Abaküs Yazılım
16. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/354
Karar No: 2021/2667
Karar Tarihi: 24.03.2021

Yargıtay 16. Hukuk Dairesi 2019/354 Esas 2021/2667 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme kararı, taraflar arasındaki taşınmaz sınır uyuşmazlığı davasının incelenmesi sonucunda verilmiştir. Yargıtay'ın bozma ilamı sonrası yapılan yargılama sonucunda, davanın kısmen kabul edilmesine karar verilmiş ve çekişmeli taşınmazın bazı kısımları davacıya, bazı kısımları ise davalıya verilmiştir. Ancak, hüküm ile gerekçe arasında çelişki ve aykırılık oluştuğu belirtilerek kararın bozulması gerektiği ifade edilmiştir.
Kararda, Mahkemelerce tefhim edilen kararların kısa ve gerekçeli kararlarının birbiriyle uyumlu olması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, davaya ilişkin bilirkişi raporlarının da yeterince değerlendirilmediği belirtilerek mahallinde yeniden keşif yapılarak gerekli tespitlerin yapılması gerektiği ifade edilmiştir.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 298/2. maddesine göre, kısa kararın gerekçeli karara aykırı olması, mahkemelere olan güveni zedeleyebileceği gibi, bozma nedenine uygun olarak hüküm tesis edilmesi gerektiği belirtilmiştir.
(Kapatılan)16. Hukuk Dairesi         2019/354 E.  ,  2021/2667 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay"ca incelenmesi istenilmekle; temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, inceleme raporu ve dosyadaki belgeler okundu, GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
    Yargıtay bozma ilamında özetle; "Mahkemece yapılan araştırma ve incelemenin hüküm kurmak için yeterli olmadığı belirtilerek, taraf taşınmazları arasında sınır uyuşmazlığı bulunduğu, keşif sırasında taşınmazların bariz olarak birbirinden ayrıldığı gözlemlenmiş olmasına rağmen teknik bilirkişi raporunda bu gözlemin değerlendirilmediği, raporda gösterilen sınırın fiili zemin durumuna göre hazırlanıp hazırlanmadığının açıklanmadığı, ayrıca davacının bayii olan davacı tanıklarının usule aykırı olarak duruşmada dinlenildiği, bu şahıslar tarafından beyan edilen sınırın bilirkişi raporunda gösterilmediği, davacı tanığı ..."in, şeftali fidanının sınır olduğu yönündeki beyanına itibar edilmemesinin gerekçesinin açıklanmadığı belirtilerek, mahallinde yeniden yöntemince keşif yapılmak suretiyle tespit bilirkişilerinin de beyanlarına başvurularak, taşınmazlar arasındaki sınırın tespiti için işaret edilen fidan, taş vb. unsurların teknik bilirkişi raporunda açıkça gösterilmesi, yerel bilirkişi ve tanıklarca gösterilen sınırların ayrı renklerle işaretlenmesi, keşfi takibe imkan verir fotoğraflı rapor tanzim ettirildikten sonra tüm deliller değerlendirilerek hüküm kurulması" gereğine değinilmiştir. Mahkemece, bozma ilamına uyularak yapılan yargılama sonunda davanın kısmen kabulüne, çekişmeli ... İli ... İlçesi ... Köyü çalışma alanında bulunan 201 ada 20 parsel sayılı taşınmazın 09/08/2018 tarihli bilirkişi raporunda (A) ve (D) harfleriyle gösterilen 31,32 metrekare yüzölçümündeki kısmı ile (I) harfi ile gösterilen 48,49 metrekare yüzölçümündeki kısmının ifrazı ile davacıya ait 201 ada 21 parsel sayılı taşınmaza eklenmek suretiyle tapuya kayıt ve tesciline, bakiye kısmın davalı uhdesinde bırakılmasına karar verilmiş; hüküm, davalı ... tarafından temyiz edilmiştir.
    Mahkemece verilen kararın gerekçe bölümünde, taraflara ait taşınmazların sınırının zeminde fiili olarak daha önceden bulunan kayısı ağacının bulunduğu yer olarak beyan edildiğinin belirtilmiş olmasına rağmen, hüküm fıkrasının oluşturuluş şekli itibariyle, davalıya bırakılan ve 09.08.2018 tarihli teknik bilirkişi raporunda (I) harfi ile gösterilen taşınmaz bölümünün davacıya verilmek suretiyle hüküm karıştırılarak, hüküm ile gerekçe arasında çelişki oluşturulması isabetsizdir.
    Ayrıca, Mahkemelerce tefhim edilen kısa karar ile gerekçeli kararın birbiriyle uyumlu olması zorunlu olup, bu zorunluluk, açık, adil ve güvenli yargılanma ilkelerinin gereğidir. Kısa kararda, anılan teknik bilirkişi raporunda (A), (D) ve (I) harfleri ile gösterilen taşınmaz bölümlerinin davacıya ait 201 ada 20 parsel sayılı taşınmaza eklenmek suretiyle tapuya kayıt ve tesciline, bakiye kısımların davalı uhdesinde bırakılmasına, davacının fazlaya ilişkin taleplerinin reddine karar verilmiş iken, gerekçeli kararın hüküm kısmında (F) harfi ile gösterilen taşınmaz bölümünün de davacıya ait 201 ada 19 parsel sayılı taşınmaza eklenmek suretiyle tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiş olması nedeniyle, kısa karar ile gerekçeli karar arasında çelişki ve aykırılık oluşturulmuştur. Kısa kararın, gerekçeli karara aykırı olması, mahkemelere olan güveni zedeleyebileceği gibi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu" nun 298/2. maddesine de aykırı olup, temyiz itirazları açıklanan nedenlerle yerinde görüldüğünden kabulü ile yeniden gerekçeye uygun olarak hüküm tesis edilmesi için hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin yatırılan temyiz karar harcının talep halinde temyiz edene iadesine, yasal koşullar gerçekleştiğinde kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 24.03.2021 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi