Abaküs Yazılım
2. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/9664
Karar No: 2017/601
Karar Tarihi: 19.01.2017

Karşılıksız yararlanma - Yargıtay 2. Ceza Dairesi 2016/9664 Esas 2017/601 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesi 2. Ceza Dairesinde yapılan yargılama sonucunda, sanık hakkında karşılıksız yararlanma suçundan beraat kararı verildi. Sanık, suçlamayı kabul etmedi ve kendisini dolandıran kişilerden şikayetçi olduğunu savundu. Mahkeme, delillerin eksik olduğuna karar vererek, karşılıklı tanık beyanlarına, vergi yasalarına dayanarak işyeri çalışanı olarak beyanı alınan kişinin kim olduğuna, işyerinin kayıtlarına bakılması gerektiğine hükmetti. 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun geçici 2. maddesi uyarınca katılan kurumun tazminatı alması halinde, sanığa ceza verilmeyeceği kararlaştırıldı. Karar bozuldu ve iade edildi.
Kanun maddeleri: 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun geçici 2. madde.
2. Ceza Dairesi         2016/9664 E.  ,  2017/601 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Karşılıksız yararlanma
    HÜKÜM : Beraat

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü;
    Sanığın yargılama aşamasında alınan savunmasında özetle; suç tutanağında bahsi geçen işyerini ne kurduğunu ne de işlettiğini, bir yer satışı için yardım edeceğini söyleyen .... ismindeki bir şahsa kimlik fotokopisi, imza vs. bilgilerini verdiklerini, satış için haber beklerken adına açılan şirketler olduğunu vergi mahkemelerinden gelen yazılardan anladıklarını, kendisini dolandıran bu kişi veya kişilerden şikayetçi olduklarını, kesinlikle kaçak elektrik kullanmadığını, adına şirket açmadığını ve imzalarının da taklit edildiğini düşündüğünü beyan ettiği, suç tutanağına ekli e-vergi levhası sorgulama ekranı çıktısında ise bahse konu işyerinin vergi yükümlüsünün sanık olduğunun belirtildiği anlaşılmakla; tutanak düzenleyicileri ile tutanakta işyeri çalışanı olarak beyanı alınan ...."ın tanık sıfatıyla beyanları alınarak suç tarihinde bahse konu .... isimli işyerini fiilen kimin işlettiğinin sorulması, vergi dairesinden işyerinin tüm kayıtları getirtilerek imzaların sanığın eli ürünü olup olmadığının araştırılması, beyanında geçen dolandırıcılık iddiası ile ilgili olarak dava açılıp açılmadığının sanıktan sorulması ile ilgili dava dosyasının getirtilip incelenmesinden sonra belirlendikten sonra suçun sabit olduğunun tespiti halinde; 02/07/2012 tarihinde kabul edilerek, 28344 sayılı Resmi Gazete"de yayımlanan ve 05/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren 6352 sayılı Yargı Hizmetlerinin Etkinleştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması ve Basın Yoluyla İşlenen Suçlara İlişkin Dava ve Cezaların Ertelenmesi Hakkında Kanun"un geçici 2. maddesinin l. fıkrası uyarınca aynı maddenin 2. fıkrası gereğince, katılan kurumun zararını tazmin etmesi halinde sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiği gözetilerek, katılan kurumun uğradığı gerçek zararın, vergisiz ve cezasız olarak normal tarifeye göre bilirkişiye hesaplattırılmasının ardından, mahkemece ödeme için makul bir süre de belirlenerek sanığa “katılan kurumun bilirkişi tarafından belirlenen zararını verilen süre içerisinde gidermesi halinde 6352 sayılı Kanun"un geçici 2/2. maddesi gereğince hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verileceğine” dair bildirimde bulunulduktan sonra sonucuna göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerektiği gözetilmeden, eksik inceleme ve araştırma sonucu yazılı şekilde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan hükmün bu sebepten dolayı isteme aykırı olarak BOZULMASINA, 19/01/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.













    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi