
Esas No: 2016/5852
Karar No: 2017/11108
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2016/5852 Esas 2017/11108 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Tüm dosya kapsamından; davacı erkek tarafından 01.04.2013 tarihinde ... 6. Aile Mahkemesi"ne davalı kadın aleyhine boşanma davası açıldığı, davalı kadın tarafından ise ... 9. Aile Mahkemesi"nin 2014/1178 esas sayılı dosyası ile erkek aleyhine boşanma davası açıldığı ve açılan boşanma dava dosyasının eldeki bu dava dosyası ile birleştirilmesine karar verildiği, ancak kadın tarafından açılan birleşen dava dosyası yönünden son celsede "davalı vekilinin herhangi bir mazeret bildirmediği davacı vekili tarafından birleşen dava dosyasını takip edilmeyeceği beyan edildiği" gerekçesiyle tefrik kararı verilmiştir.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar (HMK m. 166/1). Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması, ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda bağlantı var sayılır. (HMK m. 166/4) Boşanma davalarında tarafların kusurlarının belirlenmesi, boşanmanın eki niteliğinde bulunan maddi-manevi tazminat, (TMK m. 174) yoksulluk nafakası, (TMK m. 175) ve velayet gibi taleplerin sağlıklı değerlendirilerek doğru karar verilebilmesi, bu davaların birlikte görülmesi ve delillerin birlikle değerlendirilmesiyle mümkündür. Bu duruma göre; mahkemece aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunan bu iki dava birlikte görülüp sonucu uyarınca karar verilmesi gerekirken, birleşen ... 9. Aile Mahkemesinin 2014/1178 esas sayılı dosyasının bu dosyadan tefrik edilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz edilen hükmün yukarıda gösterilen sebeple BOZULMASINA, bozma sebebine göre diğer yönlerin şimdilik incelenmesine yer olmadığına, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 16.10.2017 (Pzt.)