Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/6403
Karar No: 2012/1252
Karar Tarihi: 01.03.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2011/6403 Esas 2012/1252 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin haksız feshi nedeniyle kâr kaybı, manevi tazminat ve imalât bedelinin tahsiline kararı verilmesi istemiyle açılmıştır. Davalılar reddini savunmuş, mahkeme kısmen kabul etmiştir. Temyiz eden tarafların bazı itirazları reddedilmiş, davalılar lehine düşünülen tazminatlar ve alacakların reeskont faizine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olduğu için karar düzeltilerek onanmıştır.
Kanun maddeleri:
- Türk Ticaret Kanunu’nun 12. ve 3095 sayılı Yasa’nın 2/II. maddeleri uyarınca davacı reeskont faizi isteyebilir.
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin 10. maddesi uyarınca maktu vekâlet ücreti yerine nisbi vekâlet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
15. Hukuk Dairesi         2011/6403 E.  ,  2012/1252 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :Asliye Hukuk Hakimliği

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hüküm davacı ve davalılar ..., ... ve ... vekilleri tarafından temyiz edilmiş, davacı ve davalı ... vekili tarafından duruşma istenmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili Avukat ... ile davalı ... vekillerinin Avukat ... geldi. Diğer davalılar ve vekilleri gelmedi. Temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan taraflar avukatları dinlendikten sonra eksiklik nedeniyle mahalline iade edilen dosya ikmal edilerek gelmiş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu işin gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Dava, kat karşılığı inşaat sözleşmesinin haksız feshi nedeniyle kâr kaybı, manevi tazminat ve imalât bedelinin tahsiline kararı verilmesi istemiyle açılmış, davalılar reddini savunmuş, mahkemenin kısmen kabulüne dair kararı davacı ile davalılardan ... ,... ve ... tarafından temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre davalılar Hatice, Yasemin ve Adnan"ın tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları reddedilmiştir.
    2- Davada alacağın reeskont faiziyle tahsiline karar verilmesi istenmiştir. Uyuşmazlık inşaat sözleşmesinden kaynaklandığından Türk Ticaret Kanunu"nun 12. ve 3095 sayılı Yasa"nın 2/II. maddeleri uyarınca davacı reeskont faizi isteyebilir. O halde hükmedilen alacağa reeskont faizi yerine yasal faize hükmedilmesi doğru olmadığı gibi, tamamı reddedilen manevi tazminat için davalı yararına karar tarihinde yürürlükte bulununan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 10. maddesi uyarınca maktu vekâlet ücreti yerine nisbi
    vekâlet ücretine hükmedilmiş olması da usül ve yasaya aykırı olmuş, kararın bu nedenle bozulması gerekmiştir. Ne var ki düşülen bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılamaya ihtiyaç göstermediğinden hükmün, HUMK"nın 438/VII. maddesi uyarınca düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalılar Hatice Karaosmanoğlu, ... ve ..."ın temyiz itirazlarının tümüyle ve davacının sair temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca hüküm fıkrasının 3. satırında yer alan “kanuni” kelimesinin çıkartılarak yerine “TC ... Bankasınca kısa vadeli kredilere uygulanan reeskont” kelime dizininin yazılmasına ve yine hüküm fıkrasının 8. paragrafında yer alan “1.200,00” rakamının çıkartılarak yerine “575,00” rakamının yazılmasına ve hükmün değiştirilmiş bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 875,00 TL duruşma vekalet ücretinin davalılar ... ve ..."dan alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olununan davacıya verilmesine, aşağıda yazılı bakiye 758,10 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalılar Hatice, Adnan ve Yasemin"den alınmasına, fazla alınan temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine, 01.03.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi