
Esas No: 2014/18238
Karar No: 2015/2622
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2014/18238 Esas 2015/2622 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Aile Mahkemesi
DAVA TÜRÜ :Boşanma
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm, davalı tarafından kusur belirlemesi, tazminatlar ve nafakalar yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle davalının, evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmediği, eşinin anne ve babasının ortak konuta gelmelerini istemediği ve güven sarsıcı tutum ve davranışlarda bulunduğu gerçekleşmiş olup, bu olaylar sebebiyle kusurlu olduğunun anlaşılmasına göre davalının bu yönlere ilişkin temyiz itirazları yerinde görülmediği gibi aşağıdaki bentlerin kapsamı dışında kalan hususlara ilişkin temyiz itirazlarıda yersiz bulunmuştur.
2-Davalı (kadın) cevap dilekçesi ile yoksulluk nafakası (TMK. md. l75) talebinde bulunmuştur. Bu talep hakkında olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulması gerekirken, bu hususun nazara alınmaması doğru bulunmamıştır. (HMK.md. 297/2)
3-Boşanma veya ayrılık davası açılınca hakim, davanın devamı süresince gerekli olan özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri kendiliğinden almak zorundadır (TMK. md. 169). Tarafların kusur durumları, geçici nitelikteki bu sayılan tedbirlerin alınmasına etkili değildir. Yasa hükmünde, geçici nitelikteki tedbirler için "kusura" bir unsur olarak verilmemiştir (HGK."nun 02.11.2011 tarihli 2011/2/533 esas, 2011/670 karar sayılı kararı). O halde; davalı yararına dava tarihinden itibaren geçerli olmak üzere uygun miktarda tedbir nafakasına hükmedilmesi gerekirken, tedbir nafakası isteğinin "davalının kusurlu olduğundan" bahisle reddi doğru görülmemiştir.
SONUÇ:Temyiz edilen hükmün yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere oybirliğiyle karar verildi. 24.02.2015 (Salı)