15. Hukuk Dairesi 2019/2046 E. , 2020/700 K.
"İçtihat Metni"Davacılar 1-... 2-... ile davalılar 1-... 2-... 3-... 4-... 5-... 6-... 7-... 8-... 9-... 10-... 11-... arasındaki davadan dolayı ... 2. Asliye Hukuk Hakimliğince verilen 10.11.2015 gün ve 2012/364 E.-2015/493 K. sayılı hükmü bozan 23. Hukuk Dairesi"nin 31.01.2019 gün ve 2016/2022 E.-2019/230 K. sayılı ilamı aleyhinde davacılar vekili tarafından karar düzeltilmesi isteğinde bulunulmuş olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
K A R A R -
Karar düzeltme talebinin kural olarak temyiz incelemesini yapan Yargıtay Hukuk Dairesince incelenmesi gerekmekte ise de; Yargıtay Büyük Genel Kurulu"nun 09.02.2018 gün 2018/1 sayılı işbölümü kararı ile arsa payı karşılığı inşaat yapım sözleşmesinden kaynaklanan ve 01.07.2016 tarihinden sonra temyiz ya da karar düzeltme talepli olarak Yargıtay"a gelen dosyalardaki temyiz ya da karar düzeltme taleplerini incelemek görevi Yargıtay 15. Hukuk Dairesi"ne verildiğinden karar düzeltme talebi Dairemizce incelenmiştir.
Dosya karar düzeltme incelemesi yapılmak üzere Dairemize gönderilmiş ise de;
1-Davalılardan ...’a Yargıtay 23. Hukuk Dairesi’nin 2016/2022 Esas – 2019/230 Karar ve 31.01.2019 günlü bozma kararının ... Mah. ... Sok. .../... adresine tebliğe çıkartıldığı, tebligat parçasının muhatabın gösterilen adresten sürekli olarak ayrılması, yeni adresinin tespit edilememesi nedeniyle mahalle muhtarının onayı ile mahalline iade edildiği, tebligatın çıkartıldığı söz konusu adresin UYAP üzerinden bakıldığında davalının adres kayıt sistemindeki adresi olduğu anlaşılmıştır.
7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun “Tebliğ İmkânsızlığı ve Tebellüğden İmtina” başlıklı 21. maddesine 6099 sayılı Yasa"nın 5. maddesi ile eklenen 2. fıkrasında; “Gösterilen adres muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olup, muhatap o adreste hiç oturmamış veya o adresten sürekli olarak ayrılmış olsa dahi, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir veya memurlarına imza karşılığında teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırır. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” hükmü yer almaktadır. Ayrıca 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 23/8. maddesi uyarınca, tebligatın adres kayıt sistemindeki adrese yapılması durumunda buna ilişkin kaydın tebligat evrakı üzerine yazılması zorunludur. Bir diğer anlatımla 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılabilmesi için, tebliği çıkaran merci tarafından tebligat çıkarılan adresin, muhatabın, adres kayıt sistemindeki adresi olduğuna dair tebliğ evrakı üzerine kayıt düşülmesi zorunludur. Somut olayda; bozma kararının tebliğine ilişkin çıkartılan tebligat parçası incelendiğinde, davalı ..."ın adresinin adres kayıt sistemindeki adres olduğuna dair bir kayıt düşülmediği gibi tebliğin Tebligat Kanunu 21/2 maddesine uygun olmadığı
anlaşılmıştır.
2-Davalı ...’a bozma kararının ...Mah. ... Cad. .../... adresine tebliğe çıkartıldığı, söz konusu adresin UYAP sistemi üzerinden bakıldığında davalının adres kayıt sistemindeki adresi olduğu, ancak yukarıda izah edildiği şekilde tebligat parçası üzerinde bu adresin, adres kayıt sistemindeki adres olduğuna dair bir kayıt yer almadığı ve Tebligat Kanunu 21/2 maddesine uygun şekilde tebliğ edilmediği anlaşılmıştır. 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nun 6099 sayılı Kanun"un 3. maddesi ile değişik “Bilinen Adreste Tebligat” başlıklı 10. maddesi “Tebligat, tebliğ yapılacak şahsa bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır...”. Bu maddeye karşılık gelen 25.01.2012 tarih ve 28184 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanarak yürürlüğe giren Tebligat Kanunu"nun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 16. maddesinde “Tebligat öncelikle tebliğ yapılacak şahsın bilinen en son adresinde yapılır. Bilinen en son adresin tespitinde, tebliğ isteyenin beyanı, muhatabın veya diğer ilgililerin bildirimleri ya da mevcut belgeler esas alınır. Bilinen en son adresin tebliğe elverişli olmadığının anlaşılması veya tebliğ yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat buraya yapılır. Ayrıca başkaca adres araştırması yapılmaz...” düzenlemesi getirilmiştir. Dava dosyası incelendiğinde davalı ...’a, dava dilekçesi ve gerekçeli kararın ... Mah. ... Cad. .../...adresine tebliğ edildiği, davalının da sunduğu cevap dilekçesinde de bu adresin tebligat adresi olarak gösterildiği anlaşıldığından davalının bilinen bu son adresine bozma kararının tebliğe çıkartılması gerekirken, adres kayıt sistemindeki adresine tebligat çıkartılması doğru olmamıştır.SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerle davalılar ... ve ...’a bozma kararının usulüne uygun tebliğ edilmesi için dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 20.02.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.