Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/18141
Karar No: 2018/7999
Karar Tarihi: 21.11.2018

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/18141 Esas 2018/7999 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme davada, bir taşınmazın üzerindeki ihtiyati tedbir şerhinin terkinini istemişti. Ancak, dava dosyası kayıp olduğu gerekçesiyle mahkeme tarafından ret edildi. Davacı vekili, bu kararı temyiz etti. Temyiz talebi, ihtiyati tedbir kararına itiraz niteliğinde olmadığından kabul edilebilirdi. Dolayısıyla, 1953 tarihli ihtiyati tedbire karşı yapılan ret kararı temyiz edilebilirdi. Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 112. maddesi, asıl davanın görüldüğü mahkemenin, tedbirin tayin edeceği müddet zarfında devamına karar vermemesi durumunda ihtiyati tedbir kararının kendiliğinden mürtefi olacağını belirttiği için, 1953 tarihli ihtiyati tedbir kararının kaldırılması için işlem yapılması gerektiği, ancak dava dosyasının kayıp olması gerekçesiyle yetersiz araştırma yapıldığı belirtildi. Sonuç olarak, hükmün bozulması kararı verildi. Kanun maddeleri: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 112. maddesi.
14. Hukuk Dairesi         2016/18141 E.  ,  2018/7999 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Talepte bulunan ... vekili tarafından 20.01.2016 gününde verilen dilekçe ile ... kaydındaki şerhin terkini talebi üzerine yapılan duruşma sonunda; mahkemece yapılacak bir işlem bulunmadığına dair verilen 28.01.2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi talepte bulunan ... vekili tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava ... kaydında bulunan ihtiyati tedbir şerhinin terkini istemine ilişkindir.
    Davacı vekili; 33 parsel sayılı taşınmazın müvekkilinin murisi...e ait olduğunu, taşınmaz üzerinde ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 1953/1148 E. Ve 1958/77 D iş sayılı dosyalarından tedbir şerhi bulunduğunu şerhlerin kaldırılmasını talep etmiştir.
    Mahkemece; yapılan arşiv araştırmalarına rağmen dosyalara rastlanılamadığı gerekçesiyle yapılacak bir işlem bulunmadığı bildirilmiştir.
    Davacı vekili bu kararı temyiz etmiştir.
    ... kayıtlarına ihtiyati tedbir şerhi konulmasında amaç, ... kayıt malikinin iradesiyle o taşınmazı temlik etmesinin önüne geçmektir. İhtiyati tedbir dava açılmadan önce en az masrafla ve en çabuk nerede yerine getirilmesi mümkün ise o yer mahkemesinden, dava açıldıktan sonra ise, ancak davaya bakmakta olan mahkemeden istenebilir. Burada kural olarak belirtilmelidir ki, ihtiyati tedbir kararı geçici nitelikte önlem olduğundan, durum ve şartların değişmesi halinde değiştirilebileceğinden buna ilişkin mahkeme kararlarının temyiz olanağı yoktur. Ancak, davacının istemi ihtiyati tedbir kararına itiraz niteliğinde değil, verilen tedbir kararı üzerine ... kaydına konulan şerhin terkini talebine ilişkin bulunduğundan, bu talebin kabul ya da reddine dair mahkeme kararları temyiz edilebilir.
    Bu durumda dava konusu 33 parsel sayılı taşınmazın üzerine konulan 01.01.1953 tarihli ihtiyati tedbirin kaldırılması talebine yönelik mahkemenin ret kararı temyiz edilebilir. HUMK"nun 112. maddesi uyarınca asıl davanın görüldüğü mahkeme esas hakkında verdiği kararda hükmün icrasını temin için tedbirin tayin edeceği müddet zarfında devamına karar vermezse ihtiyadi tedbir kararı herhangi bir işleme gerek kalmaksızın kendiliğinden mürtefi olur. Bir mahkeme kararı ile konulan ihtiyati tedbiri ... Sicil Müdürü kendiliğinden kaldıramayacağından burada tedbiri, işlem yaparak kaldırmaya yetkili mahkeme, tedbiri koyan mahkemedir.
    O halde; mahkemece öncelikle yeniden dava dosyasının bulunması hususunda araştırma yapılmalı, bulunamaması durumunda; karar kartonlarının imha edilmesinin söz konusu olamayacağı gözetilerek karar kartonundan ilam suretleri araştırılmalı, hükmün infazı için ... Müdürlüğüne gönderilmiş olabileceği de değerlendirilerek ... Sicil Müdürlüğünden de araştırma yapılmalı ancak yapılan tüm araştırmalara rağmen dava dosyası ve ilamın bulunamaması durumunda aradan geçen süre de dikkate alınarak mülkiyetin nakline engel olan ihtiyati tedbir şerhinin terkinine karar verilmesi gerekirken yetersiz araştırmayla hüküm kurulması doğru değildir. Hükmün bu nedenle bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle, davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 21.11.2018 gününde oybirliği ile karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi