Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/1938
Karar No: 2020/675
Karar Tarihi: 19.02.2020

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2019/1938 Esas 2020/675 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava, bir eser sözleşmesinden kaynaklanan ödenmemiş iş bedeli ve nakdi teminat kesintisi alacaklarının tahsili ile kesin teminat mektuplarının iadesi istemine ilişkindir. Mahkeme, davacının taleplerinin kısmen kabul edilmesine karar verdi. Ancak davacının temyiz itirazları sonrasında Yargıtay, ödenmemiş iş bedeli alacağından nakdi teminat kesintisi yapılarak daha az bir miktarda hakediş alacağına hükmedilmesinin doğru olmadığına karar vererek, mahkeme kararını bozdu. Kararda yer alan kanun maddeleri; Yapım İşleri Genel Şartnamesi'nin 45. maddesi, sözleşmenin 30/2. maddesi ve 5766 sayılı Kanun'un 11. maddesi ile yapılan değişiklik gereğince Harçlar Kanunu 42/2-d maddesi olarak belirtilmiştir.
15. Hukuk Dairesi         2019/1938 E.  ,  2020/675 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi:Ticaret Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki taraf vekillerince istenmiş ve temyiz dilekçelerinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    K A R A R -
    Dava, eser sözleşmesinden kaynaklanan ödenmeyen iş bedeli ve nakdi teminat kesintisi alacaklarının tahsili ile kesin teminat mektuplarının iadesi istemine ilişkindir. Mahkemece davanın kısmen kabulüne dair verilen karar, taraf vekillerince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle yasaya uygun gerektirici nedenlere ve özellikle kesin teminatların iadesi ile ilgili sözleşmenin 10. 4. 1. maddesi gereğince uygulanması gereken Yapım İşleri Genel Şartnamesi"nin 45. maddesinde, kesin teminatın yüklenicinin idareye bir borcunun olmadığı tesbit edildikten ve geçici kabul tutanağının onaylanmasından sonra yarısının iade edileceği, kesin kabul tutanağının onaylanmasından sonra da kalanının yüklenicinin SGK"dan ilişiksizlik belgesi getirmesi halinde iade edileceği belirtildiği ve nakdi teminat kesintisinin iadesi de sözleşmenin 30/2. maddesinde kesin hesepların idarece onaylanması koşuluna tabii tutulmuş olup, davalı iş sahibinin kesin kabulden kaçınması nedeniyle tasfiye kesin hesabının mahkemece çıkartıldığı, çıkartılan tasfiye kesin hesabına göre yüklenicinin iş sahibine borcunun bulunmadığı ve dava dışı SGK ... İl Müdürlüğü"nün 31.01.2019 tarihli yazısından sözleşme konusu işle ilgili davacının SGK"ya borcunun olmadığının anlaşılmasına göre nakdi teminat kesintileri ve kesin teminat mektuplarının istirdat ve iadesinde bir isabetsizlik olmamasına göre davalı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde görülmemiş, reddi gerekmiştir.
    2-Davacının temyiz itirazlarına gelince;Taraflar arasında imzalanan 10 Mayıs 2012 tarihli sözleşmenin 30/2. maddesinde tamamlanmış ancak kesin hesabı idareye verilmemiş imalâtların %5"i oranında teminat mektubu alınacağı, kesin hesaplar idare tarafından onaylanmadıkça bu teminat mektubunun iade edilmeyeceği belirtildikten sonra aynı maddenin son cümlesinde yüklenicinin teminat mektubu vermemesi durumunda ise kesin hesabı idareye verilmemiş imalâtlara ait tutarların %5"inin tutulacağı ve kesin hesaplar idare tarafından onaylanmadıkça bu tutarların ödenmeyeceği kararlaştırılmıştır. Mahkemenin de kabulünde olduğu gibi alınan bilirkişi raporu ile tasfiye kesin hesabı çıkartıldığı ve davacı yüklenicinin yapılan tasfiye kesin hesabına göre ödenmeyen 220.312,19 TL iş bedeli alacağının bulunduğu da anlaşıldığından tasfiye kesin hesabının mahkemece çıkartılmış olması ve mahkemenin bu işlemi kesin hesabın onaylanması niteliğinde olduğundan hesaplanan ve ödenmeyen hakediş alacağından ayrıca sözleşmenin 30. 2. maddesi gereğince nakdi teminat kesintisi yapılması mümkün değildir. Bu durumda mahkemece, diğer taleplerin kabulünün yanında ödenmeyen hakediş alacağının bilirkişilerce hesaplanan 220.312,19 TL üzerinden ve nakdi teminat kesintisi yapılmaksızın kısmen kabulüne karar verilmesi gerekirken, yanlış değerlendirme sonucu ödenmeyen iş bedeli alacağından nakdi teminat kesintisi yapılarak daha az bir miktarda hakediş alacağına hükmedilmesi doğru olmamış, kararın bozulması uygun bulunmuştur.SONUÇ: Yukarıda 1. bentte açıklanan nedenlerle davalının tüm temyiz itirazlarının reddine, 2. bent uyarınca davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün davacı yararına BOZULMASINA, ödenenden 5766 sayılı Kanun"un 11. maddesi ile yapılan değişiklik gereğince Harçlar Kanunu 42/2-d maddesi uyarınca alınması gereken 218,50 TL Yargıtay başvurma harcının mahsup edilerek, varsa fazla alınan temyiz harcının temyiz eden davacıya iadesine, aşağıda yazılı bakiye 97,20 TL temyiz ilam harcının temyiz eden davalıdan alınmasına, karara karşı tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme isteminde bulunulabileceğine 19.02.2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi