Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2010/7504
Karar No: 2012/900
Karar Tarihi: 16.02.2012

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2010/7504 Esas 2012/900 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı ve davalı arasında çıkan anlaşmazlık için seçilen hakem kurulu tarafından verilen kararın temyizen tetkiki istenmiş. Davacı vekili duruşmada gelmedi ancak davalı vekili hazır bulundu. Kararda, taraflar arasındaki hakem şartında, ihtilafın Türk Hukukuna göre çözümlenmesi kabul edilmiştir ve bu nedenle kararın yasa ve sözleşme hükümlerine aykırılıkları incelenmiştir. İlk olarak, sözleşmenin mesuliyetten beraet şartı batıl olması gerektiği ve davalının sorumluluğu dışında oluşan zararla ilgili ödeme yaptığını ileri sürüp kanıtlayamadığı belirtilmiştir. İkinci olarak, takipten önce temerrüt ihtarı bulunmadığı gibi, sözleşmedeki faiz koşulları da kesin vade niteliğinde olmadığı için işlemiş faiz istemi reddedilmelidir. Sonuç olarak, davalının diğer temyiz itirazları reddedilirken, faiz istemi kısmen kabul edilmiş ve hakem kararı düzeltilerek onanmıştır. Kararda geçen kanun maddeleri ise HUMK 533, BK 99/I ve HUMK 438/VII’dir.
15. Hukuk Dairesi         2010/7504 E.  ,  2012/900 K.

    "İçtihat Metni"

    Davacı ... Asfalt İnş. Malz. Mak. Müh. Tic. San. Ltd. Şti. ile davalı ... İnş. Tic. ve Mad. San. Ltd. Şti. arasında çıkan anlaşmazlığın çözülmesi için seçilen ..."den oluşan Hakem kurulu tarafından verilen 21.09.2010 tarih ve 2010/701 D.İş sayılı kararın duruşmalı olarak temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve dosya ... Asliye Ticaret Mahkemesince 11.11.2010 tarihli yazı ile gönderilmiş olmakla duruşma için tayin edilen günde davacı vekili gelmedi. Davalı vekili Avukat... geldi. Temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşıldıktan ve hazır bulunan davalı avukatı dinlendikten sonra dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:

    - K A R A R -

    Yargıtay İçtihadı Birleştirme Hukuk Genel Kurulu’nun 28.1.1994 günlü ve Esas 1993/4, Karar 1994/1 Sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında taraflar tahkim sözleşmesi veya şartında hakemlerin, uyuşmazlığı maddi hukuk kurallarına göre çözümlenmelerini öngördükleri takdirde, buna aykırı karar verilmesinin temyiz nedeni oluşturacağı kabul edilmiştir. Taraflar arasındaki hakem şartında, ihtilâfların Türk Hukukuna göre çözümlenmesi kabul edilmiştir.
    Bu nedenle temyiz konusu karar HUMK"nın 533. maddesinde sayılan nedenlerle ve yasa ile sözleşme hükümlerine aykırılıklar halinde de bozulabileceğinden dosya ve temyiz nedenlerinin bu doğrultuda incelenmesi gerekli görülmüştür;
    1-Dosyadaki bilgilere, toplanan delillere, sözleşme ve Yasa hükümlerine, özellikle BK"nın 99/I. maddesine göre, hile veya ağır kusur halinde mesuliyetten beraet şartı batıl olacağı ve iş kazasında davalı yüklenicinin saptanan kusur oranı ağır kusur niteliğinde olduğundan sözleşmenin 20. maddesindeki mesuliyetten beraet şartının batıl olmasına, davalının sorumluluğu dışında ve davacı taşeronun kusuru sonucu oluşan zararla ilgili ödeme yaptığını ileri sürüp kanıtlayamamış bulunmasına, hakemlerce yapılan yargılama sonucunda verilen kararda bir isabetsizlik bulunmasına göre davalı vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Eser sözleşmesinden doğan alacaklara temerrüt faizi yürütülebilmesi için kararlaştırılan kesin vadede ödenmemiş ya da alacaklının usulune uygun ihtarıyla borçlunun temerrüde düşürülmüş olması zorunludur. Somut olayda, takipten önce temerrüt ihtarı
    bulunmadığı gibi sözleşmenin 27. maddesindeki düzenleme de kesin vade niteliğinde değildir. Bu halde koşulları oluşmayan işlemiş faiz isteminin reddi yerine kabulü doğru olmamıştır. Hakem kararı bu yönden bozulmalıdır. Ne var ki yapılan bu hatanın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden HUMK"nın 438/VII. maddesi uyarınca düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerde davalının diğer temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca kabulü ile hakem kararının Karar: Gereği Düşünüldü kısmından sonra 2. madde ikinci satırında icra takibine kelimesinden sonra gelen ve 3. madde 2. satırında icra takibinin kelimelerinden sonra gelen tüm kelime ve rakamların karar metninden çıkartılarak yerine 2. maddede “itirazın 175.683,15 TL asıl alacak üzerinden kısmen iptâline ve takibin bu miktar asıl alacağa icra takip tarihinden itibaren yıllık %19 oranını aşmamak üzere değişen oranlarda avans faizi uygulanmak suretiyle devamına”, 3. maddede “itirazın 175.396,28 TL asıl alacak üzerinden kısmen iptâline ve takibin bu asıl alacağa takip tarihinden itibaren yıllık %19 oranını aşmamak üzere değişen oranlarda avans faizi uygulanmak suretiyle devamına” kelime ve rakamlarının yazılmasına ve hakem kararının değiştirilen bu şekliyle DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 900,00 TL duruşma vekâlet ücretinin davacıdan alınarak Yargıtay duruşmasında vekille temsil olunan davalıya verilmesine, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, 16.02.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi