hakkında herhangi bir karar verilmediği için, itiraz talebinin zımnen reddedildiği sonucuna varılır. Ancak, ihtiyati haczin kaldırılması şartlarının mevcudiyeti durumunda, belli mallar ya da alacaklar üzerine kaydırılarak sınırlandırılabileceği belirtilir. Bu sebeple, yeterli inceleme ve değerlendirme yapılmadan karar verildiği gerekçesiyle mahkeme kararı bozulur. İİK’nın 265. ve 266. maddeleri, itiraz talepleri ve ihtiyati haciz konusunda açıklamalar içermektedir.
19. Hukuk Dairesi         2016/8486 E.  ,  2016/13482 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
    İHTİYATİ HACİZ
    TALEP EDEN : Türkiye İş Bankası Genel Müd. vek. Av. ...
    İHTİYATİ HACZE
    İTİRAZ EDEN : ... vek. Av. ...

    Taraflar arasındaki ihtiyati hacze itiraz talebinin incelenmesi hakkında kararda yazılı nedenlerden dolayı talebin kabulüne yönelik olarak verilen kararın süresi içinde ihtiyati haciz talep eden vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşuldu.
    - K A R A R -

    İhtiyati haciz talep eden vekili, borçlu ... ile müvekkili arasında genel nakdi ve gayri nakdi kredi sözleşmesi imzalandığını, ...’nın da müşterek borçlu ve müteselsil kefil sıfatıyla yer aldığını, borç ödenmeyince hesap kat edilerek ihtarname keşide edildiğini belirterek, ihtiyati haciz talebinde bulunmuş, mahkemece ihtiyati haciz kararı verilmiştir.
    İhtiyati hacze itiraz eden vekili, müvekkilinin kefalet sorumluluğunun daha önceden kalktığını, icra takibine itiraz edildiğini, bankanın kesinleşmiş alacağının bulunmadığını ileri sürerek, ihtiyati haciz kararının kaldırılmasını veya gerekli görülmesi halinde ihtiyati haciz kararının kaldırılarak müvekkili adına kayıtlı taşınmazlardan borca yetecek miktarda olan birine ihtiyati tedbir konulmasını istemiştir.
    Mahkemece, dosyaya sunulan taşınmaz ve araca ilişkin kayıtlardan her birinin değeri itibariyle alacaklı bankanın alacağını karşılar mahiyette olduğu, bu haliyle itiraz edenin tüm hak ve alacakları yerine, alacaklının alacağını karşılayacak kadarki kısmının üzerine ihtiyati haciz konulmasının yeterli olduğu gerekçesiyle itiraz eden ... bakımından ihtiyati haciz isteyen vekiline 38.960,92 TL"nin ödenmediği anlaşıldığından borcu karşılayacak şekilde itiraz eden ... üzerine kayıtlı ... model ... plakalı araç ile Samsun ... Mahallesi, ada no 40, parsel no 34, 22/05/2006 tarihli taşınmazı üzerine ihtiyati haciz konulmasına karar verilmiş, karar ihtiyati haciz talep eden vekilince temyiz edilmiştir.
    İtiraz eden vekili, ihtiyati hacze itirazının yanında bu talebinin kabul edilmemesi halinde ihtiyati haczin dilekçesinde belirttiği mallar üzerine ihtiyati tedbir konularak sınırlandırılması talebinde bulunmuştur.
    Bilindiği gibi ihtiyati haciz kararına itiraz İİK’nun 265. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan Yasa maddesinde belirtilen hallerle sınırlı olarak itirazın değerlendirilip bir karara bağlanması gerekmektedir. Mahkemece İİK’nın 265. maddesi çerçevesinde itiraz yönünden açık bir karar verilmemiş olmakla birlikte itiraz edenin ikinci talebi konusunda karar verilmesi nedeniyle itiraz talebinin zımnen reddedilmiş olduğu sonucuna varılabilir.
    Ne var ki mahkemece, davacının diğer talebi hakkında karar verilmesinin yasal dayanağına bakılacak olursa İİK’nın 266. maddesi hükmünün somut olay bakımından tartışılıp değerlendirilmesi gerekir. Bu madde hükmüne göre; “Borçlu para veya mahkemece kabul edilecek rehin veya eshamyahut tahvilat depo etmek veya taşınmaz rehin yahut muteber bir başka kefaleti göstermek şartıyla ihtiyati haczin kaldırılmasını mahkemeden isteyebilir. Takibe başlandıktan sonra bu yetki icra mahkemesine geçer.” Görüldüğü gibi belirtilen yasa hükmündeki şartların gerçekleşmesi halinde ihtiyati haczin kaldırılması istenebildiğine göre bu şartların mevcudiyeti durumunda ihtiyati haczin belli mallar ya da alacaklar üzerine kaydırılmak suretiyle sınırlandırılmasının da mümkün olduğunun kabulü gerekir. Ancak somut olayda İİK’nın 266. maddesinde öngörülen şartlar bakımından herhangi bir inceleme ve değerlendirme yapılmamıştır.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan yasa hükümleri çerçevesinde yeterli inceleme ve değerlendirme yapılmadan eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle ihtiyati haciz talep eden banka vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile kararın BOZULMASINA, bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin harcın istek halinde iadesine, 21/10/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi