Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/19590
Karar No: 2016/15766
Karar Tarihi: 28.12.2016

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2016/19590 Esas 2016/15766 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, işverenin işyerinde geçen çalışmalarının tespit edilmesi için dava açmıştır. Ancak mahkeme, yetkisizlik kararı verdiği için dosya açılmamış sayılmıştır. Kurum vekili tarafından temyiz edildiğinde ise vekalet ücreti hususunda herhangi bir hüküm tesis edilmemiştir. Ancak, davalı Kurum kendisini vekille temsil ettirdiği için vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, avukatlık asgari ücret tarifesinin 7. maddesi anlatılmış ve kendisini vekille temsil ettiren davalı Kurum lehine maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği açıklanmıştır. Hüküm bozulmamış, sadece düzeltilmiştir ve yeni hüküm fıkrası eklenerek davacıdan 1.800,00 TL vekalet ücretinin davalı Kurum'a ödenmesi kararlaştırılmıştır. Mahkeme kararı, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi'nin 7. maddesine göre düzenlenmiştir.
21. Hukuk Dairesi         2016/19590 E.  ,  2016/15766 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi



    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde geçen çalışmalarının tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, davanın açılmamış sayılmasına karar vermiştir.
    Hükmün davalılardan Kurum vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R


    Dava, hizmet süresinin tespiti istemine ilişkindir.
    Mahkemece; ek kararda, yetkisizlik kararı üzerine, kararın temyiz edilmeksizin kesinleşme tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde başvurularak yetkili mahkemeye gönderilmesi istenmediğinden, dosyanın açılmamış sayılmasına karar verilmiş, ancak vekalet ücreti hususunda herhangi bir hüküm tesis edilmemiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgeler ile UYAP kayıtlarının tetkikinden; davalı Kurumun davada kendisini vekille temsil ettidiği anlaşılmaktadır.
    Hal böyle olunca Mahkemece, davada kendisini vekille temsil ettiren davalı Kurum lehine vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile vekalet ücretine hükmedilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Karar tarihinde yürürlükte olan 2016 yılı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin 7. maddesinde “Görevsizlik veya yetkisizlik nedeniyle dava dilekçesinin reddine, davanın nakline veya davanın açılmamış sayılmasına ön inceleme tutanağı imzalanıncaya kadar karar verilmesi durumunda Tarifede yazılı ücretin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra karar verilmesi durumunda tamamına hükmolunur.” hükmü yer almaktadır.
    Somut olayda mahkemece, ek kararda ön inceleme duruşması yapıldıktan sonra yetki itirazı üzerine yetkisizlik kararı verildiği kararın temyiz edilmeksizin kesinleşme tarihinden itibaren iki haftalık süre içerisinde başvurularak yetkili mahkemeye gönderilmesi istenmediğinden, dosyanın açılmamış sayılmasına karar verildiği gözetilerek, kendisini vekille temsil ettiren davalı Kurum lehine Tarifenin 7. maddesi hükmüne göre tam maktu vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirme ile vekalet ücretine hükmedilmemesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Ne var ki bu aykırılığın giderilmesi yeniden yargılama yapmayı gerektirmediğinden, HMK’nın 370/2 maddesi uyarınca hüküm bozulmamalı, düzeltilerek onanmalıdır.
    S O N U Ç : Yukarıda açıklanan nedenlerle 27.05.2016 tarihli ek karara, vekalet ücretine ilişkin (4 nolu) yeni bir hüküm fıkrası eklenerek “Kendisini vekille temsil ettiren davalı Kurum lehine AAÜT m.7 hükmü gereğince 1.800,00 TL vekalet ücretinin davacıdan tahsiline” yazılmak suretiyle DÜZELTİLMESİNE, kararın düzeltilmiş bu şekli ile ONANMASINA, 28.12.2016 gününde oy birliğiyle ile karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi