Abaküs Yazılım
6. Ceza Dairesi
Esas No: 2013/31708
Karar No: 2016/1818
Karar Tarihi: 14.03.2016

Yağma - Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2013/31708 Esas 2016/1818 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, açık olan hurda deposuna girdiği sırada müştekiyle karşılaşmıştır. Müştekinin herhangi bir mal teslim etmediği ve sanığın da böyle bir eylemde bulunmadığı belirtilmektedir. Bu nedenle suçun yağma değil, hırsızlık teşebbüsü, konutta dokunulmazlığın ihlali ve kasten yaralama suçlarını oluşturduğu belirtilerek karar bozulmuştur.
Kanun maddeleri:
- Türk Ceza Kanunu, Madde 149 - Yağma suçu
- Türk Ceza Kanunu, Madde 145 - Hırsızlık suçu
- Türk Ceza Kanunu, Madde 125 - Konutta dokunulmazlığın ihlali suçu
- Türk Ceza Kanunu, Madde 86 - Kasten yaralama suçu
6. Ceza Dairesi         2013/31708 E.  ,  2016/1818 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Yağma
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Dosya ve duruşma tutanakları içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre; suçun sanık tarafından işlendiğini kabulde usul ve yasaya aykırılık bulunmadığı anlaşıldığından, diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

    Ancak;

    Bir başkasının kendisinin veya yakınının hayatına, vücut ve cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da mal varlığı itibariyle büyük bir zarara uğratacağından bahisle tehdit ederek veya cebir kullanarak bir malı teslime veya malın alınmasına karşı koymamaya mecbur kılan kişinin eylemi yağma suçunu oluşturur. Bu suçta malın alınması veya geri verilmemesini temin için, zilyetin üzerinde cebir ve tehdit kullanılmaktadır. Cebir ve tehdit karşısında, mağdurun başka bir seçeneği kalmaması ve bu durumda failin malı doğrudan alması söz konusudur. Yani mağdur malı teslim etmektedir. Bu suçla yalnızca korunan hukuki değer malvarlığı değil, aynı zamanda kişi özgürlüğü ve vücut dokunulmazlığıdır. Yağma icrai hareketle işlenen bir suçtur. Yağma suçunun maddi unsuru hareket kısmıdır. Kullanılan cebir ve tehdidin, kişiyi malı teslim etmeye veya alınmasına ses çıkartmamaya yöneltmeye elverişli olması gerekir.
    Tarafsız tanığı bulunmayan somut olayda; müştekinin “Açık olan hurda deposundan içeri girdim. Huzurdaki sanık ile karşılaştım. Kendisine burada ne arıyorsun diye sordum. O da ben ..."i arıyorum dedi. Sanığın elinde bana ait herhangi bir eşyayı görmedim. Sadece elinde kazma sapı vardı. Zaten sanığı elektrik vatlarına baktığını ve aradığını görmüştüm. Sanık sopa ile bana vurmaya başladı. Başımdan yaralandım. Ayrıca sanığın elindeki sopayı elinden aldım. Aramızda boğuşma oldu. Kapıyı açtım. Komşular polise telefon açın imdat gibi sözlerle bağırdım. 2-3 dakika içinde polis olay yerine geldi ve sanığı yakalayıp götürdüler.” biçimindeki mahkeme anlatımına göre, sanığın herhangi bir malın teslimine yahut malın alınmasına karşı koymamaya yönelik bir maddi harekette bulunmadığı, eylemin bu haliyle hırsızlığa teşebbüs, konut dokunulmazlığını ihlal ve kasten yaralama suçlarını oluşturduğu düşünülmeden, vasıflandırılmasında yanılgıya düşülerek yazılı biçimde hüküm kurulması,
    Bozmayı gerektirmiş, sanık ... ve savunmanının temyiz itirazları bu bakımdan yerinde görülmüş olduğundan, CMUK"nın 326/son maddesince sanığın ceza miktarı yönünden kazanılmış hakları saklı kalmak suretiyle hükmün açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, 14/03/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi