Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2012/18-548
Karar No: 2012/763
Karar Tarihi: 07.11.2012

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2012/18-548 Esas 2012/763 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu dava, doğum yerinin nüfus kaydında düzeltilmesi için açılmıştır. Davacının İzmir'de doğduğu ancak nüfus kaydında Malatya olarak yazıldığı iddiasıyla açılan davada, mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin bozma kararı sonrasında, yerel mahkeme kararı bozularak dosya yeniden incelenmiştir. Davacının doğum yerinin doğru olduğu tanık beyanlarıyla kanıtlanmıştır. Bu durumda, resmi sicil ve senet içeriklerinin aksinin ispatı, kanunda başkaca bir hüküm bulunmadıkça herhangi bir şekle bağlı olmaksızın her türlü delille kanıtlanabilir. Bu sebeple, yerel mahkemenin kararı usul ve yasaya aykırıdır ve bozulmalıdır. Kanun maddeleri ise Türk Medeni Kanunu'nun \"Resmi Belgelerle İspat\" başlıklı 7. maddesi ve Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 429. Maddesi'dir.
Hukuk Genel Kurulu         2012/18-548 E.  ,  2012/763 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 15/03/2012
    NUMARASI : 2012/58-2012/80

    Taraflar arasındaki “nüfus kaydında doğum yerinin düzeltilmesi” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir 3. Asliye Hukuk Mahkemesi"nce davanın reddine dair verilen 30.06.2011 gün ve 2011/97 E., 2011/272 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 18. Hukuk Dairesi"nin 28.11.2011 gün ve 2011/9145 E., 2011/12014 K. sayılı ilamı ile;
    (... Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin İzmir"de doğmuş olmasına rağmen, nüfus kütüğüne "Malatya" doğumlu olarak yazıldığından nüfus kaydında yazılı doğum yerinin değiştirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir.
    5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Yasası"na göre açılan bu tür kayıt düzeltme davaları kamu düzenini yakından ilgilendirmektedir.Hakim doğru sicili oluşturmak mecburiyetindedir. Öte yandan 4721 sayılı Türk Medeni Yasası"nın 7. maddesi uyarınca resmi siciller belgeledikleri olguların doğruluğuna kanıt oluşturur. Bunların içeriğinin doğru olmadığının ispatı, kanunlarda başka bir hüküm bulunmadıkça herhangi bir şekle bağlı değildir. Davacı tarafın tanıklarının beyanından davacının İzmir"de evde doğduğu anlaşılmıştır. Bu durum karşısında kanıtlanmış bulunan doğum yerinin düzeltilmesi davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile reddi yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir. ...)
    gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDEN: Davacı vekili

    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulu’nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Dava, nüfus kaydında doğum yerinin düzeltilmesi istemine ilişkindir.
    Yerel Mahkemece, davacının, nüfusa kaydı için düzenlenen doğum tutanağının aksinin tanık beyanı ile kanıtlanmasının mümkün olmadığı gerekçesi ile davanın reddine dair verilen karar, Özel Daire’ce yukarıda yazılı gerekçeyle bozulmuş; Yerel mahkemece, önceki kararda direnilmiştir.
    Direnme hükmünü davacı vekili, temyiz etmiştir.
    Direnme yoluyla Hukuk Genel Kurulu"nun önüne gelen uyuşmazlık; nüfus kaydının dayanağı olan doğum tutanağının aksinin nasıl ispatlanması gerektiği; burada varılacak sonuca göre somut uyuşmazlıkta iddianın kanıtlanıp kanıtlanamadığı, noktalarında toplanmaktadır.
    Konuyla ilgili yasal düzenlemeler hakkında bir açıklama yapılmasında yarar vardır.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu (TMK)’nun“Resmi Belgelerle İspat” başlıklı 7.maddesinde;
    “Resmi sicil ve senetler, belgeledikleri olguların doğruluğuna kanıt oluşturur.
    Bunların içeriğinin doğru olmadığının ispatı, kanunlarda başka bir hüküm bulunmadıkça, her hangi bir şekle bağlı değildir.”
    Hükmü yer almaktadır.
    Buna göre, resmi sicil ve senet içeriklerinin aksinin ispatı, kanunda başkaca bir hüküm bulunmadıkça herhangi bir şekle bağlı olmaksızın her türlü delille kanıtlanabilir (HGK’nun 22.09.2010 gün ve 2010/18-393 E. ve 2010/414 K. sayılı ilamı da aynı yöndedir).
    Somut olaya gelince;eldeki dava nüfus kaydında doğum yerinin düzeltilmesi istemli olup, bu tür bir davada resmi sicil veya senedin aksinin nasıl ispatlanacağına dair özel yasalarda herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Buna göre, somut olaydaki mevcut iddia her türlü delil ile kanıtlanabilir.
    Bu durumda, yerel mahkemenin "davacının, nüfusa kaydı için düzenlenen doğum tutanağının aksinin tanık beyanı ile kanıtlanmasının mümkün olmadığı" yönündeki gerekçesi az yukarıda yapılan açıklamalar karşısında usul ve yasaya aykırıdır.
    Hal böyle olunca; yerel mahkemece, aynı hususa işaret eden ve Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Açıklanan nedenlerle direnme kararı bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile direnme kararının Özel Daire bozma kararında ve yukarıda gösterilen nedenlerden dolayı 6217 sayılı Kanunun 30.maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 429. Maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcın yatırana geri verilmesine, aynı Kanun"un 440. maddesi uyarınca 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 07.11.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi