Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/1455
Karar No: 2018/8421
Karar Tarihi: 29.11.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/1455 Esas 2018/8421 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, malik olduğu taşınmaza lehine geçit hakkı kurulmasını talep etmiştir. Mahkeme, teknik bilirkişilerin raporuna göre geçit hakkının kabul edilmesine karar vermiştir. Ancak, taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Veraset ilamının dosyada mevcut olmadığı için taraf teşkilinin denetimi sağlanamamıştır. Ayrıca, belirlenen güzergahtan geçit hakkı tesisinin uygun olup olmadığının Karayolları Genel Müdürlüğü'nden sorulması gerektiği belirtilmiştir. Mahkeme, kullanım bütünlüğü açısından taşınmazın yüzölçümünden dolayı alternatif bir güzergah belirlenmesi ve geçit bedelinin belirlenmesi için keşif yapılması gerektiğine karar vermiştir. Sonuç olarak, mahkeme hükmün BOZULMASINA karar vermiştir. Kanun maddeleri ise 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun \"Erişme kontrolü uygulanan karayollarına bağlantı, şehir geçişleri ve yerleşim\" başlıklı 17. maddesi olarak belirtilmiştir.
14. Hukuk Dairesi         2016/1455 E.  ,  2018/8421 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacı vekili tarafından, davalılar aleyhine 03.05.2011 gününde verilen dilekçe ile geçit hakkı kurulması talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 24.11.2015 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:

    K A R A R

    Dava, geçit hakkı kurulması istemine ilişkindir.
    Davacı malik olduğu 156 parsel sayılı taşınmazı lehine geçit hakkı kurulmasını talep ve dava etmiştir.
    Davalılardan ..., ..., ..., ... ve ..., davacının zeminde yolu olduğunu beyan ederek davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece teknik bilirkişilerin 01.10.2014 tarihli raporuna göre 1 numaralı alternatiften 156 parsel sayılı taşınmaz lehine, 155, 159 ve 160 parsel sayılı taşınmazlar üzerinden geçit hakkı kurulmasına karar verilmiştir.
    Hükmü, davalılar ..., ..., ..., ... ve ... vekili temyiz etmiştir.
    Geçit hakkı verilmesiyle genel yola bağlantısı olmayan veya yolu bulunsa bile bu yol ile ihtiyacı karşılanamayan taşınmazın genel yolla kesintisiz bağlantısı sağlanır. Uygulama ve doktrinde genellikle bunlardan ilkine “mutlak geçit ihtiyacı” veya “geçit yoksunluğu”, ikincisine de “nispi geçit ihtiyacı” ya da “geçit yetersizliği” denilmektedir.
    Geçit hakkı verilmesine ilişkin davalarda, bu hak taşınmaz leh ve aleyhine kurulacağından leh ve aleyhine geçit istenen taşınmaz maliklerinin tamamının davada yer alması zorunludur. Ancak, yararına geçit istenen taşınmaz paylı mülkiyete konu ise dava paydaşlardan biri veya birkaçı tarafından açılabilir.
    Somut olayda; ... kayıtlarının incelenmesinde, yükümlü hale gelen 159 parsel sayılı taşınmazın hissedarlarından ve 160 parsel sayılı taşınmazın tam maliki olan ..."ın öldüğü belirtilmiş ise de; veraset ilamının dosyada mevcut olmadığı, yine yükümlü hale gelen 155 parsel sayılı taşınmaz maliki ..."in veraset ilamının da dosyada bulunmadığı anlaşılmış, taraf teşkilinin denetimi sağlanamamıştır.
    Davalı 159 ve 160 parsel sayılı taşınmaz malikleri vekili bu iki taşınmazın aynı şahıslara ait olduğunu, birlikte kullanıldığını ve kullanım bütünlüğünün bozulduğunu belirtmiştir.
    Ayrıca geçit hakkı tesis edilen güzergah ile ...- karayoluna doğrudan bağlantı kurulmuştur. Bu durumda 6001 sayılı Karayolları Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanunun “Erişme kontrolü uygulanan karayollarına bağlantı, şehir geçişleri ve yerleşim” başlıklı 17. maddesine göre; belirlenen güzergahtan geçit hakkı tesisinin uygun olup olmadığının Karayolları Genel Müdürlüğü’nden sorulması, sonucuna göre bir hüküm kurulması gerekir.
    Açıklanan nedenlerle mahkemece yukarıda sayılan eksiklikler giderilmeli, kullanım bütünlüğü açısından 159 parsel sayılı taşınmazın yüzölçümünün geniş olması sebebiyle, 159 parsel sayılı taşınmazın doğu ve kuzey sınırından (sınır bozulmadan) geçirilerek yeni bir alternatif ve keşif tarihi itibariyle geçit bedeli belirlenmeli, belirlenen bedel davacı tarafa depo ettirilmeli, ayrıca depo edilen bedelin kimlere hangi oranda dağıtılacağı da hüküm altına alınmalıdır.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle bir kısım davalılar vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan temyiz harcının istek halinde yatıranlara iadesine, 29.11.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.








    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi