Abaküs Yazılım
İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi
Esas No: 2020/818
Karar No: 2022/186
Karar Tarihi: 25.03.2022

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Anadolu 11. Asliye Ticaret Mahkemesi 2020/818 Esas 2022/186 Karar Sayılı İlamı

T.C. İstanbul Anadolu 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2020/818
KARAR NO: 2022/186
DAVA : İTİRAZIN İPTALİ (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 02/11/2020
KARAR TARİHİ : 25/03/2022
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Davacı ---- etmekte olup, davalı ---- ait bozulan makinasının ----- olarak teslim ettiğini, buna ilişkin faturalar keşide edilmiş ve davalı yana verilmiş, davalı taraf ödeme yapmayınca aleyhine ------ icra takibi başlattığını, davalı başlatılan takibe itiraz etmiş, itiraz akabinde yapılan arabuluculuk görüşmesinde anlaşma sağlanamamış, ----- tarihinde düzenlenen tutanak ile sonlandırıldığını, arz olunan nedenlere binaen davalı yanın icra takibine yaptığı itirazın iptaline ve faturaya dayalı - alacağın ticari faiz, inkar tazminatı, yargılama giderleri ve ücreti vekalet ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; Davalı ------- değişikliği yapmış olup, unvan ----------olarak değiştiğini, bu nedenle davacı tarafın dilekçesi HMK 119.maddesine aykırı olduğunu, zamanaşımı itirazı olup dava ayrıca itirazın iptali davası için kanumun düzenlediği hak düşürücü sürede açılmamış, davalı tarafın davacı tarafa herhangi bir borcu bulunmamakta olup, icra takibine yapılan itiraz haksız olduğu, davalı tarafın borcu olmadığı ticari defter ve kayıtlarında sabit olup, davalı tarafın defterlerinde ---- tarihli fatura ve karşılığında ---- tarihlerinde davacı tarafa ödendiğini,----- tarihli fatura dışında davacı tarafından keşide edilen ve fakat davalı tarafından TTK.21/2. Maddesine göre yasal ----- içerisinde itiraz edilemeyen ve defterlerine işlenen bir fatura bulunmamakta olduğu, karşılığı ödenen davacı tarafın keşide ettiği------ tarihli faturaya konu mal ve hizmet dışında almış olduğu mal ve hizmet bulunmamakta olduğu, icra takibinde dayanılmayan ve ödeme emri ekinde tebliğ edilmeyen herhangi bir belge veya hukuki sebebe dava aşamasında dayanılması mümkün olmayıp, bu hususta muvafakatimiz bulunmadığı, davacının faiz ve icra inkar tazminatı talebi hukuka aykırı olduğu, davalı tarafın herhangi bir borcu bulunmadığından muacelliyet ve temerrüt gerçekleşmeyeceğinden davacı tarafın faiz talebi ve miktarı haksız olduğunu, davalı tarafa icra inkar tazminatına hükmedilmesi için kanunun aradığı şartlar oluşmadığından talebin reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Tarafların uhdesinde olan tüm delilleri ibraz ettikleri, getirtilmesi gereken delilleri ilgili yerlerden getirtilerek dosya içine alınmıştır.
Dosya tüm delillerin ibrazından sonra konusunda uzman teknik bilirkişiye tevdi edilmiş, teknik bilirkişi ayrıntılı raporunu ibraz etmiştir.
İNCELEME VE GEREKÇE:
Huzurdaki dava, icra takibine yapılan itirazın iptaline ilişkindir.
Ticari davalarda zorunlu arabuluculuk son tutanak aslı dosyaya sunulmuştur.
-------- Esas sayılı dosyası celp edilmiştir.
Davacı tarafa ait ticari defterler üzerinde ----bilirkişi tarafından inceleme yapılmıştır.
6100 SAYILI HUKUK MUHAKEMELERİ KANUNU /TİCARİ DEFTERLERİN İBRAZI VE DELİL OLMASI - Madde 222 - (1): "Mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir."
(2): "Ticari defterlerin, ticari davalarda delil olarak kabul edilebilmesi için, kanuna göre eksiksiz ve usulüne uygun olarak tutulmuş, açılış ve kapanış onayları yaptırılmış ve defter kayıtlarının birbirini doğrulamış olması şarttır."
(3): "İkinci fıkrada belirtilen şartlara uygun olarak tutulan ticari defter kayıtlarının sahibi ve halefleri lehine delil olarak kabul edilebilmesi için, diğer tarafın aynı şartlara uygun olarak tutulmuş ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması veya ilgili hususta hiç bir kayıt içermemesi yahut defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekir. Bu şartlara uygun olarak tutulan defterlerdeki sahibi lehine ve aleyhine olan kayıtlar birbirinden ayrılamaz."
(4): "Açılış veya kapanış onayları bulunmayan ve içerdiği kayıtlar birbirini doğrulamayan ticari defter kayıtları, sahibi aleyhine delil olur."
(5): "Taraflardan biri tacir olmasa dahi, tacir olan diğer tarafın ticari defterlerindeki kayıtları kabul edeceğini belirtir; ancak, karşı taraf defterlerini ibrazdan kaçınırsa, ibrazı talep eden taraf iddiasını ispat etmiş sayılır."
TÜRK TİCARET KANUNU madde 64- (1):---------- Her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, bu Kanuna göre açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak zorundadır. Defterler, üçüncü kişi uzmanlara, makul bir süre içinde yapacakları incelemede işletmenin faaliyetleri ve finansal durumu hakkında fikir verebilecek şekilde tutulur. İşletme faaliyetlerinin oluşumu ve gelişmesi defterlerden izlenebilmelidir."
(2): "Tacir, işletmesiyle ilgili olarak gönderilmiş bulunan her türlü belgenin, fotokopi, karbonlu kopya, mikrofiş, bilgisayar kaydı veya benzer şekildeki bir kopyasını, yazılı, görsel veya elektronik ortamda saklamakla yükümlüdür."
Madde 83- (1): "Ticari uyuşmazlıklarda mahkeme, yabancı gerçek veya tüzel kişi bile olsalar, tarafların ticari defterlerinin ibrazına, resen veya taraflardan birinin istemi üzerine karar verebilir."
Ticari defterler, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu madde 222 ve devamı ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu madde 64 ve devamında açıkça düzenlenmiştir.
Ticari defterlere anılan Kanun'larda delil olarak hüküm ve sonuç bağlanmıştır.
Tacirler, Türk Ticaret Kanunu'nun amir hükmü uyarınca ticari defter tutmak zorundadır.
Mahkeme, ticari davalarda tarafların ticari defterlerinin ibrazına kendiliğinden veya taraflardan birinin talebi üzerine karar verebilir (HMK. m. 222/1).
Yine Türk Ticaret Kanunu madde 83/1'de ticari uyuşmazlıklarda Mahkemenin ticari defterlerin re'sen ibrazına karar verebileceği, Mahkeme re'sen ticari defterlerin ibrazına karar vermese dahi taraflardan birinin istemi üzerine ticari defterlerin ibrazına Mahkemece karar verilebileceği hüküm altına alınmıştır.
Ticari defterler, bazı şartların varlığı durumunda sahibi lehine delil olarak kullanılabilir. Şöyle ki: Uyuşmazlık ticari bir işten kaynaklanmalıdır. Bu iş, her iki tarafın ticari işletmesini ilgilendirmelidir. Taraflardan yalnızca biri için ticari iş niteliğinde olan uyuşmazlıklarda, arada sözleşme olsa bile defterler lehe delil olarak kullanılamaz. Uyuşmazlığın her iki tarafı da tacir sıfatını haiz olmalıdır. Taraflardan birinin ya da her ikisinin tacir olmaması halinde ticari defterler lehe delil olarak kullanılamaz. Öte yandan ticari defterler Kanun’a uygun tutulmuş olmalıdır. Tutulması zorunlu defterler eksiksiz, usulüne uygun tutulmalı, açılış kapanış onayları yapılmış olmalıdır. (TTK. m. 64) Ayrıca, diğer tarafın aynı şartlara uygun olarak tutulmuş ticari defterlerindeki kayıtların bunlara aykırı olmaması veye diğer tarafın ticari defterlerini ibraz etmemesi yahut defter kayıtlarının aksinin senet veya diğer kesin delillerle ispatlanmamış olması gerekir. (HMK. m. 222/3)
Davacı taraf bir ticaret şirketi olup tacirdir. Davalı taraf bir ticaret şirketi olup tacirdir. Uyuşmazlık tarafların ticari işletmesinden ve ticari bir işten kaynaklanmaktadır. Tacirler arasındaki huzurdaki ticari davaya bakmaya Mahkememiz görevlidir.
Bu açıklamalar ekseninde değerlendirme yapıldığında; davacı ile davalı tarafın birer ticaret şirketi olduğu, tacir sıfatını taşıdıkları, uyuşmazlığın iki tarafın ticari işletmesinden kaynaklandığı, her iki tarafın da ticari defter tutmak zorunda olduğu anlaşılmıştır. Her iki taraf da tacir olduğundan ticari defter içerikleri delil vasfı taşımaktadır.
Mahkememizce işbu dosyada, tarafların ticari defterleri üzerinde ----- bilirkişisi marifeti ile incelemesine karar verilmiş ve davacı tarafın ticari defterleri incelenerek bilirkişi raporu dosya arasına alınmıştır. --- tarafından tanzim edilen bilirkişi raporunda özetle; Taraflar arasında ticari ilişkinin yazılı ticari sözleşmeler beyan edilmese de ticari olarak ilişkinin varlığının mevcut olduğu, davacı tarafın incelenen ----- yıllarına ait ticari defterlerin tasdik onaylarının zamanında yapıldığı ve lehine delil niteliğinin bulunduğu kanaatine varıldığını, davalı tarafın incelenen----- yıllarına ait ticari defterlerin tasdik onaylarının zamanında yapıldığı ve lehine delil niteliğinin bulunduğu kanaatine varıldığını, davacının takibe dayanak Faturaları, adına fatura düzenlenen kişinin fatura düzenleyene borçlu sayılabilmesi için ya düzenlenen faturanın tebliği tarihinden itibaren ------ gün içinde fatura ve münderecatına itiraz edilmemiş olması veya fatura ihtiva ettiği mal ve tesliminin/hizmetin ifasının yapıldığının fatura düzenleyen tarafından ispatlanması gerekli olduğu, davacı, davalı tarafa ---- yılında düzenlemiş olduğu -------- posta alındı belgesi ile gönderildiğini beyan ettiğini, davacı verilen fiyat teklifi mail görüntüsünü beyan ettiğini, davalı tarafın incelenen kayıtlarında ----- kayıtlarında Davacı tarafa ait bir alacak kaydı bulunmamakta olduğu tespit edildiğini, davacı dava dosyasına delil olarak beyan etmiş olduğu davalıya ait ----gözüken ve dava konusu olan--- mali kayıtlarında tespit edilen ---- alacak bakiyesinin tutarsızlığının “dava delili ----- yılında banka havalesi ile ödenmiş olduğu tespit edildiğini, davacıya ait son---- son ekstresinde ---- itibariyle aymı alacak devir rakamı tespit edildiğinden --- sonrası cari hesapta hareket olmadığı kanaatine varıldığını, davalıya ait mali kayıtlarda yukarıda bahsi geçen ----- faturanın ödendiği tespit edildiği, davalıya ait ----sonrası mali kayıtlarda davacıya ait borç/alacak veya dava konusuna dahil olan faturalarla ilgili kayıtların olmadığı tespit edildiği, mutabakat mektubu, -----düzenlenmiş olup firmaların tutmakta oldukları cari hesap bakiyelerinin belirli devre sonlarında karşılıklı olarak teyit edilmesi amacıyla düzenlenen formlar olduğu, taraflar arasında olan ilgili dönemlere ait yapılmış ------ tarafıma sunulmamış olduğundan yapılmadığı kanaatine varıldığını, raporda belirtmiş bulunduğum, cari hesap ekstresi ve ----- son mizan kayıtlarına göre ---davacının alacaklı olduğu tespit edildiği,---- dosyada belirtilen takip nedeniyle, davacının davalıdan talep edebileceği alacak miktarı ---- kadar uygulanacak ----- uygulandığı, dava kesinlik kazandığı tarihte hesaplanması nihai takdiri mahkemede olduğu, İcra inkar tazminatı ve miktarı; ---- yürürlüğe girdiği --- tarihinden sonra yapılan icra takipleri üzerine açılacak itirazın iptali davalarında icra inkar tazminatı asgari 620 olarak uygulanacağı, davalı tarafından asıl alacak -------- icra inkar tazminatı ödenmesi gerektiği, kanaatine varıldığı, davacı tarafın -- yılına ait faturaların gönderimi için beyan etmiş olduğu ---- belgesinin ---- olduğu, davalı taraf, davacı tarafın beyan ettiği-------dönemine ait faturaların TTk 21.Mad.2.Fıkrasında yeralan “Bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.”maddesine İstinaden itirazı veya belgeleri teslim almadığını ispat edilmesi gerekliliği olduğu, Dava konusunun, taraflar arasında akdedilen sözleşmeler olmasa dahi davacı tarafından beyan edilen mail ve teklif formu destekleyici unsur olarak ticari ilişkinin varlığının neticesi itibariyle, davacının mali kayıtlarında yer alan davaya konu olan ---adet faturalar toplamı ve yapılan ödemeler sonrası davacının davalıdan dava esas değeri ---alacağının olduğu, ----- dosyada belirtilen takip nedeniyle, davacının davalıdan talep edebileceği alacak miktarı --- Esas ----- tarihine kadar uygulanacak ----- Yasal faiz ve değişen oranlardaki Faizi olarak belirlenmiş olan faiz tutarı ----- olduğu, davacının davalıdan talep edeceği yasal faiz ve asıl alacağın %20'si oranında olan ---- icra inkar tazminatının davalı yan tarafından kabulünün gerekeceği bildirilmiştir.
Davacı tarafından---- tarihinde---- sayılı dosyası ile davalı ödeme emri gönderildiğini, cari hesaptan kaynaklı ---asıl alacak ------- oranında avans faizi ile tahsili için icra takibi başlatıldığı görülmüştür.
Mahkememiz tarafından dosyada bulunan bilgi ve belgeler, alınan rapor incelenmiş olup; icra takibinin ---- olmak üzere üç adet fatura ve işlemiş faizlerine yönelik olarak başlatılmış olduğu, davalı taraf cevap dilekçesi ---- faturayı kabul ettiği ve bedelinin icra takibinden önce ödendiğini beyan ettiği, davalı tarafa başka bir borcu olmadığını beyan ettiği, incelenen ticari defterlerde, davacının ve davalının ticari defterlerinin usulüne göre tutuldukları, davacının ticari defterlerine göre, davaya konu --- faturanın bedelinin davalı tarafından ödendiği, diğer iki faturanın bedelinin ödenmediği ve davacının ---- alacaklı göründüğü, davalının ticari defterlerine göre ise, sadece ----faturanın kayıtlı olduğu ve bedelinin ödendiği, davacıya borcunun bulunmadığı, diğer iki faturanın kayıtlı olmadığı görülmüştür.----- fatura her iki taraf defterlerinde kayıtlı ve ödenmiş olarak gözüktüğü, buna ilişkin ayrıca dekontun sunulduğu görülmekle, bu fatura yönünden davalının borcu ödemiş olduğu sabittir. Diğer iki fatura davalı defterlerinde kayıtlı olmadığı gibi davalının---- bulunmamaktadır. Davacı taraf diğer iki faturayı davalıya tebliğ ettiği hususunu ispatlayamamıştır. Dosyada mevcut ---- tutanağında teslim alan bilgisinin bulunmadığı, davalı tarafından teslim alındığına dair bir bilgi ve belgenin bulunmadığı görülmüştür. Davacı taraf davaya konu ---- tutarlarındaki faturalara ilişkin davalıya mal ve hizmet verdiği hususunu ispatlayamamıştır. Açıklanan gerekçelerle davanın reddine ilişkin aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
Davacı tarafın kötü niyetli olarak icra takibini başlattığına dair kanaat oluşturacak bilgi ve belge bulunmadığından, davalının şartları oluşmayan kötü niyet tazminat talebinin reddine karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-)Davanın REDDİNE,
2-)Davalı tarafın şartları oluşmayan kötü niyet tazminat taleplerinin REDDİNE,
3-)Karar tarihinde alınması gereken 80,70 TL harçtan peşin yatırılan 265,52 TL harcın mahsubu fazla yatırılan 184,82 TL harcın talep halinde davacıya iadesine,
4-)Arabuluculuk Kanunu'nun 18/A-(13) maddesi ve Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Yönetmeliğinin 26/2 maddeleri ile Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesi uyarınca -------- bütçesinden ödenen 1.320,00 TL arabuluculuk ücretinin davacıdan tahsili ile Hazineye Gelir Kaydına,
5-)Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
6-)Davalı tarafından yapılan yargılama gideri bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
7-)Taraflarca dosyaya yatırılan ve sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde talep halinde yatırana iadesine,
8-)Davalı taraf kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde geçerli A.A.Ü.T. deki esaslara göre belirlenen 5.100,00 TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzene karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde ---------- Adliye Mahkemesi’ne İstinaf Kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 25/03/2022

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi