Esas No: 1991/2493
Karar No: 1993/1144
Karar Tarihi: 18.03.1993
Danıştay 10. Daire 1991/2493 Esas 1993/1144 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Davacı, görevi sırasında geçirdiği trafik kazası sonucu görevini yapamayacak derecede rahatsızlanarak malülen emekliye sevk edilmesi gerektiği iddiasıyla açtığı davayı kaybetmiştir. Ancak temyiz edilerek Yargıtay'a gönderilmiştir. Yargıtay, temyiz sebeplerinin kararı bozmaya yetecek nitelikte olmadığı gerekçesiyle kararın onanmasına karar vermiştir.
5434 sayılı Emekli Sandığı Kanunu'nun 49. maddesi son fıkrası, başvuruların zaman aşımına uğramaması için altı ay içinde yapılması gerektiğini belirtmektedir.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49. maddesi ise, idare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulabileceği sebepleri belirtmektedir.
Daire : ONUNCU DAİRE
Karar Yılı : 1993
Karar No : 1144
Esas Yılı : 1991
Esas No : 2493
Karar Tarihi : 18/03/993
GÖREVİ SIRASINDA GEÇİRDİĞİ TRAFİK KAZASI SONUCU GÖREVİNİ YÜRÜTEMEYECEK DERECEDE RAHATSIZLANAN DAVACININ GÖREV MALÜLÜ OLARAK EMEKLİYE SEVKİ ĞEREKTİĞİ HK.
Emniyet Müdürlüğünde Çarşı ve Mahalle Bekçisi olarak görev yapan davacının görevlendirildiği Bölge Trafik Binasını Beklemek üzere bulunduğı karakoldan görev yerine giderken geçirdiği trafik kazası sonucu ağır biçimde yaralanması üzerine yapılan tedavisi sonucunda geri hizmette çalıştırılması yolunda verilen sağlık raporu ile görevini bu şekilde sürdürmekte iken rahatsızlığının artması nedeniyle tekrar tedaviye alınarak sonuçta trafik kazasından kaynaklanan rahatsızlığının ve işitme kaybının görevini yapmasına engel oluşturduğu ve malülen emekliye sevki gerektiği yolunda verilen sağlık raporuna göre vazife malülü olarak emekliye sevki gerekirken adi malül olarak emekli edilmesi işleminin iptali istemiyle açtığı dava sonunda, davacının görevi sırasında geçirdiği trafik kazası nedeniyle görev yapamıyacak biçimde rahatsızlandığının sağlık raporu ile sabit olduğu bu nedenle vazife malül olarak emekliye sevkine ilişkin işlemin hukuka aykırı olduğu öte yandan davacının başvurusunun 5434 sayılı Yasanın 49.maddesinin son fıkrası hükmü uyarınca süresinde olduğu gerekçeleriyle dava konusu işlemin iptali yolunda ...İdare Mahkemesince verilen …
gün ve … sayılı kararın, bozulması istenilmektedir.
İdare ve Vergi Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 3622 sayılı Kanun ile değişik 49.maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Bozulması istenen karar, usul ve hukuka uygun olup dilekçede ileri sürülen temyiz sebepleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmediğinden temyiz istemenin reddi ile bozulması istenen kararın onanmasına karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.