Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2011/12-737
Karar No: 2012/55

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/12-737 Esas 2012/55 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı Muğla İcra Hukuk Mahkemesi tarafından verilmiştir. Şikayet borçlu belediyenin Ziraat Bankası'ndaki hesaplarına konulan hacizlerin kaldırılması isteğine ilişkindir. İlk kararda ihtiyati tedbir kararı gereği 9.695,60 TL'nin ödenmemesi kararı alınmış ancak bozma sonrası direnme kararında bu karara yer verilmemiştir. Haczedilmezlik şikayetinden feragat edilmediği belirtilerek şikayet reddedilmiştir. Ancak Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkeme kararının usulüne uygun olmadığını ve Özel Daire bozma kararına uyulması gerektiğini belirtmiştir. Kararda, belediyenin kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirlerinin haczedilemez olduğu ve Belediye Kanunu'nun 15. maddesi gereğince yapılan şikayetten feragatin açık bir şekilde olmadığı vurgulanmıştır. Kanun maddeleri ise şöyle sıralanmaktadır: 5393 Sayılı Belediye Kanunu'nun 15. maddesi, Belediye Gelirleri Kanunu, 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 429. maddesi.
Hukuk Genel Kurulu         2011/12-737 E.  ,  2012/55 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Muğla İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 19.07.2011
    NUMARASI : 2011/234 E-2011/265 K.

    Taraflar arasındaki “Şikayet” kanun yolundan dolayı yapılan yargılama sonunda; Muğla İcra Hukuk Mahkemesince şikayetin reddine dair verilen 23.07.2010 gün ve 2010/299 E.2010/252 K. sayılı kararın incelenmesi şikayetçi/borçlu vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12.Hukuk Dairesi’nin 18.04.2011 gün ve 2010/26131 Esas ve 2011/6678 Karar sayılı ilamı ile;
    ("...Borçlu vekilinin, icra mahkemesine başvurusunda, borçlu belediyeye ait Ziraat Bankası Muğla Şubesi"nde bulunan 3575874-501 ve 5003 nolu hesaplar üzerine konulan hacizlerin kaldırılmasına karar verilmesini istediği anlaşılmıştır. Başvuru bu hali ile 5393 Sayılı Belediye Kanunun 15/son maddesine dayalı haczedilmezlik şikayetidir. Anılan madde uyarınca belediyenin kamu hizmetlerinde fiilen kullanılan malları ile belediye tarafından tahsil edilen vergi, resim ve harç gelirleri haczedilemez. Ayrıca, Belediye Gelirleri Kanun ve diğer kanunlarla belediyeye verilen paylar vergi ve resim hükmünde olduğundan haczi mümkün değildir.
    Haciz tutanağında borçlu belediye vekilinin; “şikayet ve dava haklarımız saklı kalmak koşuluyla bloke edilen paranın alacaklı vekiline verilmesine muvafakat ediyoruz” şeklindeki beyanı haczedilmezlik şikayetinden vazgeçme anlamına gelmemektedir. Çünkü açıkça vekil şikayet ve dava haklarını saklı tutarak ihtirazi kayıtla paranın alacaklı tarafa verilmesini kabul etmiştir. Şikayetten açık bir feragatı yoktur.
    O halde mahkemece, öncelikle banka hesabı ile ilgili kayıtlar ve hesap ekstresi bankadan getirtilmeli, bu hesaba yatan paraların nitelikleri incelenmeli, belediyeden bilgi ve belgeler istenmeli ve gerektiğinde bilirkişi incelemesi yaptırılarak yukarıda açıklanan yasa hükmü gereğince bir sonuca ulaşılmalıdır. Eksik inceleme ile yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsizdir...")
    gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDEN : Şikayetçi/borçlu vekili

    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    Şikayet, şikayetçi/borçlu Belediye Başkanlığı’na ait Ziraat Bankası Muğla Şubesi"nde bulunan hesapları üzerine konulan hacizlerin kaldırılması istemine ilişkindir.
    Yerel Mahkemece, haczedilmezlik şikayetinden feragat edilmiş olduğu gerekçesiyle, haczedilmezlik şikayetinin reddine dair verilen hüküm, şikayetçi/borçlu vekilinin temyizi üzerine Özel Dairece yukarıda açıklanan gerekçeyle bozulmuş, yerel mahkemece önceki kararda ısrar edilmiş, hükmü, şikayetçi/borçlu vekili temyize getirmiştir.
    Direnme yoluyla Hukuk Genel Kurulu önüne gelen uyuşmazlık, haciz tutanağında borçlu belediye vekilinin; “şikayet ve dava haklarımız saklı kalmak koşuluyla bloke edilen paranın alacaklı vekiline verilmesine muvafakat ediyoruz” şeklindeki beyanının haczedilmezlik şikayetinden vazgeçme anlamına gelip gelmediği noktasında toplanmaktadır.
    Hukuk Genel Kurulunca öncelikle, Yerel mahkemece bozma öncesi verilen 23.07.2010 günlü ilk kararın hüküm fıkrasının 2 numaralı bendinde “…Muğla 2.İcra 2010/4396 Esas sayılı dosyaya Ziraat Bankası Muğla Şubesindeki 35758274-5001 ve 5003 sayılı mevduat hesaplarından intikal edecek paranın 9.695,60 TL kısmının mahkememizin 2010/256 Esas sayılı dosyasında verilen ihtiyati tedbir kararı gereğince ödenmemesine, geri kalan bakiyenin ödenebileceğine…” karar verildiği, ancak bozma sonrası verilen direnme kararında bu hükme yer verilmediği dikkate alındığında, direnme kararının usulüne uygun olup olmadığı ön sorun olarak incelenmiş, yapılan görüşmeler sonunda, oybirliği ile ilk hükümde verilen bu kararın tedbir mahiyetinde olduğu, hükümler arasında aykırılık teşkil etmeyeceği, kabul edilerek ön sorunun oybirliğiyle reddi ile, işin esasının görüşülmesine geçilmiştir.
    İşin esasına gelince;
    Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu’nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır.
    Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Şikayetçi/borçlu vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı 6217 sayılı Kanunun 30.maddesi ile 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’na eklenen “Geçici madde 3” atfıyla uygulanmakta olan 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu’nun 429.maddesi gereğince BOZULMASINA, istek halinde temyiz peşin harcının yatırana geri verilmesine,08.02.2012 gününde, oybirliği ile karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi