Abaküs Yazılım
19. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/3782
Karar No: 2019/1257
Karar Tarihi: 28.02.2019

Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2018/3782 Esas 2019/1257 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı vekili davalı şirket adına kayıtlı taşınmaz üzerinde intifa hakkı tesis edilmesini talep etmiş ancak Rekabet Kurulu'nun kararı gereği intifa hakkının kalan süresinin kullanılamayacağı iddiasıyla davalıdan peşin ödenen bedellerin ve yapılan yatırımların geçersiz kalan süreye tekabül eden kısmının güncellenmiş değeri olan 421.426,00 TL’nin tahsili istenmiştir. Mahkeme, bayilik sözleşmesi ve intifa sözleşmesinin hala geçerli olduğu ve davacının sebepsiz zenginleşme hukuksal nedenine dayalı alacak davası açamayacağına karar vermiştir. Davacı vekilinin temyiz istemi reddedilirken, davalı yararına hüküm tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca nisbi vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği gerekçesiyle hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri:
- Hukuk Muhakemeleri Kanunu Madde 316
- Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi
19. Hukuk Dairesi         2018/3782 E.  ,  2019/1257 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde taraf vekillerince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    - KARAR -

    Dava dosyası temyiz aşamasında kaybolduğundan yerel mahkemece ihyası sağlanmış, her ne kadar dava dosyasına temin edilebilen belgeler eklenmiş ise de, dosyanın incelenmesinden ihya aşamasında tüm belgelerin eklenemediği anlaşılmış olup, özellikle temyiz süreleri ve harçlar konusunda taraflar lehine değerlendirme yapılarak temyiz incelemesi yapılmasına karar verilmiştir.
    Davacı vekili, davalı şirket adına kayıtlı taşınmaz üzerinde davacı yararına 05.12.2005 tarihinden geçerli olmak üzere 15 yıl süreli intifa hakkı tesis edildiğini, ancak Rekabet Kurulu kararına göre intifa hakkının kalan süresinin kullanılamayacağını iddia ederek davalıya peşin ödenen bedellerin ve yapılan yatırımların geçersiz kalan süreye tekabül eden kısmının güncellenmiş değeri olan 421.426,00 TL’nin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı şirket vekili, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, taraflar arasındaki bayilik sözleşmesinin ve intifa sözleşmesinin dava açıldığı tarihte ve halen yürürlükte olduğu, davacı tarafın iddia ettiği gibi Rekabet Kurulu kararı ile ne intifa sözleşmesinin, ne de bayilik anlaşmasının geçersiz hale gelmediği, sona ermediği, Rekabet Kurulu kararında belirtildiği gibi bu sözleşmelerin 18.09.2010 tarihinden sonra 2002/2 sayılı Tebliğ ile tanınan grup muafiyetinden yararlanamayacağı, intifa ve bayilik sözleşmesi ayakta iken sözleşmelerin geçersiz hale geleceğinden bahisle sebepsiz zenginleşme hukuksal nedenine dayalı olarak alacak davası açılamayacağı gerekçesiyle erken açılan davanın reddine karar verilmiş, hüküm taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    (1)Dosyadaki yazılara kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin yerinde görülmeyen bütün temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    (2)Davalı vekilinin temyizine gelince; her ne kadar mahkemece davalı yararına 1.100,00 TL maktu vekalet ücretine hükmolunmuş ise de, dava esasa ilişkin nedenlerle reddedildiğinden davalı yararına hüküm tarihindeki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca nisbi vekalet ücretine hükmedilmesi gerekirken maktu vekalet ücretine hükmedilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ: Yukarıdaki (1) nolu bend uyarınca davacı vekilinin temyiz isteminin reddine, (2) nolu bendde açıklanan nedenlerle hükmün temyiz eden davalı yararına BOZULMASINA, peşin harçların istek halinde temyiz eden taraflara iadesine, 28/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi