Abaküs Yazılım
Hukuk Genel Kurulu
Esas No: 2011/21-823
Karar No: 2012/16
Karar Tarihi: 18.01.2012

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 2011/21-823 Esas 2012/16 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bakırköy 9. İş Mahkemesi'nde yapılan menfi tespit davasında, SGK'nın temyiz başvurusu sonucu bozulan kararın yeniden yapılan yargılamasında, önceki kararda direnilmiştir. Ancak, davalı SGK'nın vekaletnamesi ya da yetki belgesi dosya arasında bulunmamaktadır. Bu nedenle dosyanın mahkemeye geri çevrilmesi gerekir.
Kanun maddeleri:
- Vekaletnamenin İbrazı: Avukatların dava veya işlerde vekâletname aslını veya avukat tarafından onaylanmış aslına uygun örneğini ibraz etmek zorunda olduğu belirtilir.
- Vekâletnamesiz Dava Açılması Ve İşlem Yapılması: Vekâletnamesi ya da onaylı örneği olmadan avukatların dava açamayacağı ve yargılamayla ilgili işlem yapamayacakları ifade edilir. Ancak gecikmesinde zarar doğabilecek durumlarda, mahkeme vekâletname getirilmesi koşuluyla izin verebilir. Vekâletnamesiz işlem yapmaya izin verilen ancak süresi içinde vekâletname ibraz etmeyen avukat celse harcı ile diğer yargılama giderleri ve karşı tarafın zararları ödemeye mahkûm edilir, kötüniyetle yapan avukat hakkında ceza ve dis
Hukuk Genel Kurulu         2011/21-823 E.  ,  2012/16 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Bakırköy 9.İş Mahkemesi
    TARİHİ : 21/09/2011
    NUMARASI : 2011/306-2011/637

    Taraflar arasındaki menfi tespit davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Bakırköy 9.İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 26.08.209 gün ve 2008/590 Esas-2009/422 Karar sayılı kararın incelenmesi davalı SGK vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 21.Hukuk Dairesinin 24.03.2011 gün ve 2010/1505 E-2011/2669 K. sayılı ilamı ile bozularak dosya yerine geri çevrilmekle,yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.

    TEMYİZ EDENLER: 1-Davalı SGK vekili Avukat E. S.
    2- Davacı vekili Avukat G.. G...
    HUKUK GENEL KURULU KARARI

    Hukuk Genel Kurulunca incelenerek dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu (HMK)’nun;
    “Vekaletnamenin İbrazı” başlıklı 76.maddesinde:
    “(1)Avukat, açtığı veya takip ettiği dava ve işlerde, noter tarafından onaylanan ya da düzenlenen vekâletname aslını veya avukat tarafından onaylanmış aslına uygun örneğini, dava yahut takip dosyasına konulmak üzere ibraz etmek zorundadır.
    (2)Kamu kurum ve kuruluşlarının avukatlarına, yetkili amirleri tarafından usulüne uygun olarak düzenlenip verilmiş olan temsil belgeleri de geçerli olup, ayrıca noterce onaylanmasına gerek yoktur.”
    “Vekâletnamesiz Dava Açılması Ve İşlem Yapılması” başlıklı 77.maddesinde:
    “(1)Vekâletnamesinin aslını veya onaylı örneğini vermeyen avukat, dava açamaz ve yargılamayla ilgili hiçbir işlem yapamaz. Şu kadar ki, gecikmesinde zarar doğabilecek hâllerde mahkeme, vereceği kesin süre içinde vekâletnamesini getirmek koşuluyla avukatın dava açmasına veya usul işlemlerini yapmasına izin verebilir. Bu süre içinde vekâletname verilmez veya asıl taraf yapılan işlemleri kabul ettiğini dilekçeyle mahkemeye bildirmez ise dava açılmamış veya gerçekleştirilen işlemler yapılmamış sayılır.
    (2)Vekâletnamesiz işlem yapmasına izin verilen ancak haklı bir sebep olmaksızın süresi içinde vekâletname ibraz etmeyen avukat, celse harcı ile diğer yargılama giderleri ve karşı tarafın uğradığı zararları ödemeye mahkûm edilir. Bunu kötüniyetle yapan avukat aleyhine, ceza ve disiplin soruşturması açılmasını sağlamak üzere, Cumhuriyet başsavcılığına ve vekilin bağlı olduğu baro başkanlığına durum yazıyla bildirilir.
    (3)Bir tarafın avukat tutmak istemesi sebebiyle, yargılama hiçbir şekilde başka bir güne bırakılamaz.
    (4)Avukatın istifa etmesi, azledilmesi veya dosyayı incelememiş olması sebebiyle yargılama başka bir güne bırakılamaz. Ancak, dosyanın incelenmemiş olması geçerli bir özre dayanıyorsa, hâkim bir defaya mahsus olmak üzere, kısa bir süre verebilir. Verilen süre sonunda, dosya incelenmemiş olsa bile davaya devam olunur.”
    hükümleri yer almaktadır.
    Yerel Mahkemenin 21.09.2011 günlü direnme kararını temyiz eden Davalı SGK vekili Avukat E.. S.. ’ın vekaletnamesi ya da usulünce düzenlenmiş yetki belgesi dosya arasında bulunmamaktadır.
    Diğer taraftan temyiz dilekçesinin davacı tarafa tebliğine ilişkin belge de dosya arasında yer almamaktadır.
    Bu eksiklerin giderilmesinden sonra Yargıtay’a gönderilmek üzere dosyanın mahkemesine geri çevrilmesi gerekir.
    S O N U Ç : Yukarıda yazılı noksanlıkların tamamlanması için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 18.01.2012 gününde oybirliği ile karar verildi.

     

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi