Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/12459
Karar No: 2016/5120
Karar Tarihi: ...03.2016

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2015/12459 Esas 2016/5120 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, emekli aylığından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintilerinin faiziyle tahsiline karar verilmesini istemiştir. Davacı, şirket ortaklığı sebebiyle emekli olduktan sonra gelir getirici bir faaliyetinin ve çalışmasının olmadığını ve yaşlılık aylığından sosyal güvenlik primi kesilmemesi gerektiğini savunmuştur. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı Kurum vekili kararı temyiz etmiş ve şirket ortaklarının zorunlu sigortalılığı için belirtilen koşulların farklı olduğunu belirterek, davacının SGDP kesintisi yapılmasının doğru olduğunu savunmuştur. Sonuç olarak, mahkemenin hükmü usul ve yasaya aykırı bulunarak bozulmuştur. Kanun maddesi olarak, dava 1479 sayılı Yasanın değişik .... maddesine göre, zorunlu ... sigortalısı sayılanlar iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup sigortalılar, .... maddenin (a) bendinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen sigortalılar, ikinci grup sigortalılar ise (b), (c), (d), (e), (f), (g) bentlerinde sınırlı olarak belirtilen şirket ortağı olan sigortalılardır.
21. Hukuk Dairesi         2015/12459 E.  ,  2016/5120 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi



    Davacı, emekli aylığından yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintilerinin faiziyle tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin kabulüne karar vermiştir.
    Hükmün, davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tesbit edildi.

    K A R A R

    Dava, davacının şirket ortaklığı sebebiyle emekli olduğu tarihten sonra gelir getirici bir faaliyetinin ve çalışmasının olmaması nedeniyle yaşlılık aylığından sosyal güvenlik primi kesilmemesi gerektiğinin ve bu güne kadar kesilen SGDP"lerin iadesi istemine ilişkindir.
    Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; davacıya 01/07/2006 tarihi itibariyle 1479 sayılı yasa kapsamında yaşlılık aylığı bağlandığı, vergi dairesi tarafından davacının ortağı olduğu ... Şti"nin ........2002 resen terk ettirildiğinin bildirildiği, Ticaret Sicil Müdürlüğü"nün yazısından, söz konusu şirketin ........1996 tarihinde tescil edilip ....02.2014 tarihinde resen terkinin verildiği anlaşılmaktadır.
    Şirket ortaklarının sigortalılığı tamamen resmi kayıtlara dayandığından bu sigortalılığın iptali ancak Yasadaki sona erme hallerinin gerçekleştiğinin kanıtlanması durumunda olanaklıdır.
    Davanın yasal dayanağını oluşturan 1479 sayılı Yasanın değişik .... maddesine göre, zorunlu ... sigortalısı sayılanlar iki gruba ayrılmıştır. Birinci grup sigortalılar, .... maddenin (a) bendinde sayılı ve sınırlı olarak belirtilen sigortalılar, ikinci grup sigortalılar ise (b), (c), (d), (e), (f), (g) bentlerinde sınırlı olarak belirtilen şirket ortağı olan sigortalılardır. Hiç kuşkusuz bir kimsenin sigortalı sayılması için ön koşul yukarıdaki bentlerin öngördüğü koşullara sahip olma ile mümkündür. Sigortalı olma ön koşullarının (a) bendi ile diğer bentler arasında belirgin farklılıklar gösterdiği madde içeriğinden anlaşılmaktadır.
    Şöyle ki, .... maddenin (a) bendi dışında kalan (b), (c), (d), (e), (f), (g) bentlerinde belirtilen sigortalılardan sayılmak için ön koşul (b), (c), (d), (e), (f), (g) bentlerinde sayılan şirketler ortağı olmak yeterlidir. Başka bir anlatımla, şirket ortaklarının zorunlu ... üyesi olması için .... maddenin (a) bendinin öngördüğü koşullara sahip olmaları zorunlu değildir.

    Bu nedenle, şirket ortaklığı devam eden davacının ... sigortalısı olarak kabul edilmesi ve SGDP kesilmesi şeklinde gerçekleşen Kurum işleminin doğru olduğu anlaşılmaktadır.
    Yapılacak iş, davacının ... sigortalılığının devamına ve davacının yaşlılık aylığından SGDP kesilmesine ilişkin Kurum işlemini getirtmek ve davacının şirket ortaklığının devam ettiği sürece(Ticaret Sicil Memurluğundan sorularak) ... sigortalılığının devam edeceğini göz önünde bulundurarak yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda karar vermekten ibarettir.
    Mahkemece, bu maddi ve hukuki olgular gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davalı Kurum vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ : Hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, .../03/2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi