Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/1144
Karar No: 2012/1486
Karar Tarihi: 12.03.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2012/1144 Esas 2012/1486 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir inşaat şirketinin dış cephe boyama işinin ayıplı yapılması nedeniyle iş sahibinden 17.000 TL tahsil edilmesi istemiyle açılmış. Mahkeme, bilirkişi raporu sonucu ayıbın işin uzmanlarının hatalı uygulamasından kaynaklandığını belirlemiş ve ayıpların giderim bedelinin tespiti için ek rapor alınması veya bilirkişi aracılığıyla yeniden inceleme yapılması gerektiğine karar vermiştir. Bu nedenle, davanın reddedilmesi gerekirken diğer davalı şirketten 10.000 TL maddi tazminatın tahsili için karar verilmesi, davacı tarafından temyiz edilmiştir. Kanun maddesi olarak Borçlar Kanunu’nun 355. ve 360. maddelerine atıfta bulunulmuştur.
15. Hukuk Dairesi         2012/1144 E.  ,  2012/1486 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış, eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -

    Dava, maddi tazminatın tahsili istemiyle açılmış; mahkemece, davalılardan ... ve ... Boya San.Tic.A.Ş haklarındaki davanın reddine, diğer davalı Bent İnşaat Turizm Ticaret Ltd.Şti. hakkındaki davanın kısmen kabulü ile 10.000,00 TL maddi tazminatın bu davalıdan tahsiline karar verilmiş ve verilen karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının incelenmesine gelince;
    Davacı ile davalı ... İnş.Taah.Turizm Tic.Ltd.Şti.arasında 31.08.2004 tarihli ve “İş Yapım Sözleşmesi” başlıklı adi yazılı sözleşme yapılmıştır. Bu sözleşme, niteliğince Borçlar Kanunu’nun 355. maddesinde tanımı yapılan bir eser sözleşmesidir. Davacı iş sahibi; davalı ise yüklenicidir. Sözleşmenin 1. maddesinde işin konusu açıklanmıştır. Yüklenici şirket, toplam 176 konutlu sitede dış cephe boyası, genel bakım ve onarım işlerinin yapımını yüklenmiştir. Davada yüklenici tarafından yapılan boya işinin ayıplı ve ayıbın da gizli ayıp niteliğinde olduğu ileri sürülerek, 17.000,00 TL tutarındaki ayıbın giderilmesi bedelinin tahsili istenmiştir.
    Mahkemece, bilirkişi kurulu aracılığıyla yerinde yapılan keşif ve yaptırılan inceleme sonucu sunulan 23.06.2010 tarihli bilirkişi kurulu raporunda ayıbın, boyanın zemine uygulanmasından kaynaklanmış ve gizli ayıp niteliğinde olduğu açıklanmıştır. Borçlar Kanunu’nun 360. maddesi hükmü gereğince, sözleşme konusu işin ayıplı yapılması ve sorumluluk koşullarının gerçekleşmesi durumunda iş sahibi, yükleniciden ayıpların
    giderilmesi bedelinin tahsilini isteyebilir. Somut olayda da; davacı iş sahibinin ayıbın giderilmesi bedelinin tazminini davalıdan isteyebilme hakkı doğmuş ise de; bilirkişi kurulunca ayıbın giderim bedellerinin tutarı doğru hesaplanmamıştır. Çünkü, ayıbın giderim bedellerinin tutarı ayıpların gerçekleştiği tarihteki serbest piyasa koşullarına göre işin uzmanı olan bilirkişi ya da bilirkişi kurulu aracılığıyla yapılacak inceleme sonucu belirlenebilir. Bilirkişi kurulunca ayıplı boyama işinin yapıldığı bloklardaki ayıpların giderilmesi bedelinin sözleşme bedelinin %20’si oranında olabileceği görüşü az yukarıda açıklanan yasal yönteme uygun olmadığı gibi, davacının delil tespiti incelemesi sonucu sunulan ve KDV hariç ayıpların giderim bedelinin 10.000.00 TL olduğunu bildiren 06.08.2008 günlü bilirkişi kurulu raporuna davacının itirazda bulunmaması sebebiyle giderim bedelinin 10.000,00 TL olarak kabulü gerektiğine ilişkin mahkemenin kabulünde de isabet bulunmamaktadır.
    Mahkemece yapılacak iş; yukarıda yapılan açıklamalar dikkate alınarak ve ayıpların belirlenmesine ilişkin dosya kapsamındaki tespit tutanakları ve tüm deliller değerlendirilerek, ayıpların ortaya çıktığı tarihler itibariyle serbest piyasa rayiçlerine göre ayıpların giderim bedelinin tespitine ilişkin asıl raporu sunan bilirkişi kurulundan ek rapor alınması ya da mahkemece bilirkişi kurulu aracılığıyla yeniden inceleme yaptırılması ve taleple bağlılık ilkesi de gözetilerek varılacak sonuca göre uyuşmazlık hakkında bir karar vermekten ibaret olmalıdır.
    SONUÇ:Yukarıda 1. bentte belirtilen nedenlerle davacı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bentte açıklanan sebeplerle davacı vekilinin diğer temyiz itirazlarının kabulüne ve kararın davacı yararına BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 12.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi