Abaküs Yazılım
3. Daire
Esas No: 1992/1898
Karar No: 1993/862
Karar Tarihi: 23.02.1993

Danıştay 3. Daire 1992/1898 Esas 1993/862 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Mahkeme, davacı adına uygulanan ihtiyati haciz işlemine karşı açılan davada, vergi yasalarına göre teminat istenmesini gerektiren haller ile ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk gibi hallerin amme alacaklarının korunması bakımından öngörülen tedbirler olduğunu ve kaçakçılık hallerinin mevcudiyetinin kesin olarak tespitinin bu aşamada gerekli olmadığını belirtmiştir. Kararda, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 9 ve 13. maddeleri açıklanarak, vergi usul kanununun ilgili maddelerine atıfta bulunulmuştur.

Daire : ÜÇÜNCÜ DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 862
Esas Yılı : 1992
Esas No : 1898
Karar Tarihi : 23/02/993

İNCELEME ELEMANLARININ İLK HESAPLAMALARINA GÖRE BELİRLENEN MİKTAR ÜZERİNDEN YÜKÜMLÜLER HAKKINDA 6183 SAYILI KANUNUN 9,13 VE 17.MADDELERİNE GÖRE İŞLEM YAPILMASINI İSTEMELERİ HALİNDE İHTİYATİ HACİZ İŞLEMİNİN UYGULANACAĞI HK.

Davacı adına haciz tutanağına istinaden uygulanan ihtiyati haciz işlemine karşı açılan davayı; 6183 sayılı Kanunun 13.maddesinde, teminat istenmesini mucip haller mevcut ise ihtiyati haciz tatbik olunacağı hükmünü içerdiği, bu maddenin atıfta bulunduğu 9.maddesinde ise; Vergi Usul Kanununun 344.maddesinde sayılan kaçakçılık halleriyle mükerrer 347.maddenin 1 numaralı bendinde belirtilen hallere temas eden bir amme alacağının salınması için gerekli muamelelere başlanmış olduğu takdirde vergi incelemesine yetkili memurlarca yapılan ilk hesaplara göre belirtilen miktar üzerinden tahsil dairesince teminat isteneceğinin açıklandığı, mahkemelerinin ara kararı ile dava konusu ihtiyati haciz işleminin dayanağını oluşturan tespit ve donelerin gönderilmesinin vergi dairesi müdürlüğünden istendiği, gönderilen yazıdan ise, konuu ile ilgili inceleme raporunun vergi dairelerine henüz gelmediği, ancak Gelirler Kontrolörünce ihtiyati haciz uygulanmasının istendiğinin bildirildiği, bu durumda ihtiyati haciz uygulanmasını gerektiren ve yukarıda açıklanan 9.madde hükmünde belirtilen kaçakçılık hallerinin mevcudiyeti hakkında bir tespit ve delil ileri sürülemediği gerekçesiyle kabul ederek ihtiyati haciz işlemini iptal eden Vergi Mahkemesi kararının bozulması istemidir.
6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 9.maddesinde; Vergi Usul Kanununun 344.maddesinde sayılan kaçakçılık halleriyle mükerrer 347.maddesinin 1 numaralı bendinde belirtilen hallere temas eden bir amme alacağının salınması için gerekli muamelelere başlanmış olduğu takdirde vergi incelemesine yetkili memurlarca yapılan ilk hesaplara göre belirtilen miktar üzerinden tahsil dairesince teminat isteneceği, yine aynı kanunun 13.maddesinin 1.fıkrasında, 9.madde gereğince teminat istenmesini mucip haller mevcut ise, 4.fıkrasında da, borçludan teminat göstermesi istendiği halde belli müddette teminat veya kefil göstermemiş yahut şahsi kefalet teklifi veya gösterdiği kefil kabul edilmemişse ihtiyati hac'zin hiçbir müddetle mukayyet olmaksızın alacaklı amme idaresinin mahalli en büyük memurunun kararıyla, haczin ne suretle yapılacağına dair olan hükümlere göre, derhal tatbik olunacağı hükme bağlanmıştır.
Dava dosyasında mevcut inceleme elemanının yazısından, davacının % 50 hisse ile ortağı bulunduğu Vergi Dairesinin mükellefi … Adi Ortaklığının 1990 yılı işlemlerinin incelenmesi sırasında ilk tespitlere göre toplam … lira matrah farkı, … lira gelir vergisi ve … lira ceza hesaplandığı, bu nedenle de davacı adına 6183 sayılı Kanunun 9, 12 ve 17.maddelerine göre gerekli işlemin yapılmasını istendiği anlaşılmaktadır.
6183 sayılı Kanuna göre teminat istenmesini gerektiren haller ile ihtiyati haciz ve ihtiyati tahakkuk gibi haller amme alacaklarının korunması bakımından öngörülen tedbirler olup cebri takip ve tahsil yöntemleriyle ilgili olmaması nedeniyle de farklı ilkelere dayanmaktadır.
Bu hükümler tahakkuk etmemiş ancak inceleme elemanınca gerekli muamelelere başlanmış alacaklara uygulanabileceğinden, kaçakçılık hallerinin mevcudiyetinin kesin olarak tespitine de bu aşamada gerek bulunmamaktadır.
Bu durumda inceleme elemanının yukarıda belirtilen yazısı ile incelemeye başlandığından, dolayısıyla ihtiyati haciz işlemi için yeterli bulunduğundan kaçakçılık hallerinin mevcudiyeti hakkında bir tespit ve delil ileri sürülmediği gerekçesine dayalı vergi mahkemesi kararında yasal isabet görülmemiştir.
Açıklanan nedenlerle, temyiz isteminin kabulü ile … Vergi Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının bozulmasına karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi