Abaküs Yazılım
6. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/9443
Karar No: 2016/1316
Karar Tarihi: 24.02.2015

Yargıtay 6. Hukuk Dairesi 2015/9443 Esas 2016/1316 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sulh Hukuk Mahkemesi'nde görülen tahliye ve alacak davasında, davacının davadan feragat etmesi sonucu mahkeme kararı reddetti. Kararın temyiz edilmesi üzerine, dosyadaki bütün deliller ve gerekçeler göz önüne alınarak, gider avansının her zaman mahkeme kararında istenebileceği sonucuna varıldı. Temyiz eden davacının harç itirazları da incelendi ve feragat sonucu alınacak olan maktu karar ve ilam harcının üçte ikisinin davacıdan alınması gerektiği belirtildi. Kanunlardaki düzenlemeler de detaylı olarak açıklandı. Sonuç olarak, mahkeme kararı değiştirilmeden onaylandı. Kanun maddeleri ise 492 sayılı Harçlar Kanunu'ndan 1. sayılı tarife A/III-2.a, 22. ve 31. maddeler olarak belirtildi.
6. Hukuk Dairesi         2015/9443 E.  ,  2016/1316 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : Tahliye ve alacak


    Mahalli mahkemesinden verilmiş bulunan yukarıda tarih ve numarası yazılı tahliye ve alacak davasına dair karar, davacı tarafından süresi içinde temyiz edilmiş olmakla, dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği görüşülüp düşünüldü.
    Dava, temerrüt nedeniyle tahliye ve alacağın tahsili istemlerine ilişkindir. Mahkemece davanın feragat nedeniyle reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dosya kapsamına, toplanan delillere, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verilmiş olması ve hükmün dayandığı gerekçelere göre, gider avansının her zaman mahkeme kararında istenebileceğinden, davacının bu yöne ilişkin temyiz ve itirazları yerinde görülmemiştir.
    Davacının yargıla harcına yönelik temyiz ve itirazlarına gelince; 492 sayılı Harçlar Kanunu (1) Sayılı Tarife A/III-2.a maddesine göre davanın reddi halinde maktu karar ve ilam harcı alınır. Yine aynı yasanın 22. maddesinde "" Davadan feragat veya davayı kabul veya sulh, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır "", 31. maddesinde ise "" Peşin alınan Karar ve İlam Harcı işin hitamında ödenmesi gerekenden fazla olduğu anlaşılırsa fazlalık istek üzerine geri verilir "" düzenlemeleri bulunmaktadır. Davacı ilk celseden sonra davadan feragat ettiğine göre, bu durumda davacıdan davayı kaybetmesi halinde alınacak maktu karar ve ilam harcının üçte ikisi alınacaktır. Aksi görüşün kabulü yani davacının nispi harç ödemekle yükümlü tutulması halinde, dava feragat olmadan görülerek redle sonuçlandığı takdirde maktu harç alınırken mahkeme daha az uğraştırılmak suretiyle, yapılan feragat sebebiyle verilen red kararında nispi harç alınması gibi hak ve adalete uygun olmayan bir sonuç doğacaktır. Şayet davacı davayı tamamen veya kısmen kazanmış olsa idi karar ve ilâm harcının hüküm altına alınan miktar üzerinden nispi olarak hesaplanıp alınması gerekirdi. Bu durumda karar tarihi olan 2015 yılı maktu karar ve ilam harcı 27,70 TL olup, bunun üçte ikisi 18,46 TL dir. Mahkemece davanın feragat nedeniyle reddine karar verildiği halde davacıdan bakiye nispi harcın tahsiline karar verilmesi doğru değilse de bu yanlışlığın düzeltilmesi için hükmün bozularak yeniden yargılama yapılmasında usul ekonomisi açısından yarar görülmediğinden hükmün 2. maddesi çıkarılarak yerine "" Davadan 2. celsede feragat edildiğinden peşin alınan 18,46 TL harcın mahsubu ile fazla alınan harcın istek halinde davacıya iadesine" yazılmak suretiyle hükmün 6100 Sayılı HMK.ya 6217 Sayılı Kanunla eklenen geçici 3.madde hükmü gözetilerek HUMK.nın 438/7. maddesi gereğince değiştirilerek ve düzeltilerek ONANMASINA ve aşağıda yazılı temyiz giderinin temyiz edenden alınmasına 24.02.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.























    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi