Abaküs Yazılım
1. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/328
Karar No: 2015/1300
Karar Tarihi: 27.01.2015

Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2014/328 Esas 2015/1300 Karar Sayılı İlamı

1. Hukuk Dairesi         2014/328 E.  ,  2015/1300 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : FATSA 2. ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
TARİHİ : 25/06/2013
NUMARASI : 2012/234-2013/303
Taraflar arasında birleştirilerek görülen davada;
Davacı, mirasbırakan ............’nın kayden maliki olduğu 78 ada 56 parsel sayılı taşınmazı ölünceye kadar bakma akdi ile, birleşen dava da ise, 47 ada 17 parsel sayılı taşınmazdaki payını ve eşi ............’dan intikal edecek tüm miras paylarını vasiyetname yoluyla oğlu olan davalıya temlik ettiğini, davalının yaşlılık aylığı bağlatmak bahanesiyle kandırarak adına devrini sağladığını, murisin bu temliklerden sonra vesayet altına alındığını, akit tarihinde de akli melekelerinin yerinde olmadığını, temlikin mirastan mahrum etme amacıyla yapıldığını, davalının murisin akıl zayıflığından ve yaşlılığından yararlandığını, temlik işlemlerinin ehliyetsizlik, hata, hile ve muris muvazaası hukuksal nedeniyle yolsuz olduğunu ileri sürerek tapu kaydının miras payı oranında iptali ile adına tescilini, olmadığı taktirde tenkisini ve vasiyetnamenin iptaline karar verilmesini istemiştir.
Davalı, dava konusu taşınmazın temlikinin ölünceye kadar bakım koşuluyla yapıldığını, bakım yükümlülüğünü yerine getirdiğini, murisin devir tarihlerinde fiil ehliyetine haiz olup, iradesine uygun temlikler yapıldığını, davacının murise gereken sevgi ve ilgiyi göstermediği gibi murise karşı etkili eylem suçundan da ............ Sulh Ceza Mahkemesinde yargılanıp mahkumiyetine karar verildiğini belirterek davanın reddini savunmuştur.
Davanın reddine ilişkin olarak verilen karar, Dairece;” mahkemece hükmüne uyulan bozma ilamında belirtildiği şekilde araştırma ve inceleme yapılmak suretiyle 2659 sayılı Yasanın 7. ve 16. maddesi gereğince miras bırakanın Adli tıp Kurumu 4. İhtisas Dairesinden elde edilen raporla akit tarihi itibariyle ehliyetli olduğu anlaşılmakla davanın bu iddia yönünden reddine karar verilmiş olmasında kural olarak bir isabetsizlik yoktur. Ancak, davada ehliyetsizlik hukuksal nedeninin yanında hile, hata ve muris muvazaası hukuksal nedenlerine de dayanıldığı dava dilekçesi kapsamıyla sabittir. Hemen belirtilmelidir ki; bir davada birden çok nedene dayanılmasında yasal bir engel bulunmamaktadır.
Mahkemece önceden kurulan kararın ehliyetsizlik nedeni ile bozulmuş olmasının altında yatan gerçek ehliyetsizliğin kamu düzeni ile ilgili olması ve öncelikle araştırılması zorunluluğundan kaynaklanmaktadır. Bozma kararında da sadece bu yöne değinilmiş olması diğer iddialar bakımından bir inceleme yapılmaması gerektiği veya bu isteklerden vazgeçildiği veyahut da kesinleştiği şeklinde değerlendirilemez. Hal böyle olunca; mahkemece diğer iddialar bakımından da hükme elverişli olacak şekilde taraf delillerinin iddia ve savunma doğrultusunda toplanması gerekli araştırma ve incelemenin yapılması, hâsıl olacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsizdir” gerekçesiyle bozulması üzerine bozma ilamına uyularak mahkemece, davanın kabulüne, birleşen davada karar verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir.
Karar, davalı tarafından süresinde duruşma istekli temyiz edilmiş olmakla, duruşma günü olarak saptanan 27.01.2015 Salı günü için yapılan tebligat üzerine temyiz eden vekili Avukat ............ile temyiz edilen vekili Avukat ............ geldiler duruşmaya başlandı, süresinde verildiği ve kayıt olunduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra gelen vekillerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi, iş karara bırakıldı. Bilahare Tetkik Hakimi ............ tarafından düzenlenen rapor okundu, düşüncesi alındı. Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
Hükmüne uyulan bozma kararında, gösterildiği şekilde işlem yapılarak karar verilmiştir. davalının temyiz itirazı yerinde değildir. Reddi ile usul ve yasaya ve bozma kararının gerekçelerine uygun olan hükmün ONANMASINA, 31.12.2014 tarihinde yürürlüğe giren Avukatlık Ücret Tarifesinin 14. maddesi gereğince gelen temyiz edilen vekili için 1.100.00.-TL. duruşma vekâlet ücretinin temyiz edenden alınmasına ve aşağıda yazılı 2.793.96.-TL bakiye onama harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, 27.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için destek@ictihatlar.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi