Abaküs Yazılım
Danıştay 15. Daire Başkanlığı
Esas No: 2015/1153
Karar No: 2017/6445
Karar Tarihi: 08.11.2017

Danıştay Danıştay 15. Daire Başkanlığı 2015/1153 Esas 2017/6445 Karar Sayılı İlamı

T.C.
D A N I Ş T A Y
ON BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2015/1153
Karar No : 2017/6445


Davacı :
Vekili :
Davalı :
Davanın Özeti : 15.02.2008 tarih ve 26788 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 06.01.2011 tarih ve 27807 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilen 6. maddesi ile bu maddeye dayanılarak tesis edildiği ileri sürülen ...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren işlemin iptali istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : Dava konusu Yönetmelik kapsamındaki sağlık kuruluşlarının planlanması, ruhsatlandırılma ve faaliyet esasları ile devir, taşınma ve denetimlerine dair kriterlerin belirlenmesinin bu Yönetmelik dahilinde Bakanlıkça yapılması gereken işlemlerden olduğu, planlama ile hekim sağlık hizmet sunumunda yıllar içerisinde bozulmuş olan dengenin, mevcut hizmetlerin aksatılmasına meydan verilmeksizin kademeli ve doğal bir geçiş sürecinde dengeli dağılım ilkesine uygun olarak düzenlenmesinin hedeflendiği, bu çerçevede ülke genelinde dengeli dağılım, mevcut sağlık tesislerinin hizmet devamlılığı, atıl kapasiteye meydan vermeden kaynakların etkin ve verimli kullanılması ilkeleri çerçevesinde yapılan planlama ile yeni hizmet anlayışında sağlık tesisi kadrolarının belirlendiği, kadroların belirlenmesinde o yerleşim biriminin nüfus yoğunluğu, ulaşılabilirlik ve yerleşim birimin uzman hekim doluluk oranının etkin bir unsur olarak kabul edildiği, sağlık kuruluşlarının planlanmasının nihai hedefinin, mevcut durum da dikkate alınarak yeni açılacak özel sağlık kuruluşlarının gerçekten ihtiyaç duyulan uzmanlık dalları ve uzman sayısı esas alınarak, aynen kamu hastanelerinde yapılan hekim planlaması gibi özel sağlık kuruluşlarının da bu planlamaya göre kadro sayılarının belirlenmesi ve ilan edilmesi olduğu, Yönetmeliğin 6. maddesinde de bu yönde 06.01.2011 tarihli ve 27807 sayılı Yönetmelik değişikliği ile düzenleme yapıldığı ve bu düzenleme kapsamında tıp merkezlerinin bulunduğu ilden başka bir ile taşınma veya devri ile başka bir ildeki özel hastane veya tıp merkezine kadro devri ve karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişimi başvurularının, Planlama ve İstihdam Komisyonunda hizmet bölgelerinde ihtiyaç duyulan yatak sayısı, uzmanlık dalları, illerin uzman hekim doluluk oranları çerçevesinde değerlendirilerek Bakanlıkça uygun bulunması halinde taşınma ve devir işlemlerinin yapılabilmekte olduğu, bu madde kapsamında kadro devri veya taşınma başvurularında Bakanlığın zorlayıcı bir etkisi veya re'sen yapılan bir işleminin bulunmadığı, özel sağlık kuruluşlarının tamamen kendi özgür iradeleri ile kadrolarını devretmek istediklerini beyan eden dilekçe -sahiplik şirket ise ortaklık kurulu kararı- ile Bakanlığa başvurdukları, bu başvurularına binaen görüş alınmak üzere dosyaların Planlama ve İstihdam Komisyonuna sunulduğu, kadronun devredilmesinin uygun bulunması halinde devir işlemlerinin İl Sağlık Müdürlüklerince gerçekleştirildiği,
Dava konusu edilen maddenin 11/7/2013 tarihli ve 28704 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Yönetmelik değişikliğinde madde başlığı ile birlikte;
"Tıp merkezi kadroları
MADDE 6 - (Başlığıyla birlikte değişik:RG-11/7/2013-28704)
(1) Tıp merkezi kadroları, Bakanlıkça belirlenen sağlık hizmet bölgelendirmesine göre planlanan tabip/uzman sayısı ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir ve yatırım listesinde ilan edilir.
(2) A ve B tipi tıp merkezleri Bakanlıkça belirlenen kadrolarında en az dört klinisyen uzmanla açılır ve faaliyete geçtikleri tarihten itibaren iki yıl içinde kadrolarını tamamlayabilirler.
(3) Sağlık kuruluşlarının kadroları, Bakanlıkça Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemine kaydedilir. İlan edilecek dönemlerde verilecek yeni kadrolar bu sistemde tanımlanır ve tıp merkezlerinin hekim ayrılış ve başlayışları ile poliklinik ve muayenehanelerin açılış işlemleri sistem üzerinden yürütülür. Kadro ilaveleri, planlama çerçevesinde Bakanlıkça ilan edilecek dönemlerde tıp merkezleri ve polikliniklerin tipleri dikkate alınarak yapılır.
(4) Bakanlıkça Planlama ve İstihdam Komisyonunun görüşü alınarak ilan edilen kadrolardan, bu kadrolar için belirlenen kriterlere uygun olmak ve A veya B tipi tıp merkezinin bildireceği kadro iptal edilmek kaydıyla, kadro tahsisi yapılabilir." şeklinde değiştirildiği,
Anılan Yönetmeliğin “Açılmış Sağlık Kuruluşlarının Durumu” başlıklı Geçici 2. maddesinin 4. fıkrasında yer alan "Tıp merkezleri 31/12/2013 tarihi bitimine kadar, uzman kadroları asgari kadronun altına düşmemek kaydı ile o il sınırları içinde başka bir tıp merkezine veya özel hastaneye devredebilir veya tıp merkezleri kendi aralarında karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişimi yapabilirler. Başka bir ildeki özel hastane veya tıp merkezine kadro devri ve karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişimi Planlama ve İstihdam Komisyonunun görüşü alınarak Bakanlıkça uygun bulunması halinde yapılabilir. 31/12/2013 tarihinden sonra planlama kapsamındaki merkezlerin devri ile kadro devri ve değişimi yapılamaz. Devir alınan kadrolar sebebiyle; özel hastane ön izni, ünite, birim, planlama kapsamındaki cihaz ilavesi hakkı elde edilmiş ise, bu kadroların 31/12/2013 tarihine kadar yeniden devri halinde kuruluş bu kadrolardan doğan haklarından vazgeçmiş sayılır ve bu haklar düşer." hükmü ile kadro devrinde 31/12/2013 olarak nihai bir tarih belirlendiğinden Yönetmeliğin 6. maddesinin de buna uygun olarak revize edildiği, düzenlemenin hukuka uygun olduğu, davanın reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi :
Düşüncesi : Davanın reddine karar verilmesi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı :
Düşüncesi : Dava, 15.2.2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 6.1.2011 tarih ve 27807 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilen 6. maddesi ile bu maddeye dayanılarak tesis edildiği ileri sürülen ...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Sağlık hizmeti sunulmasına ilişkin Devlete verilmiş görevler, dava konusu düzenleme tarihinde yürürlükte olan 181 sayılı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yapılandırılarak, görev ve yetkileri belirlenen nca yürütülmektedir. Anılan KHK'nın; 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, herkesin hayatını bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam iyilik hali içinde sürdürmesini sağlamak için fert ve toplum sağlığını korumak ve bu amaçla ülkeyi kapsayan plan ve programlar yapmak, uygulamak ve uygulatmak...gerekli teşkilatı kurmak ve kurdurmak 'nın görevleri arasında sayılmış, 43. maddesinde ise, Bakanlığın, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetleri tüzük, yönetmelik, tebliğ... ve diğer metinlerle düzenlemekle görevli ve yetkili olduğu belirtilmiştir.
3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanununun; 3. maddesinin1/(a) bendinde, sağlık kurum ve kuruluşlarının yurt sathında eşit, kaliteli ve verimli hizmet sunacak şekilde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca, diğer ilgili bakanlıkların da görüşü alınarak plânlanacağı, koordine edileceği, mali yönden destekleneceği ve geliştirileceği; 1/(c) bendinde, bütün sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık personelinin ülke sathında dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılmasının esas olduğu, sağlık kurum ve kuruluşlarının kurulması ve işletilmesinin bu esas içerisinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca düzenleneceği, 1/(i) bendinde, sağlık hizmetlerinin yurt çapında istenilen seviyeye ulaştırılması amacıyla; bakanlıklar seviyesinden en uçtaki hizmet birimine kadar kamu ve özel sağlık kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliği yapılacağı...yönetim, hizmet ilişki ve bağlantıları gibi konularda tespit edilen esaslara uymak ve verilen görevleri yapmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir.
... tarafından, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve 181 sayılı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak, kaynak ısrafı ve atıl kapasiteye yol açılmaksızın ülke düzeyinde dengeli, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak üzere ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının yapılandırılmaları, ruhsatlandırma işlemleri, faaliyetleri ve faaliyetlerine son verilmesi, denetimleri ve diğer hususlar ile ilgili usûl ve esasları düzenlemek amacıyla 15.2.2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazetede Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır.
Anılan Yönetmeliğin 9. maddesinde, Bakanlıkça sağlık hizmetlerinin, demografik yapı ve epidemiyolojik özellikler de göz önünde bulundurulmak suretiyle kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli şekilde sunulması, sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmet kapasiteleri, sağlık insan gücü ile çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin ülke düzeyinde dengeli dağılımının sağlanması, koruyucu sağlık ve acil sağlık hizmetleri gibi işbirliği halinde hizmet sunumunun gerekli olduğu alanlarda uygun kapasitenin oluşturulması, kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaması amaçları doğrultusunda, faaliyetine ihtiyaç duyulan sağlık kurum ve kuruluşları ile bunlara ait sağlık insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz dağılımı alanlarında kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde planlama yapılacağı; tıp merkezi açmak isteyenlerin, Bakanlıkça yapılan planlamada ihtiyaç gösterilen yerleşim bölgelerinde faaliyette bulunmak üzere başvurabilecekleri; Bakanlıkça birinci fıkraya göre planlanan yatırım listesinin, her yıl Ekim ayında Bakanlık internet sitesinde ilan edileceği; tıp merkezi açmak isteyenlerin, Kasım ayı sonuna kadar Bakanlığa başvuracakları; yerleşim yeri itibariyle planlanan tıp merkezi sayısından fazla istekli olması halinde aralarında noter huzurunda kura çekilerek hak sahibinin belirleneceği; planlamaya göre ilan edilen yerlerdeki tıp merkezleri için Kasım ayında başvuru olmaması halinde, takip eden yılın Ağustos ayına kadar bu tıp merkezleri için başvuruda bulunulabileceği; bu durumda, talepte bulunulan ayın sonuna kadar başvuruların toplanıp, takip eden ayın ilk haftasında birden fazla istekli olması halinde aralarında noter huzurunda kura çekilerek hak sahibinin belirleneceği, tek istekli bulunması halinde o kişiye hak sahibi olduğunun bildirileceği; başvurularda, tıp merkezi açıp işletmeye yetkili olduğunu gösteren mesleki belgelerin, tıp merkezini açmak için ekonomik ve mali yeterliliğinin olduğunu gösteren begelerin, hak sahipliğini başkasına devretmeyeceğine dair taahhütnamenin, 11. madde uyarınca ön izin alındığı tarihten itibaren, iki yıl içinde tıp merkezini ruhsatname alarak işletmeye başlayacağına; ayrıca, tıp merkezini açtıktan sonra işletme hakkını bir yıl süreyle başkasına devretmeyeceğine dair taahhütnamenin, üçüncü fıkra gereği yapılacak ilanda belirtilen diğer belgelerin isteneceği; üçüncü ve dördüncü fıkralara göre hak sahibi olan kişinin, hak sahibi olduğunun bildirildiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde 11. madde uyarınca ön izin almak ve ön izin tarihinden itibaren üç ay içinde inşaata veya bina tadilatına başladığını Müdürlük vasıtasıyla belgelemek zorunda olduğu; aksi halde, hak sahipliğinin sona ereceği...tıp merkezi açmak isteyenlerin, Bakanlıkça yapılan planlamaya uymak zorunda oldukları; ruhsatlandırılan tıp merkezlerine yeni tıbbi hizmet birimi, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve sağlık çalışanı ilave edilmek istenildiğinde de planlamaya uyulmasının zorunlu olduğu yönündeki düzenlemelere yer verilmiştir.
Dava konusu Yönetmeliğin 6. maddesinin 1. fıkrasında, tıp merkezi kadrolarının, Bakanlıkça belirlenen sağlık hizmet bölgelendirmesine göre planlanan tabip/uzman sayısı ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirleneceği ve yatırım listesinde ilan edileceği, 3. fıkrasında, tıp merkezlerinin, uzman kadrolarını o il sınırları içinde başka bir tıp merkezine veya özel hastaneye devredebilecekleri veya bu kuruluşlarla karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişimi yapabilecekleri, tıp merkezinin bulunduğu ilden başka bir ile taşınması veya devri ile başka bir ildeki özel hastane veya tıp merkezine kadro devri ve karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişiminin Planlama ve İstihdam Komisyonunun görüşü alınarak Bakanlıkça uygun bulunması halinde yapılabileceği, hükmü yer almıştır.
Buna göre, sağlık kuruluşlarının ve sağlık insan gücünün ülke genelinde dengeli dağılımının sağlanması amacıyla davalı idarece planlama yapılmasının yasal gereklilik olduğu; planlama ile sağlık hizmetlerinin kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli şekilde sunulması, sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmet kapasiteleri, sağlık insan gücü ile çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin ülke düzeyinde dengeli dağılımının sağlanması, kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaması amaçları doğrultusunda, faaliyetine ihtiyaç duyulan sağlık kurum ve kuruluşları ile bunlara ait sağlık insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz dağılımı alanlarında kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde sağlık hizmetlerinin dengeli sunulabilmesinin amaçlandığı dikkate alındığında, planlama hükümlerinin uygulanmasına yönelik düzenleme içeren dava konusu hükümlerde kamu yararı, hizmet gerekleri ve dayandığı mevzuat hükümlerine aykırılık görülmemiştir.
...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren işlemin de anılan yönetmelik ve dayanağı Yasa hükümlerine aykırılık taşımadığı sonucuna varılmıştır.
Açıklanan nedenlerle, davanın reddi gerektiği, düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onbeşinci Dairesince, Danıştay Onuncu Dairesi'nin davanın ehliyet yönünden reddine ilişkin 25.04.2012 tarih ve E:2012/1949, K:2012/1766 sayılı kararının İdari Dava Daireleri Kurulu'nun 29.09.2014 tarih ve E:2012/2723, K:2014/2884 sayılı kararıyla bozulması üzerine işin esasına geçildi ve gereği görüşüldü:
Dava, 15.02.2008 tarih ve 26788 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 06.01.2011 tarih ve 27807 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yönetmelik ile değiştirilen 6. maddesi ile bu maddeye dayanılarak tesis edildiği ileri sürülen ...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
Davacı dernek tarafından, dava konusu bireysel işlemi, ... adresli web sayfasında 16.01.2012 tarihinde yayınlanan haber ile öğrendikleri,
Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte değişiklikler yapılarak tıp merkezi hekim kadrolarının planlama kapsamına alındığı, tıp merkezi kadrolarının aynı ilde ya da başka illerde bulunan tıp merkezlerine devredilebileceği yönünde düzenlemeye gidildiği, gerek tıp merkezi kadrolarının planlamaya tabi tutulması gerekse planlanmış kadroların başka sağlık kuruluşlarına devredilebileceğinin düzenlenmiş olmasının sağlık kamu hizmetinin yürütülmesinde çeşitli tehlikeleri de birlikte getirdiği,
İdareye tıp merkezlerinin çalıştırabilecekleri hekim sayısını belirleme yetkisi tanıyan düzenleme ile merkezlerin çalıştırması gereken asgari hekim sayısı yanında azami hekim sayısını belirleme yetkisi de tanındığı, ancak azami hekim sayısının belirlenmesi ile sağlık kamu hizmeti arasında herhangi bir ilişki olmadığı, bunun özel sağlık kuruluşlarının ihtiyaç duyacağı hekimleri çalıştıramaması sonucunu doğurarak hizmet kalitesini düşüreceği, azami hekim sayısının belirlenmesinde herhangi bir nesnel ölçüt getirilmemiş olmasının Bakanlığa bırakılan yetkinin sınırsız ve keyfi kullanılması tehlikesini doğuracağı, planlama konusunda “zorunlu hizmet” uygulaması bulunduğu, bununla Bakanlığın ülke düzeyinde hekim planlaması yapabildiği, yine Bakanlığın kamu hastanelerini planlamak suretiyle sağlık kuruluşlarının ülke düzeyinde yaygınlığını sağlayacak yetki ile donatılmışken, tıp merkezlerinin kamuya hiç bir yük getirmeksizin kaliteli hizmet yürütmesini engelleyecek nitelikte kadro kısıtlamasına tabi tutulmasının nedeninin anlaşılamadığı, her ne kadar kamu hizmeti niteliğinde bir faaliyet yürütüyor olsa da özel sağlık kuruluşlarının kâr elde etmek amacı nedeniyle ihtiyacından fazla hekim çalıştırmayacağı, bu düzenlemenin uygulanması halinde hekimlerin Anayasa tarafından garanti altına alınmış çalışma haklarının ortadan kalkacağı, hastaların da en tabii hakkı olan hekimini seçebilme hakkının ortadan kalkacağı,
Planlamanın bir idari işlem olduğu, bir idari işlem ile kurulmuş durumun ise özel kişilerce değiştirilmesinin idare hukuku ilkeleriyle bağdaşmadığı, kadro devri düzenlemesinin, hastane kadrolarının parasal ya da siyasal yönelimler başta olmak üzere her türlü çıkar karşılığı olarak özel sağlık kuruluşları arasında değiş tokuş edilmesine yol açacağı, sağlık kamu hizmetine özgülenmiş kadrolar nedeniyle bir piyasa oluşmasının ya da taksi plakası gibi alınır satılır bir değer oluşmasının sağlık sistemi açısından tehlike yaratacağı, kadroların parasal yönden güçlü olan sağlık hizmeti sunucuları tarafından satın alınmasına ve böylece sağlık hizmetinin yaygınlığı ilkesine aykırı olarak sağlık hizmetinin merkezileşmesi tehlikesine neden olacağı iddialarıyla dava konusu Yönetmelik hükmünün ve ...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren işlemin iptali istenilmektedir.
Dava konusu Yönetmeliğin 6. maddesi incelendiğinde;
Anayasanın 56. maddesinin 1. fıkrasında, herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğu; 3. fıkrasında, Devletin, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenleyeceği hükme bağlanmıştır.
Sağlık hizmeti sunulmasına ilişkin Devlete verilmiş görevler, dava konusu düzenleme tarihinde yürürlükte olan 181 sayılı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile yapılandırılarak, görev ve yetkileri belirlenen nca yürütülmektedir. Anılan KHK'nın; 2. maddesinin 1. fıkrasının (a) bendinde, herkesin hayatını bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam iyilik hali içinde sürdürmesini sağlamak için fert ve toplum sağlığını korumak ve bu amaçla ülkeyi kapsayan plan ve programlar yapmak, uygulamak ve uygulatmak... gerekli teşkilatı kurmak ve kurdurmak 'nın görevleri arasında sayılmış, 43. maddesinde ise, Bakanlığın, kanunla yerine getirmekle yükümlü olduğu hizmetleri tüzük, yönetmelik, tebliğ, genelge ve diğer idari metinlerle düzenlemekle görevli ve yetkili olduğu belirtilmiştir.
3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu'nun; 3. maddesinin1/(a) bendinde, sağlık kurum ve kuruluşlarının yurt sathında eşit, kaliteli ve verimli hizmet sunacak şekilde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca, diğer ilgili bakanlıkların da görüşü alınarak plânlanacağı, koordine edileceği, mali yönden destekleneceği ve geliştirileceği; 1/(c) bendinde, bütün sağlık kurum ve kuruluşları ile sağlık personelinin ülke sathında dengeli dağılımı ve yaygınlaştırılmasının esas olduğu, sağlık kurum ve kuruluşlarının kurulması ve işletilmesinin bu esas içerisinde Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığınca düzenleneceği, 1/(i) bendinde, sağlık hizmetlerinin yurt çapında istenilen seviyeye ulaştırılması amacıyla; bakanlıklar seviyesinden en uçtaki hizmet birimine kadar kamu ve özel sağlık kuruluşları ile kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları arasında koordinasyon ve işbirliği yapılacağı, sağlık kurum ve kuruluşlarının yönetim, hizmet ilişki ve bağlantıları gibi konularda tespit edilen esaslara uymak ve verilen görevleri yapmakla yükümlü oldukları belirtilmiştir.
... tarafından, 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı San'atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun, 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu ve 181 sayılı nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye dayanılarak, kaynak ısrafı ve atıl kapasiteye yol açılmaksızın ülke düzeyinde dengeli, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunulmasını sağlamak üzere ayakta teşhis ve tedavi yapılan özel sağlık kuruluşlarının yapılandırılmaları, ruhsatlandırma işlemleri, faaliyetleri ve faaliyetlerine son verilmesi, denetimleri ve diğer hususlar ile ilgili usûl ve esasları düzenlemek amacıyla 15.2.2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazetede Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yayımlanmıştır.
Anılan Yönetmeliğin dava konusu düzenleme tarihinde yürürlükte olan 9. maddesinde, Bakanlıkça sağlık hizmetlerinin, demografik yapı ve epidemiyolojik özellikler de göz önünde bulundurulmak suretiyle kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli şekilde sunulması, sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmet kapasiteleri, sağlık insan gücü ile çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin ülke düzeyinde dengeli dağılımının sağlanması, koruyucu sağlık ve acil sağlık hizmetleri gibi işbirliği halinde hizmet sunumunun gerekli olduğu alanlarda uygun kapasitenin oluşturulması, kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaması amaçları doğrultusunda, faaliyetine ihtiyaç duyulan sağlık kurum ve kuruluşları ile bunlara ait sağlık insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz dağılımı alanlarında kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde planlama yapılacağı; tıp merkezi açmak isteyenlerin, Bakanlıkça yapılan planlamada ihtiyaç gösterilen yerleşim bölgelerinde faaliyette bulunmak üzere başvurabilecekleri; Bakanlıkça birinci fıkraya göre planlanan yatırım listesinin, her yıl Ekim ayında Bakanlık internet sitesinde ilan edileceği; tıp merkezi açmak isteyenlerin, Kasım ayı sonuna kadar Bakanlığa başvuracakları; yerleşim yeri itibariyle planlanan tıp merkezi sayısından fazla istekli olması halinde aralarında noter huzurunda kura çekilerek hak sahibinin belirleneceği; planlamaya göre ilan edilen yerlerdeki tıp merkezleri için Kasım ayında başvuru olmaması halinde, takip eden yılın Ağustos ayına kadar bu tıp merkezleri için başvuruda bulunulabileceği; bu durumda, talepte bulunulan ayın sonuna kadar başvuruların toplanıp, takip eden ayın ilk haftasında birden fazla istekli olması halinde aralarında noter huzurunda kura çekilerek hak sahibinin belirleneceği, tek istekli bulunması halinde o kişiye hak sahibi olduğunun bildirileceği; başvurularda, tıp merkezi açıp işletmeye yetkili olduğunu gösteren mesleki belgelerin, tıp merkezini açmak için ekonomik ve mali yeterliliğinin olduğunu gösteren belgelerin, hak sahipliğini başkasına devretmeyeceğine dair taahhütnamenin, 11. madde uyarınca ön izin alındığı tarihten itibaren, iki yıl içinde tıp merkezini ruhsatname alarak işletmeye başlayacağına; ayrıca, tıp merkezini açtıktan sonra işletme hakkını bir yıl süreyle başkasına devretmeyeceğine dair taahhütnamenin, üçüncü fıkra gereği yapılacak ilanda belirtilen diğer belgelerin isteneceği; üçüncü ve dördüncü fıkralara göre hak sahibi olan kişinin, hak sahibi olduğunun bildirildiği tarihten itibaren en geç altı ay içinde 11. madde uyarınca ön izin almak ve ön izin tarihinden itibaren üç ay içinde inşaata veya bina tadilatına başladığını Müdürlük vasıtasıyla belgelemek zorunda olduğu; aksi halde, hak sahipliğinin sona ereceği...tıp merkezi açmak isteyenlerin, Bakanlıkça yapılan planlamaya uymak zorunda oldukları; ruhsatlandırılan tıp merkezlerine yeni tıbbi hizmet birimi, teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz ve sağlık çalışanı ilave edilmek istenildiğinde de planlamaya uyulmasının zorunlu olduğu yönündeki düzenlemelere yer verilmiştir.
Dava konusu Yönetmeliğin iptali istenen 6. maddesinde, "(1) Tıp merkezi kadroları, Bakanlıkça belirlenen sağlık hizmet bölgelendirmesine göre planlanan tabip/uzman sayısı ve hizmet ihtiyacı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir ve yatırım listesinde ilan edilir.
(2) Tıp merkezleri Bakanlıkça belirlenen kadrolarında en az dört klinisyen uzmanla açılır ve faaliyete geçtikleri tarihten itibaren iki yıl içinde kadrolarını tamamlayabilirler. 
(3) Tıp merkezleri, uzman kadrolarını o il sınırları içinde başka bir tıp merkezine veya özel hastaneye devredebilir veya bu kuruluşlar karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişimi yapabilirler. Tıp merkezinin bulunduğu ilden başka bir ile taşınması veya devri ile başka bir ildeki özel hastane veya tıp merkezine kadro devri ve karşılıklı olarak uzmanlık dalı değişimi Planlama ve İstihdam Komisyonunun görüşü alınarak Bakanlıkça uygun bulunması halinde yapılabilir.
4) Kadro devralma yoluyla tıp merkezleri Bakanlıkça belirlenen uzman kadrolarının %25’ine kadar ek kadro devralabilir. Ancak kuruluş birleşmelerinde bu oran dikkate alınmaz. Kadro devri iş ve işlemleri müdürlükçe Sağlık Kuruluşları Yönetim Sistemi (SKYS) üzerinden sonuçlandırılır ve Genel Müdürlüğe bildirilir.” hükmü yer almıştır.
Buna göre, sağlık kuruluşlarının ve sağlık insan gücünün ülke genelinde dengeli dağılımının sağlanması amacıyla davalı idarece planlama yapılmasının yasal gereklilik olduğu; planlama ile sağlık hizmetlerinin kaliteli, hakkaniyete uygun ve verimli şekilde sunulması, sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmet kapasiteleri, sağlık insan gücü ile çağdaş tıbbi bilgi ve teknolojinin ülke düzeyinde dengeli dağılımının sağlanması, kaynak israfı ve atıl kapasiteye yol açılmaması amaçları doğrultusunda, faaliyetine ihtiyaç duyulan sağlık kurum ve kuruluşları ile bunlara ait sağlık insan gücü, tıbbi hizmet birimleri ve nitelikleri ile teknoloji yoğunluklu tıbbi cihaz dağılımı alanlarında kamu ve özel sektörü kapsayacak şekilde sağlık hizmetlerinin dengeli sunulabilmesinin amaçlandığı dikkate alındığında, planlama hükümlerinin uygulanmasına yönelik düzenleme içeren dava konusu hükümlerde kamu yararı, hizmet gerekleri ve dayandığı mevzuat hükümlerine aykırılık görülmemiştir.
Dava konusu işlem incelendiğinde;
Dava dosyasının ve Dairemizin 2013/8809 Esas sayılı dosyasındaki belgelerin birlikte incelenmesinden, ... adresinde faaliyet gösteren "... Tıp Merkezi" nin işletmecisi ... tarafından 31.10.2011 tarihinde ... İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurularak, uygunluk belgesinde bulunan kadrolarıyla birlikte ... İli, ... İlçesi'ne taşınarak hastaneye dönüşme isteğinin belirtildiği, söz konusu talebin İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Bakanlığa intikal ettirilmesi sonrasında "Planlama ve İstihdam Komisyonu"nun 02.12.2011 tarih ve 28 sayılı kararı ile bu talebin uygun bulunduğu, bu karardan sonra 15.12.2011 tarihli devir sözleşmesi ile ... Tıp Merkezi kadrolarının, ... tarafından ...'ye devredildiği, kadroları devir alan şirketin ticaret unvanının daha sonradan ... olarak değiştirildiği; .... tarafından 06.06.2012 tarihinde ... İl Sağlık Müdürlüğü'ne başvurularak, (Özel Hastaneler Yönetmeliği'ne göre hazırlanmış belgelerle birlikte aynı Yönetmeliğin 9. maddesi kapsamında) ... Tıp Merkezi'nin ruhsat ve kadrolarını kullanarak ... İli, ... İlçesi'nde hastane açmak için ön izin talebinde bulunulduğu, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 12.10.2012 tarih ve 26664 sayılı işlemi ile de, özel hastane kurulması için ön izin verilmesine karar verildiği; davacı dernek tarafından, ...adresli web sayfasında 16.01.2012 tarihinde yayınlanan haber ile öğrendikleri ...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren işlemin ve anılan Yönetmelik hükümlerinin iptali istemiyle bakılmakta olan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.
Buna göre, ...'da faaliyette bulunan ... Tıp Merkezinin doktor kadrolarının il dışına devrine izin veren ... işleminde kamu yararı, hizmet gerekleri ve dayandığı mevzuat hükümlerine aykırılık görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, davanın REDDİNE, aşağıda dökümü yapılan ...-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına, Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen ...TL avukatlık ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine, artan posta ücretinin istemi halinde davacıya iadesine, bu karara karşı tebliğ tarihini izleyen otuz (30) gün içinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu nezdinde temyiz isteminde bulunulabileceğinin taraflara duyurulmasına, 08/11/2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi