Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/4660
Karar No: 2015/4512
Karar Tarihi: 11.06.2015

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/4660 Esas 2015/4512 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, yapılan sözleşmeye göre daha fazla bağımsız bölüme sahip olan inşaatın paylaşımının sözleşmedeki orana göre yapılması gerektiğini iddia ederek tapu iptali ve tescil istemiş ancak mahkeme imara aykırı olarak yapılan binaların hisse denkleştirmesi yapılmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Davacı tarafından yapılan temyiz itirazı sonucunda ise Yargıtay, mahkemenin inşaatların yasal hale getirilip getirilemeyeceği hususunda ilgili belediyeden görüş almadan davanın reddine karar vermesinin doğru olmadığına karar vermiştir. Yargıtay'a göre mahkeme, projede belirlenen aykırılıkların giderilip giderilemeyeceği konusunda ilgili belediyeden görüş alarak inşaatların yasal hale getirilip getirilemeyeceğinin belirlenmesini istemeli ve verilecek süre içinde gereklerin yerine getirilmemesi halinde davanın reddine karar vermelidir. Kararda, Tapu Kanunu, İnşaat Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik ve İmar Kanunu'na atıfta bulunulmuştur.
23. Hukuk Dairesi         2014/4660 E.  ,  2015/4512 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi


    Taraflar arasındaki tapu iptali ve tescil davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - K A R A R -
    Davacı yüklenici vekili, taraflar arasında düzenlenen ,,,16. Noterliği"nin 03.04.2007 tarih ve 5679 yevmiye nolu düzenleme şeklinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsa sahiplerine ait ...136 ada 2, 3, ve 4 parsellerde % 30"u arsa sahiplerine, %70"i yükleniciye ait olmak üzere 3 ayrı bloktan oluşan 27 daireli inşaat yapılmasının kararlaştırıldığını, ancak çekme mesafeleri nedeniyle inşaat alanı küçüleceğinden tarafların mutabakatı ile 3 ve 4 parseller birleştirilerek oluşan 21 no"lu parsele (B) blok olarak 20 daire, 2 no"lu parsele (A) blok olarak 10 daire bulunan bina inşa edildiğini, daire sayısında artış olduğundan sözleşmedeki paylaşım oranında paylaşılması gerekirken davalıların yanaşmadığını, yükleniciye 2.005,50 m² alan düşmesi gerektiğinden B bloktaki 1.834 m² alanın tamamının müvekkiline verilmesi gerektiğini, ancak 3 ve 9 no"lu bağımsız bölümlerin arsa sahipleri adına kayıtlı olduğunu, bunun dışında (A) bloktaki 10 nolu bağımsız bölümün de müvekkiline devri gerektiğini ileri sürerek, sözleşme gereği ...köyü 136 ada 2 ve 21 no"lu parsellerde kayıtlı taşınmazlardaki 2.865 m² inşaat alanından sözleşmedeki %70 oranına göre yüklenici ..."e ait olması gereken 2.005,50 m² inşaat alanının ve buna tekabül eden bağımsız bölümlerin tespiti ile, 21 parselde (B blokta) yer alan 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 10 ,11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 bağımsız bölüm no"lu dairelerin inşaat alanlarının bu miktardan mahsubu ile yüklenicinin kalan 329,50 metrekarelik inşaat hakkının ve dairelerinin tamamlanması için halen davalılar adına kayıtlı olan 21 parsel (B blok) 3 ve 9 no"lu bağımsız bölümlerin ve 2 no"lu parselde A blok 10 no"lu bağımsız bölümün davalılar adına olan tapu kaydının iptali ile davacı ... adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı arsa sahipleri vekili ise, davacının inşaatı süresinde ve sözleşmedeki şartlara uygun olarak yapılmadığını, sözleşmeye göre üç ayrı blok olması gerekirken iki ayrı blok inşa edildiğini, eksik ve ayıplı işler bulunduğunu, inşaatın tamamlanmadığını ve mevcut halinin iskana uygun olmadığını, davacının inşaat ruhsatlarını farklı tarihlerde alması nedeniyle çekme mesafesinin değişerek (B) bloktaki inşaat alanının düşmüş olduğunu, sözleşmedeki özel paylaşım şekline uygun paylaşılması gerektiğini, projeye aykırılıklar nedeniyle yapı kullanma izin belgesi alınamayacağını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece, tüm dosya kapsamı ve bilirkişi raporlarına göre, her iki bloktaki binaların proje ve ruhsatı ile imara aykırı olarak yapıldığı, iskan almaya elverişli olmadığı, böyle bir taşınmazda hisse denkleştirmesi yapılmasının mümkün olmadığı, aksi uygulamanın imara aykırılığın hukuk tarafından tanınması anlamına geleceği, davacının sözleşme ile üstlendiği edimini yerine getirmediğine göre imara aykırı yapı için istekte bulunamayacağı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir.
    Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, sözleşmeye göre belirlenen sayıdan fazla yapılan bağımsız bölümlerin sözleşmedeki paylaşım oranına göre paylaşılması amacıyla tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Taraflar arasında düzenlenen ,,,16. Noterliği"nin 03.04.2007 tarih ve 5679 yevmiye nolu düzenleme şeklinde arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi ile arsa sahiplerine ait ... ilçesi... Mahallesi 136 ada 2, 3, ve 4 parsellerde % 30"u arsa sahiplerine, %70"i yükleniciye ait olmak üzere 3 ayrı bloktan oluşan 27 daireli inşaat yapılması kararlaştırılmış, daha sonra 136 ada 3 ve 4 parseller birleştirilerek 21 parsel oluşturulmuş, bu parsel üzerinde 20 bağımsız bölüm ve 2 parsel üzerinde ise 10 bağımsız bölüm inşa edilmiştir. Taraflar arasındaki uyuşmazlık, fazladan yapılan bağımsız bölümlerin paylaşımı konusundadır. Mahkemece yapılan keşif sonrasında bilirkişi heyetince düzenlenen 04.12.2012 tarihli bilirkişi raporunda yerinde yapılan inceleme ve ölçümlere göre, her iki bloktaki dairelerin mimari planın proje esaslarına ve imar yönetmeliğine uygun olmadığı, 2 no"lu parseldeki 8 dairenin projeye uygun hale getirilmesi için mutfağın kaldırılarak çocuk odası haline getirilmesi, laminat parke döşenmesi, yeni duvarın örülmesi, sıvanması, sıhhi tesisat, elektrik ve kalorifer tesisatı, boya badana, yeni mutfağın yapılması için laminantların sökülüp seramiklerin yapılması, dolapların takılması, 3. normal kattaki dubleks dairelerin çatı arası piyeslerinin projeye uygun olup, bodrum katın projeye uygun hale getirilmesi için projede belirtilen ölçülere göre 53 m² sığınağın yapılması, bay ve bayan WC"lerinin ve güvenlik holünün yapılması, filtre sistemli mekanik havalandırmanın, boya badana ve iki kapı yapılması, bodrum kattaki 1 ve 2 no"lu dairelerin projeye uygun hale getirilmesi, 21 no"lu parsel üzerindeki bina için ise projedeki ölçülere göre 2 sığınağın yapılması, 1, 2, 3, 4 no"lu dairelerin projeye uygun hale getirilmesi gerektiği belirtilerek maliyet hesabı yapılmış, binaların hali hazır durumu ile yapı kullanma izin belgesi alınmaya uygun olmadığı belirtilmiştir. Mahkemece yeniden yapılan keşif sonrası farklı bir bilirkişi kurulundan alınan 13.05.2013 tarihli kök rapor ve 09.10.2013 tarihli ek raporda da binaların projesine uygun inşa edilmediği, eksiklerin giderilip projesine uygun hale getirilmediği sürece yapı kullanma izni alınamayacağı belirtilmiştir. Dava konusu taşınmazlar üzerinde kat irtifakı kurulduğu anlaşılmaktadır. Mahkemece, bilirkişi raporlarında belirlenen projeye aykırılıkların giderilerek inşaatların yasal hale getirilip getirilemeyeceği hususunda ilgili belediyesinden görüş sorulmadan davanın reddine karar verilmesi doğru olmamıştır.
    Bu durumda mahkemece yapılması gereken iş, bilirkişi raporlarında belirtilen projeye aykırılıkların proje tadilatı veya başka şekilde imar mevzuatına uygun hale getirip getirilemeyeceği, projeye aykırılıkların giderilip giderilemeyeceği hususu ilgili belediyesinden sorularak, inşaatların yasal hale getirilmesi mümkün ise, davacı tarafa uygun süre ve yetki verilerek projeye aykırılıkların giderilmesinin istenmesi, verilen süre içinde gereklerinin yerine getirilmesi halinde davacının davadaki talebinin değerlendirilerek sonucuna göre hüküm kurulması, yerine getirilmemesi halinde ise yazılı şekilde davanın reddine karar verilmesinden ibarettir.
    Mahkemece bu hususlar üzerinde durulmaksızın, eksik inceleme ve yazılı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmesi doğru olmamış, hükmün bu nedenlerle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle; davacı vekilinin temyiz itiraz kararının kabulüyle hükmün temyiz eden davacı yararına BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 11.06.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi