Abaküs Yazılım
11. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/3782
Karar No: 2017/3121
Karar Tarihi: 26.04.2017

Özel belgede sahtecilik - Yargıtay 11. Ceza Dairesi 2015/3782 Esas 2017/3121 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık özel belgede sahtecilik suçundan mahkum edilmiştir. Ancak Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun verdiği kararlar doğrultusunda, sahtecilik suçlarında kastın varlığı için mağdura zarar vermek bilincinin olması gerektiği belirtilmiştir. Bu nedenle, rıza üzerine başkasının imzasını taklit eden failde suç kastı olmadığı kabul edilebilir. Ancak, mağdurun rızasının kastı ortadan kaldırabilmesi için fiilin işlenmeden önce açıklanması zorunludur. Ceza yargılamasının amacı maddi gerçeğin ortaya çıkarılması olduğundan, belgelerin güvenilirliği de denetlenmelidir. Belgenin aslının veya bunun mümkün olmadığı durumlarda, aslına uygunluğu yetkili makam veya kişilerce onaylanmış örnek veya kopyalarının dosyaya konulması gerekmektedir.
Kanun maddeleri:
-Özel belgede sahtecilik suçu için Türk Ceza Kanunu'nun 204. Maddesi
-Ceza yargılaması için Ceza Muhakemeleri Kanunu'nun 321. Maddesi
-Bozma sebebi olarak 5320 sayılı Kanun'un 8/1. Maddesi uyarınca uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'un 321. Maddesi.
11. Ceza Dairesi         2015/3782 E.  ,  2017/3121 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Özel belgede sahtecilik
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun 30.03.1992 gün ve 80/98 sayılı kararında açıklandığı ve Dairemizin benzer birçok kararında vurgulandığı üzere; belgelerde sahtecilik suçlarında kast, zarar vermek bilinci ve iradesi olarak kabul edilmelidir. Mağdurun önceden verdiği rıza üzerine onun imzasını taklit ederek kullanan veya onun yerine imza atan failde mağdura zarar vermek bilinci bulunmayacağından kastın varlığı ileri sürülemez. Ancak doğal olarak, rıza üzerine başkasının imzasını taklit eden failin, mağdura herhangi bir zarar vermeyeceği kanısı ile hareket ettiği sabit olmalıdır. Mağdurun rızasının kastı ortadan kaldırabilmesi için fiilin işlenmesinden önce açıklanması zorunludur. Mağdurun rızası açık olabileceği gibi zımni de olabilir. Özellikle iki kişi arasındaki ilişkiler, böyle bir rızanın varlığını ciddi olarak kabule elverişli olduğu takdirde, bu rızaya dayanarak başkasının imzasını atan kimsede suç kastının varlığı kabul olunamaz.
    Yine Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nun 14.10.2008 gün ve 49/219 sayılı kararında da açıklandığı üzere; ceza yargılamasının amacı, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması olup bunun için başvurulan kanıtlama araçlarından biri de belgelerdir. Yargılama makamları suç isnadı nedeniyle oluşan uyuşmazlığı çözümlerken ele geçirilen ya da iddia ve savunma doğrultusunda sunulan belgelerin güvenilirliğini de denetlemek durumundadırlar. Güvenilirliğin denetlenebilmesi için, belgenin aslının veya bunun olanaklı olmaması halinde de aslına uygunluğu yetkili makam veya kişilerce onanmış örnek ya da kopyalarının dosyaya konulması gerekir. Ayrıca Ceza Genel Kurulunun 14.10.2003 gün ve 232/250 sayılı kararında açıklandığı üzere, suça konu belgenin fotokopi olması durumunda hukuki sonuç doğurmaya elverişli nitelikte olmadığı, aslı bulunamayan evrakın aldatıcılık niteliğinin bulunup bulunmadığı da tespit edilemediği, fiili iğfalin aldatıcılık niteliğini göstermeyeceği açıklanmıştır.
    Bu açıklamalar ışığında somut olay değerlendirildiğinde; sanığın yargılama aşamalarında ve temyiz dilekçesi ekinde Avukat ..."in bilgisi ve rızası dahilinde imzaladığına dair savunması ve belge ibrazı karşısında, adına sahte imza atılmış olan Avukat ..."in, atılan imza konusunda önceden verdiği bir rıza olup olmadığı hususunda tanık olarak beyanı alınıp, aslı ele geçmeyen sahte imzalı dava dilekçesinin aslı kaybolmadan önce onaylanmış bir örneği olup olmadığı hususu da araştırılıp, toplanan tüm deliller ışığında sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini yerine eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi,
    Yasaya aykırı, sanık ile katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden, hükmün bu sebeplerden dolayı 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, 26.04.2017 gününde oybirliği ile karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi