Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/11839
Karar No: 2018/8030
Karar Tarihi: 28.03.2018

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2017/11839 Esas 2018/8030 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı bankanın şube müdürü olarak çalışan davacı, iş akdinin emeklilik nedeniyle sona ermesinden sonra kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarının ödenmediği gerekçesiyle davalıdan alacaklarının tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ise, davacının istifa dilekçesiyle iş akdini feshettiğini ve tüm hak ve alacaklarını aldığını savunarak, kıdem tazminatı hakkı bulunmadığını ve fazla mesai ücreti talep edebilecek pozisyonda olmadığını belirtmiştir. Mahkeme, davacının kıdem tazminatı ve fazla mesai ücreti alacağının kısmen kabulüne karar vermiştir.
Davalı vekili tarafından temyiz edilen kararda, fazla mesai ücreti hakkında taraflar arasında uyuşmazlık olduğu belirtilmiştir. Hesap bilirkişisi raporu incelendiğinde, davacının haftalık çalışma süresinin yasal olarak aşılmadığı ancak bankalardaki haftalık çalışma süresinin 40 saat olduğu ve davacının 45 saat çalıştığı kabul edildiği belirtilerek normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının %25 yükseltilerek ödenmesi gerektiği belirtilmiştir. Ancak davacının iş sözleşmesinde haftalık çalışma süresi belirtilmediği gibi aylık ücrete fazla çalışma ücretinin dahil olduğu ve tanık beyanlarına göre yasal çalışma süresinin aşılmadığı ortaya çıktığından, fazla mesai ücreti talebinin reddine karar verilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kanun maddeleri: İş Kanunu Madde 41, 46.
22. Hukuk Dairesi         2017/11839 E.  ,  2018/8030 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi

    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı banka nezdinde şube müdürü olarak 01.12.2005 tarihinde çalışmaya başladığını ve bu çalışmasının iş akdinin emeklilik nedeniyle sona erdiği 24.06.2013 tarihine kadar kesintisiz olarak devam ettiğini, kıdem tazminatı ve diğer yasal haklarının ödenmediğini beyanla, kıdem tazminatı ve fazla çalışma ücreti alacaklarının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, davacının 01.12.2005 tarihinde çalışmaya başladığını ve Gazi Bulvarı Şube Müdürlüğünde çalışmakta iken istifa dilekçesiyle iş akdini feshettiğini ve tüm hak ve alacaklarını alarak işten ayrıldığını, hiçbir gerekçe göstermeden işten ayrıldığı için kıdem tazminatı hakkı bulunmadığını, diğer taraftan, davacı yönetici konumunda çalıştığı için fazla çalışma ücreti talep edebilecek bir personel olmadığını, müvekkili bankada mesai saatlerinin 09.00 – 18.00 arası olup, haftalık 40 saat çalışıldığını beyanla davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Karar, davalı vekilince temyiz edilmiştir.
    Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Davacının davalı işyerindeki çalışması esnasında fazla mesai çalışmasının bulunup bulunmadığı taraflar arasında uyuşmazlık konusudur.

    Dosya kapsamında hükme esas alınan 26.02.2015 tarihli hesap bilirkişisi raporu içeriğinde, fazla mesai ücret alacağı bakımından yapılan değerlendirmede; davacının haftanın 5 günü 09.00 – 19.00 saatleri arasında günlük 10 saat çalıştığı, bu zaman diliminde bir saat yemek molası kullandığı kabul olunarak ara dinlenmesi düşüldüğünde, haftalık çalışma süresinin 9 saat x 5 gün = 45 saat olduğu, genel bakımdan haftalık yasal çalışma süresinin 45 saat olduğu dikkate alındığında fazla çalışmasının olmadığı, ancak davalı işyerinin banka olduğu ve bankalardaki haftalık çalışma süresinin 40 saat olarak belirlendiği, bu nedenle davacının 40 saatten 45 saate kadar olan haftalık 5 saatlik çalışmasının fazla sürelerle çalışma olduğunun kabulü ile normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilerek ödenmesi gerektiği belirtilerek hesaplama yapılmıştır.
    Dosya kapsamında yer alan 01.12.2005 tarihli davacının imzasının da yer aldığı iş sözleşmesinde çalışma süresinin haftalık 40 saat olarak kabul edildiği yönünde bir düzenleme yer almadığı gibi, sözleşmenin "ücret" başlığını taşıyan 4.maddesinin b bendinde de aylık ücrete fazla çalışma ücretinin dahil olduğu belirtilmiştir. Dolayısı ile fazla mesai ücretine ilişkin hesaplamada söz konusu madde dikkate alınmadığı gibi, tanık beyanlarına göre de yasal çalışma süresi olan 45 saatin aşılmadığının anlaşılmasına göre talebin reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 28.03.2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi